Лавров: На Зеленски му липсва воля за мир. Западът провокира кризи на хиляди километри, за да реши своите проблеми

Лавров: На Зеленски му липсва воля за мир. Западът провокира кризи на хиляди километри, за да реши своите проблеми

"Въпреки провала на „контранастъплението“ на украинските въоръжени сили, Западът продължава да помпа Киев с оръжия, повишавайки залозите чрез използване на все по-смъртоносни и далекобойни системи в украинския конфликт. Доставят се натовски оръжия, включително касетъчни боеприпаси и снаряди с обеднен уран", заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за ТАСС. 

"Трагичните събития в Близкия изток за известно време изместиха украинската криза от първите страници на западните медии. За повечето враждебни правителства обаче „нанасянето на стратегическо поражение на Русия на бойното поле“ все още е посочено като приоритет. Нито Вашингтон, нито Брюксел се отказват от оказването на помощ на режима в Киев, осъзнавайки, че без нея той е обречен. Те все още имат интерес да удържат Русия с ръцете и телата на украинците", заяви пред ТАСС Сергей Лавров. По думите му, продължава да действа т. нар. формат "Рамщайн", в рамките на който представители на повече от 50 държави ежемесечно обсъждат исканията на Киев за предоставяне на военна техника и боеприпаси.

"Принудени сме да отбележим липсата на воля за мир от страна на режима на Зеленски. Неговите представители мислят в категориите на войната и прибягват до много агресивна реторика. Не се говори за никакво прекратяване на бойните действия. Продължава да важи забраната за преговори с руското ръководство, установена от Зеленски на 30 септември 2022 г. Направете си изводите", добави руският външен министър.

"Лично ние не обсъждаме нищо зад кулисите, винаги работим открито. Време е всеки да си вземе поука от последствията от опитите на САЩ да си играят на задкулисна дипломация в Близкия изток. Линията на Вашингтон на монополизиране на посредническите усилия и подкопаване на международната правна рамка за уреждането доведе до настоящата ескалация в зоната на конфликта", заяви руският външен министър пред ТАСС. "Руската позиция се основава на решения на Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, както и на Арабската мирна инициатива. Формулата за установяване на траен мир е добре известна. Той включва създаването в рамките на границите от 1967 г. на независима палестинска държава със столица в Източен Йерусалим, съжителстваща в мир и сигурност с Израел", припомни Лавров.

Задачата на международните посредници е да помогнат на страните да установят диалог, в рамките на който да разрешат всички спорни въпроси. "Разбира се, това не е лесно. Но алтернативата на преговорите е продължаващото кръвопролитие. Без „политически хоризонт“ израелците и палестинците ще продължат да живеят от ескалация до ескалация, както е било в продължение на 75 години", предупреди първият руски дипломат.

По думите му, "управляващите кръгове на Запада провокират кризи на хиляди километри от границите си, за да решат собствените си проблеми за сметка на други нации". "Спомнете си бомбардировките на НАТО над Югославия, нахлуването в Ирак под фалшив претекст за наличието на оръжия за масово унищожение там, рухването на либийската държавност и намесата в Сирия. В този порядък - избухването на въоръжен конфликт в Източна Европа чрез разширяването на НАТО и превръщането на Украйна в антируски плацдарм. Последното бе изострянето на ситуацията в зоната на палестинско-израелския конфликт. Места на конфликти има и в други региони. Споменахте Африка, но има и Афганистан, и Корейският полуостров. Американците открито насърчават сепаратистките тенденции в Тайван, въпреки многократните предупреждения от Пекин, че това противоречи на основните интереси на КНР", отбеляза Лавров.

Никой не е застрахован от геополитическите машинации на Запада, продължи той. "И това разбиране расте в света. Усещаме го, когато общуваме с партньори на международната арена. Повечето от тях са съгласни с нас, че рано или късно нашите западни колеги ще трябва да приемат реалностите на многополюсния свят и тогава всички въпроси ще се решават въз основа на баланса на интересите. Въпреки това, до този момент, развитието на кризата, очевидно, ще продължи", заключава Лавров.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • На Зеленски мозъкът му е на пихтия отдавна

    28 Дек 2023 9:17ч.

    За Байдън да не говорим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Писна ми от тия руски нацисти

    28 Дек 2023 9:35ч.

    Върнете се обратно в кочината и мир ще има веднага. Що за наглост е да окупираш чужда територия и после да плачеш, че окупирания не иска мир.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ми като ти е писнало - на фронтовата линия в Южна Украйна!

    28 Дек 2023 10:03ч.

    Трябват им още 499 999 като теб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първи ред в Хага,

    28 Дек 2023 9:46ч.

    Вдясно от др. Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще има серия от международни процеси за такива като теб

    28 Дек 2023 11:08ч.

    Жалко, че няма да го доживееш. Някой ще те гръмне с децата ти на улицата. В Софияндурия първо ще има уличен съд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лавров: На Зеленски му липсва воля за мир.

    28 Дек 2023 9:56ч.

    Много по-важно е, че има твърда воля да защитава своята родина !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Затриването" да се разбира ли като "защитава своята Родина"?

    28 Дек 2023 10:05ч.

    "По добре врабче в ръката, отколкото орел в небето".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    28 Дек 2023 10:11ч.

    Щом не се е надупил на североизток, значе не му дреме за родината. Нали така , копейки?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврогейтак и родина - кон и мандарина

    28 Дек 2023 10:20ч.

    Козарски, кво ти пука бе, не ти трябва да си тук. Яре къш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доктор Косев не е човек, той е реститутка, ходещо черво

    28 Дек 2023 11:21ч.

    Никому ненужно дебело черво с чене и бастун, пълно с древни фашистки лайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не събра ли пари за

    28 Дек 2023 12:44ч.

    Билета за С. Корея, бе комуне пропаднало ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До д-р Косев

    28 Дек 2023 11:21ч.

    а ти накъде си се надупил - излишен въпрос , сладко момченце!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие говорите с езика на омразатазата

    28 Дек 2023 12:46ч.

    Това пречи на логическото мислене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    28 Дек 2023 13:44ч.

    "Въпреки"... Струва ми следва да се започне с "поради". Т.е. нещо не е било пресметнато правилно. Както го е казал Сун Дзъ - войната е преди всичко разчети. Който ги прави както трябва е успешен. Видяхме февруари миналата година какво стана, когато нечии разчети бяха нефелни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи