Лавров: С благословията на Запада създаването на нацистка полицейска държава в Украйна е завършено

Лавров: С благословията на Запада създаването на нацистка полицейска държава в Украйна е завършено

С благословията на Запада създаването на нацистка полицейска държава в Украйна е завършено, заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция за резултатите от руската дипломация през 2022 г., съобщава ТАСС.

"Създаването на нацистка полицейска държава (в Украйна) е в разгара си. По същество то вече е завършено с благословията на Запада", заяви руският външен министър.

Лавров припомни, че през 2004 г., времето на първия Майдан в Украйна, за първи път европейски официални лица заявиха: "Украйна трябва да избере с кого да бъде - със Запада или с Русия". Оттогава насам, според министъра, този подход в западната политика към региона се насърчава последователно. 

Русия разчиташе, че Европа ще разбере, че е невъзможно да "мами постоянно" и да се нарушават дадените обещания, включително по въпроса за разширяването на НАТО на изток, каза още руският външен министър.

"Дадох пример с първия Майдан в Украйна през 2004 г., когато официална Европа каза, че Украйна трябва да избира: с Европа или с нас. Това беше три години преди речта (на руския президент Владимир Путин) в Мюнхен. И тогава разчитахме, че разумът ще надделее и Европа ще разбере, че не може постоянно да мами, че не може постоянно да придвижва НАТО на изток в разрез с дадените обещания", каза Лавров. 

Руският външен министър Сергей Лавров обвини САЩ, че подготвяли почвата за конфликта в Украйна като част от това, което той нарече хибридна война срещу Москва. Той добави, че кризата в Украйна е започнала много преди Москва да изпрати десетки хиляди войници в страната през февруари миналата година в рамките на така наречената от Кремъл "специална военна операция".

Лавров също така сравни неотдавнашните действия на САЩ с тези на Адолф Хитлер и Наполеон Бонапарт, като заяви, че Вашингтон е подчинил Европа, за да води война срещу Москва.

Той заяви, че нацисткият лидер и френският император някога са се опитали да използват същата тактика срещу Русия.

"Съединените щати, чрез Украйна като марионетка, водят война срещу нашата страна със същата задача: окончателното решаване на руския въпрос", заяви Лавров пред репортери на годишната си пресконференция.

Руският външен министър констатира, че Москва все още не е видяла сериозни предложения за мир в Украйна и че идеите на украинския президент Володимир Зеленски по този въпрос са неприемливи.

Лавров заяви, че Москва е готова да обсъди конфликта със западните страни и да отговори на всички сериозни предложения, но че при всеки разговор трябва да се обърне внимание на по-широките опасения на Русия за сигурността.

Сергей Лавров отново призова НАТО да премахне своята "военна инфраструктура" от Украйна и други страни, намиращи се в близост до границите на Русия.

Той също така посочи, че унижението, на което са подложени етническите руснаци в Украйна, е неприемливо.

Според оценката на руския външен министър Западът решава всичко вместо Украйна. Той допълни, че Москва ще бъде принудена да предприеме неуточнени мерки по границата си, ако Финландия се присъедини към военния алианс на НАТО, съобщи Ройтерс.

Лавров заяви, че Финландия дълго време е била пример за приятелски отношения, но бързо е променила реториката си по отношение на Москва. Той заяви, че поради това Русия ще трябва да предприеме "подходящи мерки на нашите граници", ако Финландия, която споделя 1 300 км  граница с Русия, наистина стане член на НАТО.

Думата "война" беше най-трагичната през 2022 г., но действията на Русия са отговор на хибридната война, която Западът води, посочи още Лавров.

Руският външен министър посочи, че САЩ са прекъснали преговорите с Русия за стратегически диалог и че отношенията между Вашингтон и Москва няма да бъдат същите като преди. Лавров също така каза, че вина за началото на дипломатическия спор между Москва и Вашингтон носи бившият американски президент Барак Обама, след като по време на неговото управление бяха изгонени 35 руски дипломати след съобщенията за руска намеса в американските избори през 2016 г., информира Ройтерс.

"Думата "война", каза Лавров в отговор на въпрос коя е най-трагичната дума през изминалата година. „Не се страхувам да го кажа, защото това, което се случва, е нашият отговор, който, както каза президентът (Владимир Путин), може би е трябвало да бъде даден малко по-рано, но това е точно отговорът“, предаде ТАСС.

В същото време руският външен министър отбеляза, че думата, която дава надежда, е "победа". "Мисля, че светът трябва да чуе думата "победа". Онези, които искат да чуят думата "преговори", за съжаление, всъщност не искат тези преговори и манипулират този термин по всички възможни начини, за да удължат възможно най-дълго тази война срещу Русия", подчерта Лавров.

Руският външен министър посочи, че след края на Студената война Съединените американски щати са нахлували в чужди територии около 300 пъти.

Той отбеляза, че арабските страни не се присъединиха към антируските санкции въпреки натиска на Запада.

Лавров отбеляза още, че западните държави се опитват да създадат блокове срещу Русия и Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР). Той обвини Запада, че търси начини да дразни и разгневява Китай по редица въпроси, като статута на Тибет и Тайван. Според Лавров  Китай е твърде могъщ, за да могат САЩ сами да му се противопоставят, затова Вашингтон е принуден да "мобилизира" Запада в подкрепа на антипекинската си програма.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Това е последната фаза на гниенето на бившата УССР

  18 Яну 2023 13:24ч.

  Гангрената Украйна вече се превърна в начало на края на ЕС

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да не би да съм пропуснал

  18 Яну 2023 16:02ч.

  приемането на Украйна за пълноправен член на ЕС. Спомням си обаче, че Бжежински организира разпалването на украинския национализъм с цел разпадането на СССР. За изненада на всички последният се спомина преждевременно. Сега американците използват засетите семена в душите на украинците за отслабването на Русия и контролираното й превръщане в суровинен придатък. Засега успяват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лавров също така сравни неотдавнашните действия на САЩ с тези на Адолф Хитлер и Наполеон Бонапарт, като заяви, че Вашингтон е подчинил Европа, за да води война срещу Москва.

  18 Яну 2023 13:52ч.

  абсолютно вярно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАТО не е обещавала на Русия да не се разширява на изток от Берлин след обединението на Германия

  18 Яну 2023 13:52ч.

  Ангажиментът е бил да не се разполагат войски на територията на Източна Германия до 1994 г., когато Съветският съюз се изтегля от там. Ето историята на “неспазеното обещание” и как Кремъл/Путьо периодично се прави на "ударен" и повдига този въпрос в речта си на Мюнхенската конференция по сигурността/2007 г. и след това 2016, 2017, 2018, 2020 г. ---> https://factcheck.bg/ima-li-nato-neizpalneno-obeshtanie-kam-rusiya/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това беше потвърдено и от бившия президент на Съветския съюз Михаил Горбачов

  18 Яну 2023 13:58ч.

  Още през 2014 г. Горбачов каза: "Темата за "разширяването на НАТО" изобщо не се обсъждаше и не беше повдигана през онези години. Казвам това с пълна отговорност." Той пояснява, че обещанието, дадено за неразширяването на НАТО на изток е било в контекста на присъединяване на нови членки към алианса. В интервю през 2014 г. Горбачов казва, че такъв казус изобщо не е бил на масата по това време, защото нито една страна от източна Европа не е повдигала въпроса за членство в НАТО, дори и след отмяната на Варшавския договор през 1991 г. В този смисъл даденото от Джеймс Бейкър (държавен секретар на САЩ по времето на Джордж Буш старши в последните години на Студената война) обещание, засягащо разполагането на войски на НАТО в Източна Германия, е било изпълнено, твърди Горбачов в същото интервю. ---> https://www.rbth.com/international/2014/10/16/mikhail_gorbachev_i_am_against_all_walls_40673.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • друг път

  18 Яну 2023 14:20ч.

  https://www.spiegel.de/ausland/nato-osterweiterung-aktenfund-stuetzt-russische-version-a-1613d467-bd72-4f02-8e16-2cd6d3285295

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lavrov pAk e masturbiral rechevo

  18 Яну 2023 13:54ч.

  Rasha yavno e veche na kasha zatva

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rusland ne mogat da prodavat veche gaz

  18 Яну 2023 13:57ч.

  I pochnaha da ia pikayat.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  18 Яну 2023 14:32ч.

  Чакайте, чакайте още.В армията има 1 принцип-удряй яко. Без жал.Изравнете със земята тая нацистка чума.А после и съюзниците им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти не пукна ли вече, бе

  18 Яну 2023 15:52ч.

  фашист руски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  18 Яну 2023 15:10ч.

  Като на Блинкен не могат да му блеснат новите реанности, Русия да превключи на 4Х4 и по-смело в украинската ръж, додето и разоранана целина не остане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  18 Яну 2023 15:24ч.

  дъното на оскотяване: в Киев на Нова година в нощен клуб на гостите е сервирана торта под формата на руско бебе, лежащо върху знамето на Русия. и украинската „елитна“ бохема с крясъци се нахвърлила да реже тортата, задоволявайки болните си фантазии... а през новогодишните празници в украинските медии се появи видеоклип с украинка, която, намазала лицето си с червена боя, казва пред камерата, че току-що е изяла руско бебе, което било „пъргаво, но не много вкусно“...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По време на ПСВ

  18 Яну 2023 15:55ч.

  французите са разпространявали такива лъжи за българите - че ядат бебета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи