Лавров: НАТО вече не е отбранителен съюз, а агресор, превърнал Украйна в плацдарм срещу руските интереси

Лавров: НАТО вече не е отбранителен съюз, а агресор, превърнал Украйна в плацдарм срещу руските интереси

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Западът води чрез НАТО координирана война срещу Русия в Украйна и рискува "неконтролируемо изостряне" на напрежението между световните сили, предупреди руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ДПА. Той увери, че НАТО вече не е отбранителен съюз, а агресор, превърнал Украйна в "плацдарм срещу руските интереси". Украйна и гражданите ѝ се изгарят като "консумативи", докато Западът тласка Киев да продължава да воюва, добави Лавров.

"Войната, която колективният Запад предприе срещу Русия, се отразява на ситуацията със стратегическата стабилност", каза Лавров на конференция в Москва.

Той направи това изявление, след като Москва каза на няколко пъти през последните седмици, че е готова да разговаря с ръководството в Киев за прекратяване на военните действия, но всеки път предложенията ѝ са били отхвърлени, отбелязва ДПА.

Лавров подчерта, че руската доктрина за сигурност цели да предотврати каквито и да било сблъсъци между ядрените сили, защото подобен развой може да доведе до неконтролируемо изостряне на ситуацията, предаде ТАСС. "Западните колеги се опитват да се отклонят от тази част от формулата", каза той.

Споменавайки за "безпрецедентен експанзионистичен глобализъм" от страна на НАТО, Лавров изрази убеденост, че повечето страни осъзнават опасността от тази нова посока на западния военен алианс.

Той представи Русия като пионер в борбата срещу западния колониализъм - очевиден негов опит да спечели азиатските и африканските страни, които бяха изпратили свои представители на конференцията, отбелязва ДПА.

Заместник-министър на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви вчера в интервю за телевизия Ар Ти, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е в колапс и се използва по циничен начин от определен кръг държави, предаде ТАСС.

"ОССЕ се разрушава като организация, тя цинично се използва от тесен кръг страни за омаловажаване на алтернативните гледни точки за архитектурата на международната сигурност", каза той.

Днес в Лодз започва годишната среща на външните министри от ОССЕ. Домакинът Полша взе безпрецедентното решение да не покани Сергей Лавров на двудневния форум заради руската инвазия в Украйна.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Ретранслатора

    01 Дек 2022 8:42ч.

    Че кога НАТО е бил отрабинетелен съюз!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Талибан

    01 Дек 2022 11:17ч.

    натУ-то винаги е била една терористично-башибозушка организация за налагане на наглосаксонската воля, докато грабят света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Троянски Кон

    01 Дек 2022 8:42ч.

    НАТО е не само организация агресор и още организация спонсор на фашизма и нацизма .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоко

    01 Дек 2022 9:03ч.

    Тази война ще я запомним, като Голямото руско мрънкане. Тридневната “специална военна операция” се оказа пълен крах и сега кликата около путин се тресе от страх. Споменът за срама от Кримската война е по-жив от всякога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветан Ценов

    01 Дек 2022 11:36ч.

    Кримската война е втория опит да се смаже Русия! Тогава на западняка окончателно му става ясно какви несметни богатства крие Сибир!При Наполеон е имало силни догадки по този въпрос,но след като руския крепостен си изпива кафето в Париж,се усещат,че трябва да станат КОЛЕКТИВЕН ЗАПАД!В кримската война машата е Османската империя!В нея главна роля играе британския флот,но дефакто няма никаква победа!Много скоро всичко си отива на мястото! Третият опит е Хитлер редом с когото воюват френски,унгарски,чешки,румънскси,финландски и т.н. дивизии плюс Власов,СС Галичина и каква ли не мародерска пасмина! Защо ТРИ години не откриха втория фронт,а когато се убедиха,че руснака ще си пие шнапса сам в Берлин се разбързаха! Знаеш ли писателю на пасквили,че пияницата Чърчил е настоявал Германия да не съществува обединена,на семейство да се даде по една коза и малко земя,а прусия тотално да бъде заличена! И ако не се е намесил Сталин,днес нямаше да има ФРГ!! Четвъртият опит е пияницата Елцин!Петият е Украйна!Всичко това да ти прилича на мрънкане от руснака!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Троянски Кон

    01 Дек 2022 12:46ч.

    Страх тресе натовската и европейската клика от Русия ,затова цели 53 държави се бият срещу у нея на украйнският фронт .И не могат да я победят . Страх тресе европедалите и англосаксонските сатани че ако Русия пбеди във тази операция ,което е на 100% сигурно това ще е за четвърти път западните европедали и англосаксите да губят от Русия макар и със мнозинство срещу нея .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лавров подчерта, че руската доктрина за сигурност цели да предотврати каквито и да било сблъсъци между ядрените сили, защото подобен развой може да доведе до неконтролируемо изостряне на ситуацията

    01 Дек 2022 9:23ч.

    Германски изследователи са предписали следния сценарий: Русия потопява американски крайцер в Черно море. САЩ в отговор използват ядрено оръжие, потапят руския флот. Русия нанася удари по щаб-квартирата на НАТО в цяла Европа. САЩ нанасят масиран удар по цяла Русия. Повече от 3 хиляди удара се случват в рамките на един час. Всички големи градове в Европа, САЩ, Европа изгарят до основи. Мащабните ядрени пожари обхващат стотици хиляди квадратни мили. Резултатът е 150 милиона тона дим и сажди, които бързо се издигат в стратосферата: дъждът не може да ги отмие. Създава се димна завеса и блокира 70% от слънчевата светлина в северното полукълбо, 35% в южното. Настъпва глобално застудяване за период от минимум 10 години. Настъпва масов глад и 80% от населението на Земята ще умре. Елитите ще оцелеят в соите бункери. Дъ грейт ресет е в действие...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лайнен

    01 Дек 2022 9:44ч.

    Ама колко са убитите укри неонацисти в Украина ? Еврокомисията няма ли да ни каже ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Константин Сивков

    01 Дек 2022 10:02ч.

    Путин е договорняк! https://www.youtube.com/watch?v=uZNX2KtRmBk #КонстантинСивков #Сивков #ДеньТВ Нашей верхушке грозят Гаагским трибуналом.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха

    01 Дек 2022 10:07ч.

    Константин Сивков,ето тупой барань !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха

    01 Дек 2022 10:32ч.

    Путин Сделал ЯВКУ С Повинной Владимир Квачков https://www.youtube.com/watch?v=PvgsophOVRk

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "ОССЕ се разрушава като организация, тя цинично се използва от тесен кръг страни за омаловажаване на алтернативните гледни точки за архитектурата на международната сигурност", каза той.

    01 Дек 2022 10:48ч.

    Лавров:; Бяха разкрити факти за участието на ОССЕ в коригирането на огъня по Луганск и Донецк. Тяхната мониторингова мисия е предавала разузнавателни и видеозаписи от камери за наблюдение на националистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    01 Дек 2022 11:43ч.

    А вие що не видите вашия пропаднал съюз в който 2 страни от него се биха и в който никой не си мръдна пръста да защити Армения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ОССЕ участва в обстрела на ЛДНР, - Лавров (+ВИДЕО)

    01 Дек 2022 12:50ч.

    Надеждно е установено, че служителите на ОССЕ са участвали в обстрела на ДНР и ЛНР през годините на специалната наблюдателна мисия на организацията в Донбас. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на пресконференция по въпросите на европейската сигурност. Той съобщи за разкритите факти за участието на ОССЕ в коригирането на огъня по Донецк и Луганск. „Тяхната наблюдателна мисия предаваше разузнавателна информация и видео от камери за наблюдение на украинските бойци, ОССЕ се превръща в маргинален субект“, подчерта Лавров. Той добави още, че никой досега не е нанасял такива щети на ОССЕ, каквито на организацията й нанесе полското председателство тази година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Небензя коментира инициативата на ЕС за създаване на "трибунал за Украйна"

    01 Дек 2022 12:55ч.

    Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя нарече инициативата за създаване на специален международен съд за Украйна под егидата на ООН, издигната от ръководителя на ЕК Урсула фон дер Лайен, опит за легитимиране на изземването на руски активи . Според него това е "опит да се прикрие тяхното беззаконие" и "да се скрият зад авторитета на ООН". Не знам какъв трибунал е това и изобщо за какво става дума. Но те искат да получат „пробутано“ решение на Общото събрание, както беше последния път. (По-рано Генералната асамблея на ООН прие резолюция за репарации на Украйна от Русия – повече от половината страни членки отказаха да подкрепят документа: 73 от тях се въздържаха, а 12 не участваха в гласуването – бел. ред.)“ подчерта руският постоянен представител. × „Но основното е друго – Общото събрание просто няма компетентността да взема подобни решения. Това е прерогатив на Съвета за сигурност на ООН“, добави той. Тогава страните от Запада, според Небензи, „планират да оставят ООН на мира и сами да се справят с това (изземване на руски активи – бел.ред.), без да питат никого и без да докладват на никого“. „Какво ще измислят е невъзможно да се предположи. Лесно е да се досетите накъде водят. Урсула фон дер Лайен каза днес, че трябва да посегнем към замразените руски активи. Ясно е, че ще се опитат да оправдаят това с резолюцията, приета от Общото събрание, опитвайки се да придадат някаква легитимност на това беззаконие. За това им трябва“, каза още постоянният представител. В сряда фон дер Лайен каза, че ЕК е предложила създаването на специална структура за управление на замразените средства на Русия. Според ЕК загубите на Украйна по време на конфликта възлизат на около 600 милиарда евро. В изявлението се посочва, че Западът е блокирал около 300 милиарда евро на Централната банка на Русия и 19 милиарда частни средства на руския бизнес. Според фон дер Лайен „след премахването на санкциите тези средства могат да бъдат използвани, за да се гарантира, че Русия напълно компенсира щетите, нанесени на Украйна“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Русия влиза в сила нов закон за чуждестранните агенти

    01 Дек 2022 12:59ч.

    На 1 декември в Русия влезе в сила законът, регулиращ дейността и задълженията на чуждестранните агенти, предвиждащ единен регистър за тази категория граждани и юридически лица, както и отговорност за нарушение. Според закона „За контрол върху дейността на лицата под чуждо влияние“, който беше приет през юли 2022 г., от 1 декември лице или юридическо лице, което е получило чужда подкрепа или е под чуждо влияние, може да стане чужд агент. Преди това предпоставка за признаване като чужд агент беше само фактът на чуждестранно финансиране. „Чуждо влияние“ се дефинира в закона като „предоставянето от чужд източник на подкрепа или влияние върху дадено лице, включително чрез принуда, убеждаване и/или други средства“. Подкрепата може да бъде по-специално финансиране или предоставяне на организационна, методическа, научна и техническа помощ, както и „подпомагане под други форми“. От 1 декември законът признава за чуждестранни източници по-специално чужди държави, органи на чужди държави, международни и чуждестранни организации, чужди граждани, както и чуждестранни структури без образуване на юридическо лице. На 30 ноември Съветът на федерацията одобри закон за поправки в съответните закони, който предвижда, че чуждестранни агенти няма да могат да влизат в държавната служба, да организират публични събития, да са членове на избирателни комисии с решаващ глас, както и да се занимават с просвещение и образование на непълнолетни. След влизането в сила на закона служителите на органите на вътрешните работи, както и митническите органи, ако придобият статут на чуждестранен агент, няма да могат да продължат службата си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи