Лавров: Москва не желае война в Европа, Западът говори постоянно, че трябва да нанесе поражение на Русия

Лавров: Москва не желае война в Европа, Западът говори постоянно, че трябва да нанесе поражение на Русия

Снимка: ТАСС, архив

„Ако сте загрижени за перспективата за война в Европа, ние изобщо не искаме това, но обръщам внимание на факта, че Западът е този, който постоянно, упорито заявява, че трябва да нанесе поражение на Русия в тази ситуация. Сами си направете изводите", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

Русия очаква, че след постигане на целите на руската специална операция в Украйна, Западът ще спре да "промотира еднополюсен свят" и да нарушава принципите на Устава на ООН. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в сряда на пресконференция след разговори с външния министър на Оман Бадр бин Хамад бин Хамуд ал Бусаиди, съобщава ТАСС.

„Надяваме се и очакваме, че завършването на нашата военна операция, след постигане на всички цели, поставени в нейните рамки, ще допринесе за спиране на опитите на Запада да подкопае международното право, да игнорира и нарушава грубо принципите на Устава на ООН, включително принципа на суверенното равенство на държавите и ще принуди Запада да спре насърчаването на т. нар. еднополюсен свят под господството на Съединените щати и техните съюзници“, каза руският външен министър.

Той отбеляза, че Москва абсолютно не желае война в Европа, докато Западът говори за необходимостта да нанесе поражение на Русия в ситуацията с Украйна. „Ако сте загрижени за перспективата за война в Европа, ние изобщо не искаме това, но обръщам внимание на факта, че Западът е този, който постоянно, упорито заявява, че трябва да нанесе поражение на Русия в тази ситуация. Сами си направете изводите", каза Лавров.

„Целите, които си поставяме в Украйна, са изключително ясни – да предотвратим нарушаването на правата на рускоезичното население в Донбас, което беше под заплахата от изтребление от режима в Киев, и (...) да не допуснем Западът да създаде плацдарм на територията на Украйна, създавайки военни заплахи за Руската федерация“, добави руският външен министър.

Русия има достатъчно купувачи на енергийни ресурси, нека Западът плаща много повече за тях и да обясни на населението си защо трябва да обеднява, каза още Сергей Лавров. 

По думите му, Русия е наясно как да продължи да живее в условията на мащабните западни санкции. "Имаме пълно разбиране как трябва да продължим да живеем. Основният извод е, че нашите планове изобщо не трябва да разчитат на това, че Западът е договороспособен", каза министърът в отговор на въпрос. Според Лавров Западът е доказал, че „за да установи хегемонията си, е готов да извърши престъпления срещу принципите, които изповядва, включително откровена кражба и грабеж“.

„Неприкосновеността на частната собственост, презумпцията за невинност, всичко, с което западната цивилизация се е хвалела през всичките тези години като основни принципи на своите държавни образувания, всичко това е дерайлирало и грубо нарушено“, добави руският външен министър. "Вече си направихме изводи. Ще разчитаме на себе си и на нашите надеждни партньори, по-голямата част от които са извън така наречения бивш златен милиард", каза Лавров.

Източник: ТАСС

 

 

 

 

Коментари

  • ЗИП

    11 Май 2022 13:59ч.

    Невероятен геополитически успех за Кремъл е фактическата подкрепа на Мюсюлманския свят.След руската инвазия Лавров се среща основно с ислямски външни министри!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С кого по-точно

    11 Май 2022 18:26ч.

    Бихте ли конкретизирали с коя част от мюсюлманския свят се е сближил Кремъл - със суните или с шиитите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    11 Май 2022 14:04ч.

    Т.нар. украински модел трябва да се изгражда на основата на двете откъснали се от незаконния режим в Киев републики на Донбас, а не на основата на идеологията и политическата рамка на дошлата чрез преврат хунта в Киев. И в случая Донецк и Луганск не са алтернатива, а основа. В противен случай ще се наложи, с оглед на безопасността, Русия да присъедини териториите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква основа са ДНР и ЛНР?

    11 Май 2022 14:11ч.

    Началото го поставиха откровени бандити, вече се изпозастреляха, вагнеровци и редовна армия в отпуска с танковете си. Изнесоха към Русия предприятия, сега са на издръжка. Украйна с всичките и кусури все пак е държава, ДНР и ЛНР са държави колкото Абхазия и Приднестровието, Западния бряг и Ивицата Газа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна

    11 Май 2022 14:39ч.

    беше държава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна никога не е била държава

    11 Май 2022 15:19ч.

    Изкуствените образувания се разпадат рано или късно. Това, което става в украйна е прелюдия към съдбата на ес. Бюрократите на ес си затварят очите, защото ги е срам от себе си, от цялата каша, която създадоха. Не искат да си признаят поражението, но ще им се наложи. До край и с пълно гърло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    11 Май 2022 16:38ч.

    Беше проект Усрайна, образувание някакво.... Сега ДНР и ЛНР ще станат държави, руснаците знаят как да го направят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лавров: Москва не желае война в Европа

    11 Май 2022 14:04ч.

    Това е нещо ново. В началото на т.н. “операция” Путин подробно обясни, какво ще ѝ се случи на Европа и за колко минути.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    11 Май 2022 14:21ч.

    Когато Лавров казва за война с Европа "ние изобщо не искаме това", от чие име го казва? Иска да каже, че нещо зависи и от него? Оказа се, е Джуджето дори не го е информирало за решението да започне инвазията в Украйна, Лавров е разбрал(и се е изумил!) когато всички сме разбрали (по думите на неговата дъщеря).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако сгреши ще й се случи

    11 Май 2022 16:40ч.

    Да, ако ЕС и САЩ направят нещо, ще ни случи, това което Путин каза. Иначе принципно не искат, в смисъл нямат план да нападат Полша например. Но пък знае ли човек :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    11 Май 2022 14:07ч.

    Похвално двойнико, бързаш пред старото .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    11 Май 2022 14:11ч.

    Русия е миролюбива страна,принудена да се защитава от наглите англосакси

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Потвърждавам наблюдението Ви

    11 Май 2022 18:30ч.

    Потвърждавам наблюдението Ви. Миролюбивата политика на Русия не ѝ позволява да убива повече от 100 невинни рускоезични украинци на ден. Разбира се, за украиноезичните нацисти бандеровци това ограничение не е приложимо. На мястото на Русия ужасните англосакси биха убивали много повече хора и от двете езикови общности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БУМ шака-лака!

    11 Май 2022 14:21ч.

    Какво стана, Батька ще го убиват ли, няма ли? Като гледах Путин и охраната му на парада, явно очакваха, че всяко едно нещо наоколо може всеки момент да изгърми. След посещението на Хамас в Масква, в израелски медии се заговори за целенасочени покушения срещу лидерите на Хамас, Фатах и т.н., ужким за да спре насилието срещу обикновените граждани от последните 1-2 месеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БУМ шака-лака!

    11 Май 2022 14:23ч.

    Що му трябваше на колегата да го казва това за Хитлер! Така се изпусна, възрастта не прощава никому! Да не последва руския посланик в Турция......... както се прави на котарака Леополд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смях в залата

    11 Май 2022 15:02ч.

    Ма той колега ли ти е? Ами честито тогава, щот на пръв поглед с тоя тъпанджийски прякор те помислихме за някой дрОгар от малцинствата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изглежда като

    11 Май 2022 16:44ч.

    кретен от наглото малцинство - онова, което се кланя на Баал, занимава се с кабала и се води по Талмуда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    11 Май 2022 14:34ч.

    Каза го за да спечели Мюсюлманския свят! Арабите мразят евреите и Кремъл играе на тази струна.По този начин Хрушчов превзе почти целия мюсюлмански свят в края на 50те. Антиколониализъм и антиционизъм и те ти 1.7 милиарда на твоя страна.:))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    11 Май 2022 14:36ч.

    Ся,изказването на Викторович е пределно ясно,което не изключва казаното по рано от Владимирович. С други думи,не ни се занимава с вас,но ако продължавате в същия дух може да ни се наложи да ви напердашим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    11 Май 2022 14:36ч.

    ма нема ли да има денацификация?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    11 Май 2022 15:28ч.

    Ами като унищожиш всички тежки оръжия, заводи за произдоство на амуниции и ремонт на траспортни средства, като им свалиш авиацията и им избиеш най-опитните нацита, да почти си денацифицирал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    11 Май 2022 14:37ч.

    Апропо вчера Лавров беше в Алжир.Стратегически руски съюзник в Северна Африка и голям производител на природен газ.Русия ползва алжирските пристанища за своя флот в Средиземно море...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    11 Май 2022 14:49ч.

    Очаквате в следващите издания;''Украйна я декомунизирахме.Европа се нуждае от денацификация.Не искаме ама ако ни ръфате пешовете ще последвате Украйна'' То Медведев вече каза че Европа не се е денацифицирала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    11 Май 2022 14:54ч.

    НАТО няма.Има комуфлажна организацийка наречена НАТО под командването на САЩ.И то командване дето като изокат в САЩ ''кръгом'' България се върти два пъти а Франция се почесва.САЩ са слаби и не могат да водят война на един фронт камо ли два.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    11 Май 2022 14:57ч.

    Всъщност голямото откровение от тази война е, че парадоксално излиза, че Русия е по-силна икономически на базово ниво от колективния Запад.Всички тия БВП-та явно нищо не значат. Който държи енергията и храната той командва парада!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • офелиите

    11 Май 2022 15:00ч.

    Не че не е така, ама ти не си ЗИП-а, искаме си оригинала. Престани да досаждаш, липсва ти класата на оня, истинския.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калина

    11 Май 2022 16:43ч.

    Люб, изклежда рецепката наа дядо ти е подействала на маясъла на зизу

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Люба

    11 Май 2022 16:45ч.

    Калин, пуснах една рецепка , а сега не вдявам кой е зизу и коя зузана

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явор

    11 Май 2022 16:48ч.

    Един от всичките е орижинал, но дали зип -чик или пиз-дич е загадка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • суверенен политически избор

    11 Май 2022 14:59ч.

    Властите в Херсонска област взеха решение да се обърнат към руския президент за ускорена процедура по влизане в състава на Руската федерация. Мисля че такова решение няма да подразни партньорите, понеже те винаги са изтъквали решаващата роля на политическия суверенитет при такива казуси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • умно-красивитетът да не тъжи

    11 Май 2022 15:09ч.

    Тоя път референдум нямало да има. Присъединяването щяло да се извършва на исторически основания- Русия си връща своето - и за предпазване на населението от нацификация. Друг аргумент е, че прифактическата окупация на ИЕ от НАТО, не е проведен нито един един референдум.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    11 Май 2022 15:05ч.

    Стига сте мрънкали.Друг ЗИП за вас нямам.Кфото ви се сервира това ще ядете!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • т.нар. популярна за народа на У-йна война

    11 Май 2022 15:13ч.

    Голяма част от бойците на териториалната отбрана в Одеска област (70%) дезертираха от служба. Това станало в знак на протест, че след 14-дневен сбор и учения на ТО им било заявено от властите, че ще бъдат отправени на фронта в Донбас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така

    11 Май 2022 15:24ч.

    Точно казано от край до край. И за евреите беше прав Лавров, няма какво да се извинява. Всяка дума си е на място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    11 Май 2022 16:50ч.

    Невероятен геополитически успех за Кремъл е фактическата подкрепа на Мюсюлманския свят.След руската инвазия Лавров се среща основно с ислямски външни министри!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    11 Май 2022 16:52ч.

    Каза го за да спечели Мюсюлманския свят! Арабите мразят евреите и Кремъл играе на тази струна.По този начин Хрушчов превзе почти целия мюсюлмански свят в края на 50те. Антиколониализъм и антиционизъм и те ти 1.7 милиарда на твоя страна.:))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    11 Май 2022 16:52ч.

    Двойнико,вече няма мисъл,а само копиране - так держать

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рачко Зуеков

    11 Май 2022 16:58ч.

    Долу маската !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рачко Зуеков

    11 Май 2022 16:58ч.

    Искаме си ЗИП !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • РРад

    11 Май 2022 17:02ч.

    Довечера пред фонтана - ще вдигам юмрук в защита на свободата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    11 Май 2022 18:20ч.

    Европа иска просто да ви изхвърли от Европа и да сложат стена между нея и Азия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Азия - символът на самоличност

    11 Май 2022 19:05ч.

    Тяло без Аз нали знаеш на какво прилича - като заклана кокошка без глава. Накрая след няколко обиколки кокошето тяло (Европа) се кротва завинаги и отива в тенджерата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна не е държава, а анти-Русия

    12 Май 2022 6:47ч.

    Нюланд раздаваше храна на "кучетата" от една мръсна торба, но "кучетата" се оказаха човеци и извадиха от шкафа старото червено знаме на Отечествената война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ОПС

    12 Май 2022 9:12ч.

    жалките пиндоси отвъд Океана няма да си седнат на осраните гъзове, докато не започнат военни деиствия на тяхна територия.Те се насраха от страх на 11.09,а ако сега паднат 20 тина бомби и ракети-"шок и паника" с мирис на ла..а. Но рано или късно"ножът опира до кокала" и тогаз.......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи