Лавров: Русия не иска западни държави за посредници в преговорите с Украйна

Лавров: Русия не иска западни държави за посредници в преговорите с Украйна

Според руския външен министър "вече е невъзможно да се вярва на западните колеги".

Русия не би искала да види "дипломатическа совалка" с участието на западни представители в преговорите с Украйна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за сръбски медии.

"Не бих искал да виждам никакви совалки от нашите западни колеги, защото те вече дадоха своя принос през февруари 2014 г. в Украйна и през февруари 2015 г. в Минск", каза той.

"Сега те ни казват: "Дайте шанс на дипломацията". Разбира се, искаме да дадем шанс на дипломацията и затова се съгласихме на преговорите, които сега се подновяват в Истанбул. Но има много примери, когато постиженията на дипломацията са били унищожени от нашите западни колеги. Сега не можем да им се доверим", подчерта министърът.

Лавров припомни как през февруари 2014 г. ЕС е гарантирал споразумение между украинския президент и опозицията, което според европейците е било върхът на дипломацията.

"На сутринта опозицията оплю тази дипломация и ЕС трябваше да преглътне ситуацията. След това дипломацията достигна нови висоти, както и през февруари 2015 г. в Минск. Бяха подписани споразумения, които сложиха край на войната в Източна Украйна и отвориха пътя за възстановяване на териториалната цялост на Украйна чрез предоставяне на специален статут на Донбас", заяви външният министър. - А ЕС напълно доказа своята непоследователност като организация, способна да прилага това, което договаря.

Възраждането на неонацизма е недопустимо

Лавров изрази надежда, че Европа ще осъзнае недопустимостта на възраждането на нацистката идеология и практики, както и на нацификацията на Украйна, която представлява пряка заплаха за Русия.

Както отбеляза външният министър, неонацизмът се е възродил в Европа много преди настоящите събития в Украйна. По-специално, припомни той, всеки март в Латвия се провеждат маршове на батальоните на Вафен СС и "правителството подкрепя тези маршове, докато в Украйна и Полша се разрушават паметници на онези, които са победили фашизма.

"Наистина се надявам, че сега европейското съзнание ще се размърда, защото в Украйна тези тенденции на възраждане на нацистката идеология и практика станаха особено ясни", посочи ръководителят на дипломатическото ведомство.

По неговите думи в Украйна тези прояви не се ограничават само с факелни шествия и маршове. "Там умишлено бяха създадени неонацистки бойни групи", продължава Лавров. - За това има документални доказателства - както снимки, така и видеоматериали. Тези неонацистки войници проникват в редиците на украинските въоръжени сили, за да заемат командни позиции. Това също е добре известно.

Външният министър изрази увереност, че Европа и целият свят трябва да отчетат недопустимостта на нацификацията на Украйна, която поради прякото си съседство представлява "пряка заплаха за Русия".

 

Източник: ТАСС

 

 

 

Коментари

  • ввв

    28 Март 2022 14:12ч.

    Браво на Путин и Русия. Слънцепек за пуделите на САЩ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станислав

    29 Март 2022 7:32ч.

    ИХ ЧИ СИ МИ УМНИЧЪК!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    28 Март 2022 14:20ч.

    Ами за посредници останаха Турция и Израел . Ердоган добре си разигра картите. Пуделите- да чакат БайДън да ги нахрани с пица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • като си рекъл...

    28 Март 2022 15:34ч.

    Вчера атентат на ИДИЛ в Израел с двама убити и няколко ранени. Западняците са организатори, разбира се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Такива са си открай време

    28 Март 2022 19:59ч.

    още от 70-те, когато създадоха в Афганистан ал-Кайда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • златна, ама риба

    28 Март 2022 14:24ч.

    Няма да е зле тов. Лавров най-накрая да обясни каква е връзката мужду ционизма и нацизма, а не да мълчат като шарани. Или да си го държат като коз в ръкава за удобен момент, щото тоя удобен момент може и да не дойде. С това мълчание стават съучастници и помощници на ционистите и нацистите. Няма да е прецедент, имаме "дружбата" с мюсюлманския брат тов. Ердоган.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Убиват цели семейства. Медицинска сестра за престъпленията на "Азов" в Мариупол

    28 Март 2022 14:30ч.

    https://pogled.info/svetoven/ukraina/ubivat-tseli-semeistva-meditsinska-sestra-za-prestapleniyata-na-azov-v-mariupol.140677 /Поглед.инфо/ „Азов“ продължава да убива и осакатява собствените си съграждани в Мариупол. Медицинска сестра от освободеното село Виноградное Людмила Фирсова сподели историите на своите пациенти пред телевизионния канал РЕН ТВ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Объркахте пропагандата

    28 Март 2022 15:05ч.

    Людмила Фирсова е съветска актриса, изиграла ролята на медицинска сестра във филма "Артьом", заснет от киностудията в Одеса през 1978 г. Или някой в Рен ТВ си е направил гавра с военната цензура, или фейкът е измислен от пълен некадърник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На РЕН ТВ, един от най-долнопробните канали и на Поглед инфо ако вярваш

    28 Март 2022 15:36ч.

    Значи никакви аргументи няма да ти влезнат в главата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    28 Март 2022 16:12ч.

    Що бе безмозъчно, ЦНН ли да гледаме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти си гледай каквото си щеш. Не ме интересуваш иZобщо

    28 Март 2022 19:24ч.

    Аз казах какъв е МОЯТ избор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ах, недей.

    28 Март 2022 20:01ч.

    Иначе - наистина имената Людмила и Фирсова са уникални, не се срещат в Русия, актрисата е първата и последна Людмила Фирсова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    28 Март 2022 21:53ч.

    Голям си... "Людмила Фирсова е съветска актриса". Да, съветска актриса е: 1948-2003. Четете първо. А "чукча не читатель, чукча писатель". Ще се наказваме, учите матчасть!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преговори ?

    28 Март 2022 15:27ч.

    Какви преговори , бе Серьога ? Редовите руски войници дават живота си за изчегъркването на нацисткия бандеровски цирей ! Бъдещето на Европа зависи от това, освен бъдещето на Русия ! Никакви преговори ! Започвайте ИСТИНСКИ да воювате, с масова мобилизация ! Вкарване на 500 000 армия, Ту 160 , Ту 22 М3 , стратегически бомбардировки ( както американците над Ханой !) ...иначе с Русия е свършено !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бъдещето на русия зависело от унищожението на украинците?

    28 Март 2022 15:38ч.

    Като при Тамерлан завоевателя? Е, спасиба галяма за тая мисла, казано по боковски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ирония или идиотия?

    28 Март 2022 20:02ч.

    ????????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    28 Март 2022 15:37ч.

    че на запада не може да се вярва изобщо от 1944 до сега не мирясаха воина след воина япония след 2 атомни бомби не гони ам бази германия 75 години окупирана от сащ виетнам напалм корея ами 1999 югославия има ли решение на оон за бомбите над белград западът така е устроен че да напада убива и да печели от това при тях милост няма

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бабо, добави 1.5 милиона афганистанци, половин милион сирийци,

    28 Март 2022 15:43ч.

    После добави чеченци, грузинци, украинци, общо досега над сто хиляди. Също избитите в Либия, Судан, ЦАР, там действат частниците от Вагнер, е, не са колкото на американците, но не са и малко. Северокорейците започват войната, Милошевич пък кланетата, но то е друго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Избитите в Сирия и Либия са от Русия?

    28 Март 2022 20:04ч.

    Такъв табан-суратлия като тебе просто няма и в CNN

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    28 Март 2022 16:10ч.

    https://24may.bg/2022/03/25/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%be-%d0%b1%d0%b4%d0%b8/ Между 100 и 200 хиляди украинци у нас ще останат. Една цяла армия, която ще стане гръбнака на българските нацистки батальони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • у нас ще останат ??

    28 Март 2022 17:16ч.

    Ще останат, ако ги приемем ! Бойкот, терор на всяка крачка , и ДА СЕ МАХАТ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    28 Март 2022 16:40ч.

    То хубаво сте решили да заобиколите Запада, ама Ердо, който е окупирал части от Сирия и Ирак за посредник....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    28 Март 2022 21:56ч.

    Ми като Петков не ще... Само мир да има...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    28 Март 2022 18:38ч.

    Русия е включила в списъка с неприятели държави, които не са „западни“, а съседски, а нападна най-братската от тях. Ако Путин беше намерил начин да се дърли директно с Байдън и руснаците да се бият директно с американците, нямаше толкова да им се сърдя. Понеже и двете държави са значими с военната си индустрия основно и с показване на бабаитлък. Но те наказват невойнствени държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “Наказват” каквото им е по силите. Това е психологията на дребен гамен от задните дворове в кварталите на простолюдието

    28 Март 2022 19:28ч.

    Това си остава до живот. И мераците за позлатени дворци за милиард и яхти за почти толкова го издават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как изобщо биха могли да се получат

    28 Март 2022 20:57ч.

    истински преговори? Зеленски говори изключително под диктовка на господарите си, охраняван е строго от британските служби...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    28 Март 2022 21:42ч.

    Зеленски май бил кандисал и за Донбас, и за неутрален статус, и за демилитаризация. За Крим е ясно, нали? Всъщност, май това се искаше преди войната? Що ги ядоха жабите тогава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    28 Март 2022 21:54ч.

    Много лошо качество на манипулаторите. Много лошо. Не четат, преписват, каквото им е дадено. И дънят правата линия. Някой трябва да вземе мерки.. Не се прави така. Бъдете критични към работата си - това е професионализъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    28 Март 2022 22:00ч.

    Колеги, внимателно наблюдавайте. Не пишете пожелателно, троловете, ще ви изиграе лоша шега. Рано или късно Украйна ще издъхне като в прегръдката на питон. На помощ не може да разчита, руснаците методично унищожават складове с боеприпаси и ГСМ. Загубите в жива сила и техника нищо не значат, защото ще нараснат, когато няма с какво да вървят и няма с какво да гърмят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    28 Март 2022 22:02ч.

    Помощта от САЩ и НАТО е химерична - нито искат, нито могат да направят нещо. Украйна е оставена сама на себе си. Зеленски ще става все по-сговорчив и ще се намират все повече "допирни точки" за мир. Щото иначе на украинците ще им писне. Нацбатальоните намаляха, другите не е ясно колко искат да се бият, макар че са добри. Пък и няма да има с какво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грозната действителност

    28 Март 2022 22:52ч.

    Мариупол падна.. Да се готви Одеса.. Капитулацията е въпрос на дни...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То там в мариупол жив човек остана ли?

    29 Март 2022 0:18ч.

    Щото т.н. “Операция” беше уж за освобождение. А за грозното, грозно е. Дори отвратително.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи