Лавров Признаваме Зеленски за лидер, искаме списък с оръжия, които да не се разполагат в Украйна

Лавров Признаваме Зеленски за лидер, искаме списък с оръжия, които да не се разполагат в Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров каза в сряда, че Москва остава ангажирана с демилитаризацията на Украйна и че трябва да се изготви списък със специфични оръжия, които никога да не бъдат разполагани на украинска територия, предаде Ройтерс.

 

"Трябва да се определят конкретни видове ударни оръжия, които никога да не бъдат разполагани или произвеждани в Украйна", каза Лавров в интервю за телевизия "Ал Джазира".

 

Лавров каза, че Русия признава президента Володимир Зеленски за лидер на Украйна и приветства като "положителна стъпка" факта, че той иска да получи гаранции за сигурността.

 

"Нашите преговарящи са готови за втори кръг на обсъждането на тези гаранции с украинските представители", посочи Лавров.

 

Зеленски заяви в интервю, че Русия трябва да спре да бомбардира Украйна, за да могат да се проведат по-нататъшни разговори. Той призова за гаранции в сферата на сигурността, но от страна на НАТО, а не от Русия.

 

По-късно пред руски и чужди медии Лавров обяви, че бъдещето на Украйна трябва да се решава от народите на тази многонационална страна, заяви Сергей Лавров.

 

Въпросът за бъдещето на Украйна, включително за избора на държавно ръководство, трябва да се решава от украинския народ заедно с останалите народи в тази многонационална страна. Това заяви днес външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю за руски и чуждестранни медии по теми от актуалния международен дневен ред, предаде ТАСС.

 

Събитията в Украйна не са холивудски екшън, в който има абсолютно добро и абсолютно зло, каза Лавров. Той припомни изявление на френския президент Еманюел Макрон, според когото е неправилно украинският държавен глава Володимир Зеленски и самата Украйна да бъдат обвинявани, че там процъфтява нацизъм.

 

"Френска журналистка, посетила Донбас, описа как е наблюдавала обстрели на едно училище, убийство на две жени, работили в това училище, и как е приканила да се засрамят всички западни дейци, отказващи да виждат това. Разбира се, не са й разрешили да публикува това, но коментарът е достъпен в социалните мрежи", посочи първият дипломат на Русия. "Тъй че ви каня просто да се запознаете с фактите", добави той.

 

Русия "има военна доктрина, в която са описани параметрите, условията за използване на ядрени оръжия. У нас няма никаква ескалация с цел деескалация, както се опитват да ни вменят западни аналитици. Сега обаче се говори за ядрена война. И ви моля много внимателно да погледнете прозвучалите изказвания и персонажите, които правят тези изказвания", каза Сергей Лавров.

 

По време на двустранни контакти с Русия държавите от НАТО "като че ли проявяват разбиране, но щом само се съберат заедно, нещо им става", отбеляза руският външен министър. "Явно (. . .) там вече ръководят САЩ и издават заповеди, разпореждания. Това е печално", коментира той.

 

"Навремето и Наполеон, и Хитлер си поставяха задачата да подчинят Европа. Сега си я подчиниха американците", заяви Сергей Лавров.

 

Източници: epicenter.bg, Агенция "Фокус"

 

 

 

 

Коментари

  • Конвихрогон

    03 Март 2022 14:43ч.

    Да се оставят на Украйна само лъкове без тетива и стрели без връх , в неограничени количества.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бадема

    03 Март 2022 14:45ч.

    Ами прав си е човека.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз не бих признал Зеленски за друго, освен за военнопрестъпник

    03 Март 2022 15:04ч.

    Командването на въоръжените сили на Украйна умишлено поставя военни съоръжения в гъста градска среда.Въоръжените сили на Украйна по указание на Зеленски използват жителите на градовете и селата като жив щит. Те просто се прикриват за тях. В резултат на това рисковете за обикновените украинци нарастват!!!. Естествено, Русия ще бъде обвинена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Херо Дрогарян

    03 Март 2022 15:38ч.

    Да поставят условия на суверенна държава е типично за кремълските тепигьози!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Запомни едно: Хип-Хоп-а ми е много е по-добър от Хип-Хоп-а ти!

    03 Март 2022 15:56ч.

    Новият военен министър каза, че Лавров заплашва с ядрени оръжия като преговорна позиция на руснаците, а реално няма опасност да бъдат използвани. Първо, не е Лавров първият, който отправя такива заплахи, и второ - опасността е съвсем реална.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Запомни едно: Хип-Хоп-а ми е много е по-добър от Хип-Хоп-а ти!

    03 Март 2022 15:56ч.

    Например, Израел от има-няма десетина години заплашва, че ще използва ядрено оръжие срещу Иран. Само едно нещо ги спира, и това е Русия. Новият военен министър не коментира и няма да коментира темата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конушмаков

    03 Март 2022 16:33ч.

    Евреите ги спира само въображението им,айол.Колкото руснаците спряха пингвините им да бият иранците в Сирия,толкова ги спират да правят разходки до Иран.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искаме списък с оръжията които да се

    03 Март 2022 16:51ч.

    унищожат в Русия и не се произвеждат повече.Русия е най-агресивната и военолюбива страна на 21 век. Така че, постоянно трябва да се възпира в бъдеще. Лавров с ума сошоль,как его наставник-военопреступник Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д-р Пърмаков

    03 Март 2022 17:11ч.

    Перфектен си за външен министър на Киро - ти си същия неграмотник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще признаят те още кремълските престъпници,

    03 Март 2022 17:28ч.

    ама малко по късно.Може би в Хага.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doksan Dokuz

    03 Март 2022 23:01ч.

    Хага не е предвидена за денацификация в тази операция. Ще почакаш да ѝ дойде времето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеленски е един клоун, марионетка

    04 Март 2022 8:38ч.

    Недоумявам изказването на Лавров ? Как ще признавате Зеленски , от него нищо не зависи ! Признавайки Зеленски - признавате запазване на американското влияние в Украйна ! Признавате запазване на "Азов" , "Айдар, "Правий сектор" , "Торнадо" и т.н. нацистки банди със свастики и тежко въоражени ! Бандеровска сволоч, която ще продължи да тероризира руснаците ? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конско цвилене в статията

    04 Март 2022 9:06ч.

    Приятелски кучешки лай във форума. И въртене на опашки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    04 Март 2022 9:33ч.

    другата седмица ще признае правото на Украина да бъде член на НАТО :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи