Лавров обвини Запада, че подкрепя геноцид в Украйна

Лавров обвини Запада, че подкрепя геноцид в Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада, че с подкрепата си за мирния план на президента Володимир Зеленски "подкрепя геноцид" в Украйна,  предаде Ройтерс.

"Заключението е много просто - Западът директно подкрепя геноцид", заяви Лавров. Според него мирният план на Зеленски "ще унищожи всичко руско" в Източна Украйна и Крим.

Руският външен министър направи това изявление на пресконференция с колегата си от Бурунди, като не предостави доказателства в подкрепа на твърденията си.

Русия отдавна обвинява Запада, че пренебрегва това, което Москва определя като гонения срещу рускоезичните граждани в източния район Донбас и на други места, припомня агенцията.

Мирният план на Зеленски предвижда изтеглянето на руските сили от цялата територия на Украйна, включително Крим, който беше анексиран от Москва през 2014 г.

Лавров обвини Запада също, че е помогнал на Украйна да нанесе удари по Москва, които той определи като "терористични". "Изявлението на Запада, че оръжията, които доставя (на Украйна) не трябва да бъдат използвани срещу територията на Руската федерация, е просто още една лъжа", заяви външният министър.

Той отправи критики и срещу коментари на американския сенатор Линдзи Греъм, чиито думи според Лавров може да се тълкуват като насърчаващи убийството на руснаци.

В обработен видеозапис, публикуван от канцеларията на Зеленски миналия петък, се вижда Греъм, който заявява на среща с украинския президент в Киев, че "руснаците умират", а след това - че парите, похарчени от САЩ в подкрепа на Украйна, са най-добрата им инвестиция.

След като Русия разкритикува забележките, Украйна публикува в неделя пълния видеозапис на срещата, на който се вижда, че двете забележки не са били пряко свързани. Греъм заяви, че просто е похвалил духа на украинците да се противопоставят на руското нашествие с помощта, предоставена им от Вашингтон.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • rusnak

    30 Май 2023 22:11ч.

    Всеки нормален човек отдавна е разбрал че Западът ликвидира Украинците, а нашите тъпанари слагат Укро знамената в тяхна памет. Това е фриковщина от сатанистки краен модел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо НАТО изобщо е в Украйна?

    30 Май 2023 22:30ч.

    Русская авиация применила гиперзвуковую ракету «Кинжал». Система ПВО Украины смогла засечь приближение ракеты, но не смогла ее перехватить. Когда в Киеве объявили воздушную тревогу, персонал разведцентра спустился в убежище. Однако российские ВВС применили ракету с проникающей боевой частью, которая пробила здание насквозь, проникла в фундамент и взорвалась, разрушив убежище. Об этом пишет военный эксперт Владислав Шурыгин со ссылкой на свой источник в украинской столице.«В этот момент в убежище находилось до сотни офицеров ВСУ и гражданского персонала, среди которых двадцать иностранных военных из США и Великобритании, осуществлявших взаимодействие между разведцентром и западными аналогичными штабами», – сообщил специалист.Судьба натовских разведчиков неизвестна. По словам Шурыгина, в тот же вечер из Киева в сторону границы с Польшей экстренно вылетели два вертолета (видимо, санитарных). Сразу же началась спасательная операция. К разрушенному зданию ГУР на острове Рыбальском были направлены больше десятка машин скорой помощи. Власти запретили движение остального транспорта, что вызвало транспортный коллапс в центре Киева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джак

    30 Май 2023 22:33ч.

    Разбирам сантименталната страна на СВО, която има за цел само да демилитаризира и денацифицира Украйна, без да нанася големи поражения върху украинските цивилни, защото украинци и руснаци са един народ - славяни. Но е крайно време Русия да засили ударите и не изключително върху военни обекти както е досега, но и върху важна инфраструктура. Както украинците разрушиха част от големия мост и най-вероятно заедно с американците Северните потоци, така руснаците могат да занулят важни жп възли и енергийни проводи. Ясно е, че бавната война изтощава Европа, щатите едва се спасиха от фалит на държавата, но в продължителните битки се дават много жертви и от двете страни. Човешкият живот е безценен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защото са еди народ -

    30 Май 2023 22:55ч.

    Славяни. Абе момче вземи първо прочети няколко книги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи