Лавров: Русия няма да позволи на Запада отново да взривява газопроводи

Лавров: Русия няма да позволи на Запада отново да взривява газопроводи

Русия повече няма да разчита на западните държави за своята енергийна политика и няма да позволи на Запада отново да „взриви газопроводите“. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в Делхи, съобщава ТАСС.

„Войната, която се опитваме да спрем и която започна Западът срещу нас, използвайки украинците, разбира се, повлия на руската политика, включително енергийната. (…) Това, което се промени, е, че вече няма да разчитаме на никакви партньори от Запад. Няма да им позволим отново да взривяват газопроводи“, подчерта Лавров.

Външният министър припомни, че когато Русия е поискала разследване на експлозиите на "Северен поток", "искането беше незабавно отхвърлено". "Американците го нарекоха "глупости", а когато Сиймур Хърш публикува своите констатации, видяхте реакцията на европейците и американците - добави ръководителят на руската дипломация. - Германия беше унизена физически, морално и във всякакъв друг смисъл".

Сергей Лавров отбеляза, че всички действия на САЩ днес са насочени към превръщането на Европа в "подчинен играч" на Вашингтон. 

"Енергийната политика на Русия ще се ориентира към надеждни, заслужаващи доверие партньори. Индия и Китай със сигурност са сред тях", заключи Лавров.

На 27 септември миналата година компанията "Nord Stream AG" съобщи за „безпрецедентни разрушения“, настъпили предишния ден „на три низа от морските газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“. Шведските сеизмолози регистрираха две експлозии на 26 септември по маршрутите на тръбопровода. Русия образува дело за акт на международен тероризъм след повредата на газопроводи.

На 8 февруари 2022 г. американският разследващ журналист Сийм,р Хърш заяви в статия, позовавайки се на свои източник, че взривните устройства под руските газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“ са били поставени през юни 2022 г. под прикритието на ученията Baltops от водолази на ВМС на САЩ с подкрепата на норвежкия специалисти. По сведения на Хърш решението за провеждане на операцията е взето от президента Джо Байдън след деветмесечни дискусии със служители по националната сигурност в американската администрация. Ръководителят на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриан Уотсън в отговор на запитване на ТАСС нарече изложената от Херш версия „съвършена лъжа и пълна измислица“.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Ретранслатора

    03 Март 2023 11:19ч.

    Трансатлантическото споразумение е в своя ход! Пълно подчинение на Европа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    03 Март 2023 11:29ч.

    Блатя Българи стигнахме дъното, щом един Емил Джасим предлага да се откажем от 3 март. Помните ли този индивид чужд оспорваше и Левски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    03 Март 2023 11:36ч.

    На 24.02 всички телевизии се бяха аранжирали със синьо-жълт флаг, а днес на националният ни празник само БНТ свенливо се е декорирала с стилизиран трикольор. Това е ясен знак за това накъде сме се запътили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • епопея на забравата

    03 Март 2023 11:40ч.

    Народе, да си отвоюваме държавата от политическите назначенци и купените от соросиадата медии! Тия ни водят към дръвника, подобно на баташките чорбаджии като например Кавлака, придумали наивната част от съгражданите си, че джелатите ще ги пощадят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има редица тръбопроводи от Северна Африка към Испания, Франция и Италия

    03 Март 2023 11:40ч.

    Колко ли време им остава? Англосаксите като нищо ще ги свитнат и тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А, няма да позволи.

    03 Март 2023 13:21ч.

    И как ще ги спре? Със смешните поредни червени линии?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    03 Март 2023 13:55ч.

    Светни с един Посейдон Трансатлантическия кабел реципрочно, та да се облещи комуникацията между ЕС, Англия и Сащ и се прави на ни лук мирисал, ни пръднал, да си разследва после кой каквото си ще!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да се бори да

    03 Март 2023 17:37ч.

    Не я разпаднат, че в момента е такова дъно, че...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи