Лавров: Русия ще осигури преминаването на кораби със зърно, ако Украйна разминира крайбрежните води

Лавров: Русия ще осигури преминаването на кораби със зърно, ако Украйна разминира крайбрежните води

Снимка: ТАСС, архив

Руският военноморски флот (ВМС) ще осигури безпрепятствено преминаване на кораби с украинско зърно, ако Украйна реши проблема с разминирането в своите териториални води. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров във вторник на пресконференция след разговори с външния министър на Бахрейн Абдел Латиф бин Рашед ал-Заяни, съобщава ТАСС.

„Ако този проблем с разминирането бъде решен, а ние от много седмици привличаме вниманието на нашите западни колеги, тогава в открито море военноморските сили на Руската федерация ще осигурят безпрепятственото преминаване на тези кораби към Средиземно море и по-нататък до техните дестинации“, подчерта Лавров.

По думите му, Русия отдавна е направила всичко, за да реши проблема с продоволствената сигурност. „А западните страни, които създадоха много изкуствени проблеми със затварянето на пристанищата си за руски кораби, с прекъсването на логистичните и финансовите вериги, разбира се, трябва сериозно да помислят какво е по-важно за тях - да правят пиар на проблема с продоволствената сигурност, или решаване на проблема с конкретни стъпки“, добави Лавров. „От тях зависи“, заключи руският външен министър.

Ситуацията в Украйна и мащабните санкции, наложени на Русия от САЩ и ЕС, доведоха до прекъсване на доставките на зърно, което увеличава риска от продоволствена криза в няколко страни по света. От началото на годината цените на пшеницата и царевицата се повишиха значително. Запасите от пшеница, както беше отбелязано на заседанието на Съвета за сигурност на ООН на 21 май, в света ще стигнат само за десет седмици, а ситуацията е по-лоша, отколкото при кризата от 2007-2008 г., посочва ТАСС.

Източник: ТАСС

 

 

 

Коментари

 • квинтесенциален армаментариум

  31 Май 2022 14:24ч.

  Ето реално конструктивно и разумно предложение, макар че руснаците с чиста съвест могат да отрежат "приятелска" Европа без изобщо да им мигне окото. Урсула обаче ще предпочита европееца да гладува ама нейното/зелено-джендър-либералното/ да стане. Ще кажат - ние искаме ама Русия не дава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  31 Май 2022 14:34ч.

  То това ООН нам за кво съществува изобщо, само да констатира, да призовава и да брои статистики, ама колко ли нищонеправци "работят" там и само искат да папкат ! И после, безработицата била ниска, няма кой да работи, ще трябват роботи .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  31 Май 2022 15:01ч.

  абсолютно безумие: в Израел евреите, чиито предци са били унищожени от фашистите и от бандеровците, сега подкрепят съвременните украински нацисти...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  31 Май 2022 16:38ч.

  Наскоро Гласове публикуваха статия с изказване на Яков Кедми. Той обяснява всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Богдан

  31 Май 2022 18:16ч.

  Не само Кедми. Преди 2-3 седмици Лавров допусна, че Хитлер може да е имал еврейски корени та ционистите пощръкляха. А историците знаят колко десетки хиляди евреи са се борили във ВСВ на страна на фашагите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  31 Май 2022 17:37ч.

  Мисля,че тази руска добронамереност е поредният шамар който руснаците удрят на обединения запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи