Лавров: Киев иска челен сблъсък между НАТО и Русия и няма да се спре пред нищо

Лавров: Киев иска челен сблъсък между НАТО и Русия и няма да се спре пред нищо

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украинските власти се опитват да въвлекат още по-дълбоко САЩ и останалите държави членки на НАТО в конфликта в Украйна, разчитайки на челен сблъсък между тях и Русия. Това каза в интервю за ТАСС руският външен министър Сергей Лавров."Нека си спомним провокацията с падането на украинска ракета на ПВО на територията на Полша, която (президентът на Украйна Володимир) Зеленски лъжливо се опитва да изкара руска", отбеляза министърът. "Добре, че на Вашингтон и Брюксел тогава им стигна ума да не се поддадат на тази уловка. Но инцидентът показа, че Киев няма да се спре пред нищо", посочи Лавров, съобщава БТА.

Политиката на Запада, насочена към тотално сдържане на Русия, е крайно опасна, защото носи риск от пряк военен сблъсък между ядрени държави, каза още руският външен министър.

По думите му, Западът непрестанно тиражира "спекулации за това, че Русия уж всеки момент може да използва ядрено оръжие срещу Украйна".

Министърът добави, че Москва отново повтаря, че в една ядрена война не може да има победители, "и тя никога не бива да бъде започвана".

"Нашите предложения за демилитаризация и денацификация на териториите, контролирани от Киев, за премахване на заплахите за Русия, които произхождат от там, включително за новите ни територии, са добре известни на врага", каза Лавров.

"Въпросът е ясен: От ваш собствен интерес е да ги изпълните. Иначе проблемът ще бъде разрешен от руската армия", обобщи руският външен министър.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква Швеция и Финландия да се присъединят официално към пакта през следващата година, каза самият той в интервю за ДПА, в което направи равносметка на изминалата година.

Столтенберг обаче не бе в състояние да каже кога точно ще стане това. Въпреки това той каза, че е "абсолютно убеден, че процесът на ратификация ще бъде финализиран своевременно".

Генералният секретар на пакта даде ясно да се разбере, че не очаква Турция да блокира приемането на двете скандинавски държави и в НАТО още дълго време.

Анкара засега отказва да ратифицира така наречените присъединителни протоколи, което да открие пътя на Швеция и Финландия за членство в пакта.

Турските власти оправдават позицията си с предполагаема подкрепа от страна на двете държави за "терористични организации" като забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК).

 

Източници: БТА, dnes.dir.bg

 

Коментари

  • Ами вземете се в ръце. Изпържете поне Полша и Румъния.

    27 Дек 2022 9:47ч.

    Няма да гъкнат даже в т.нар. НАТО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И защо тях

    27 Дек 2022 11:18ч.

    САЩ си имат достатъчно територия, там да пържат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може и един

    27 Дек 2022 14:36ч.

    Блок с военни в Обеля да изпържат и тогава форума ще опустее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е полезно за сащ и Русия

    27 Дек 2022 10:00ч.

    Ама на нито една от двете не им изнася да си го признае. После ще си поделят руините. Това е първоначалната идея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И на Русия за какво и е още земя

    27 Дек 2022 11:19ч.

    На САЩ да, там е нов континент и нищо няма, почти нищо. Те търсят трескаво чужди ресурси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не земя, а влияние

    27 Дек 2022 11:48ч.

    от времето на египетските пирамиди е все така;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    27 Дек 2022 11:55ч.

    Ами действайте, бе! Колко време ви трябва да разберете, че преговори няма да има, само изгубихте ценно време. Разполагате с всякакви съвременни оръжия, а украинците вече воюват със скрап. Но пропагандата им мераклийски работи на информационня фронт. Издаден е първи том на учебник за децата в Украйна, как Зеленски е победил Сталин. Следващият е в печат, как Зе побеждава Петър I и т.н. по исторически данни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами бяхте симпатични

    27 Дек 2022 12:39ч.

    Лавров, вярно ли, че сте блокирали сметките на руските граждани, понеже отказали да финансират войната?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Дек 2022 12:48ч.

    Два свята, единият е излишен! По-опитните форумци вероятно помнят тази фраза на Смирненски от стиховете за босоногите деца. Нямам поглед, какво конкретно учат сега по-перспективните :)) поколения и не ми се вярва, че въобще четат. Поне се надявам, че са чували тези думи или поне са видяли илюстрация! Тук има един много важен елемент, който ще направи връзка със статията! В онези времена споменатата фраза има предимно ценностен и метафоричен смисъл, отразяващ социално-икономическите характеристики на епохата и разрезът на обществото е извършен основно по социалния азимут. Иначе, обществено и природно място на Земята все още е имало предостатъчно. В днешния ден фразата придобива вече съвсем други измерения. Основно заради израждането на т.н. "развит свят", натрупаха са такива ужасни деформации и диспропорции в общественото пространство и развитие, дори може да се каже в културното развитие, употребено в най-широк смисъл, че буквално проблемът се превърна в планетарен, което ,ерго, значи и в космически.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Дек 2022 12:56ч.

    Доминиращата икономически, ценностно, културно либерална догма, доведе света до състояние пред експлозия. Системата е дестабилизирана до ниво, което изисква драстични и дълбоки промени, които биха я съхранили още малко на брой десетилетия. Комбинацията от неформални „дълбоки“ елити и техните обществено експозирани аватари взеха курс към провеждане на аварийни мерки. Мерките са вградени в различни проекти и програми. Програмата минимум е овладяване и поемане на допълнителен природен и обществен ресурс, който би позволил временно стабилизиране на системата. Идеалният кандидат за оглозгване е РФ - огромна територия, огромни богатства, частично недокоснати, крайно ограничена количествено популация хора, които масово живеят зле в една социално неуредена и дори грозна среда. Програмата максимум включва допълнително и драстични мерки на контролиран екзодус, които да оставят планетата Земя за дом на единици, които ще бъдат избрани и посочени – неизвестно от кого и как точно. Българите сред избраните ще бъдат тотална екзотика, ако въобще някой се нареди! To be continued

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като прочета новина за изявление на Лавров, придружена със снимка,

    27 Дек 2022 12:57ч.

    винаги се замислям дали чичакът на снимката е по-голям грозник, или по-голям лъжец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    27 Дек 2022 13:39ч.

    Омразата е лош съветник. Още по-лош е онзи, който ви подвежда към нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    27 Дек 2022 14:06ч.

    Ние сме за нормалността , определена от природните и Божиите закони ! Успех Русия !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    27 Дек 2022 14:08ч.

    Руская лошадь Лавров, иди нахуй!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Дек 2022 14:29ч.

    Отдавна водещи политолози и геостратези са посочвали територията на Украйна като място на твърде вероятно горещо съприкосновение и сблъсък. Възниква един основателен въпрос – наясно ли са били укринските обществени (икономически и политически) елити с особеното място и „отредената“ роля на страната им? Неизбежно е било и винаги са били наясно с тези обстоятелства. Това, че САЩ са работили неуморно и амбициазно, без никакво подбиране на видове "средства и инструменти“ за откъсване Украйна от руския свят, не подлежи на никакво съмнение. Обаче, по-интересен ми е погледът от обратната страна. Очевидно критично мнозинство украински елити са заложили на американската карта и "убедено" са се впуснали в тази игра. При това са я играли и продължават да я играят „ва банк“! Много съм любопитен, какви са били действителните мотиви, нагласи и надежди за да предприемат този ход. Изрично подчертавам, че считам тези хора за действително умни, категорично не подценявам личностните и когнитивните им качества, но нещо в цялата картина ми се губи, а ходовете отказвам да ги разбера. Украйна (държавният и стопански елит) я доведоха до състояние, че тя не можеше да си плаща дори супер приятелските цени на газа (по едно време бяха три пъти по-евтини от нашите). Украйна категорично доказа, че тя не може да гради общество за всички и е враждебна към народа си. Калпави са, не стават за нищо! МВФ ги крепеше, с/у което бяха принудени да се съгласят на продажба на безценица на неповторимата си земя, а дори започнаха физически износ на чернозем. Нима са си въобразявали, че САЩ ще ги извади от това състояние. САЩ са умна и ефективна страна, която работи само за себе си и не виждам, какво укоримо има в това! Укоримо е да не го разбираш! Нима те (украинците) не видяха и не разбраха, как старият СССР беше буквално изигран и разграден, а после ограбен. Който не знае, че става дума за лъжа, деструкция и последващ грабеж, значи е просто ГЛУПАК! Нима не разбраха, че напъните на елитите от „изток“, да седнат на една маса с големите господари са били изначално безумни, ялови и обречени. Игран е бил театър на сенките и обещанията, колкото съветите да свалят гарда, а старите фалшиви и притворни, користни: политически, силови и всевъзможни (вкл. криминални) елити да започнат разграбването, че да се пусне в действие желязната захапка на геостратегическия победител!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любовницата на коня

    27 Дек 2022 14:38ч.

    Бясна, че не може да я води на Запад а дъщеря му, че са я върнали от САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Дек 2022 14:46ч.

    Стана дума за геостратегическия победител. Тук има известни особености и условности. Когато се говори за него, мнозина (популярно аз също го правя) по подразбиране визират САЩ. Формално е така, но в действителност картината е по-сложна. Без никакви подробности - щатите са едновремнно национална държава, но и инструмент в ръцете на една безлика власт - на някого или на нещо?? Господарите на планетата са някакви същества, някаква форма на „живот“, която отдавна е скъсала с националността. В тази връзка, изключително ограничен кръг от физически индивиди (с бивш „украински“ произход) биха имали някакъв „шанс“ да се впишат в някакви (бъдещи) проектни, световни, властови структури, при това категорично далеч от върха, т.е. някакъв вид обслужващ, среден управленски персонал. Ако украинцете не са виждали и не са разбирали това, то те са едни напълно окаяни, злочести човешки същества. „Играта“ на един Коломойски я разбирам твърде условно, но играта на „другите“ 50 млн. украинци от времето на учредяване на държавата им (сега сигурно са останали половината), категорично не я разбирам, отказвам! Е, не че някой ги е питал! На тях им беше разрешено да имат суверенна държава, която притежаваше характеристики и условия да просперира, но вместо това я превърнаха в жалко посмешище. Не се старая да ги обидя, нашата България не е много по-добре! Украинският егоизъм и стръв за Ѝмане – когато се решаваше кой ще придобие (открадне) богатствата на страната, го разбирам, доколкото той е в голяма степен характеристика на вида ни. Да, обаче в Украйна това се реализира във вид и размери, които бяха изключително уродливи! Ние сме скаути в сравнение с техните бандити, пък много добре си познаваме и нашата бандитска съдба!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Дек 2022 15:19ч.

    И тук иде нещо, което открито и категорично отказвам да разбера и приема. След като самите украинци си унищожиха държавата (моля, не ме убеждавайте в красотата си, че аз и нашата чудесно си я знам, колко е ненагледна) в един момент омразата им към Русия ги събра, мотивира и „обедини“ в такава степен, че те вече предавайки страната си безусловно на американци, поляци и т.н., са готови на абсолютно всичко, дори са готови да предоставят изцяла територията си и народа си за ПЪЛНО УНИЩОЖЕНИЕ. Дори са готови да подложат на реален риск съхраняването на ЧОВЕШКИЯ РОД на цялата планетата Земя. Откъде дойде тази космическа омраза, колко наистина голяма трябва да е тя, че да сте готови да заложите именно тази цена?! Вие толкова ли сте красиви, а всички други - криви и грозни, заслужаващи да погинат? Когато вие се грабите един друг в страната си, когато лъжете, крадете и безчинствате в собствения си дом, това в някакъв макар и условен вид СИ Е ВАША ВЪТРЕШНА РАБОТА. Кога обаче се държите по един френетичен, шизофреничен начин и ореваваате ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА по крайно драматичен сценарий, опитвайки се силово ДА НИ ЗАСМУЧЕТЕ И ВКАРАТЕ ВЪВ ВАШИТЕ ПРОБЛЕМИ, това вече категорично не е само ваша работа и не го приемам. Какво и липсва на Русия, че е дошла при вас?! Земя ли? Ресурси ли? Тя си има толкова, че не може да се оправи с тях и във вечността дори. Нейният проблем е имането, а не нямането! Очевидно е, че проблемът не е в липсата, а е на съвсем друго място. Тя е дошла там ПОРАДИ НЕИЗБЕЖНА ПРИНУДА и заради вашата мръсна и враждебна игра. Игра, която вие сами си избрахте и организирахте! И най-тъжното е, че ОМРАЗАТА, която изпитвате по някакви ваши си основания, буквално ви е изяла способността за размисъл. Не принизявам ролята на емоцията, тази компонента е изключително застъпена при нас – човеците! Обаче, въвличате и нас в нещо, което е с абсурдни размери и ФИНАЛЕН ПОТЕНЦИАЛ. Хора, осъзнайте се! Погледнете цялата си история на суверенна нация, на държава! Кратка и прегледна е – ей я на! За какво става дума в последна сметка?! Кой и за какво чак толкова се почувства обиден и мразещ, кой и за какво чак толкова се бори с ЦЕНАТА ДА УНИЩОЖИ ВСИЧКИ И ВСИЧКО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Дек 2022 15:50ч.

    Ако това не ви убеждава, ето ви още една гледна точка – Украйна, ако и доколкото действително имаше национални амбиции, а не лични амбиции на шепа безмерно алчни и хищни хора, можеше (имаше избор) да бъде приятел предимно на Русия; да играе някаква неутрална игра в центъра с практичен акцент върху националните си интереси и да подеме хитра и балансирана политика с перспектива за присъединяване към Европа; да бъде предимно приятел на Америка и производните - ОТАН и т.н. (Говоря за 90-те години, когато още не се знаеше и предполагаше, че всъщност ЕС е дирекция в структурата на ОТАН). Кой направи настоящия избор за Украйна?! А как изглеждат нещата от обратната страна? Реално погледнато, Русия хич не е страна за пример, но това не е основание да се иска заличаването и! Тя беше тази, която беше натикана в ъгъла и оставена без избор – вече изтъкнах, че нейното изсмукване и умъртвяване е буквално незаобиколимо условие за временно отлагане разграждането на статуквото, отлагане на крайното решение в съдбата „културния“ западен свят! Нали сега няма да се намери някой, който ще ме убеди, че Русия имаше път за членство в ОТАН, а след това и в ЕС, където трябваше да се усеща щастлива, че ЩАС я пляскат назидателно по врата?! А да не говорим, че всъщност и Русия, и Украйна не вършат чак толкова различни неща при един по-абстрактен поглед върху нещата. Мобилизира се в рамките на дълъг срок, при това се работи напрегнато, осмислено и осъзнато, някакъв ресурс, като особеното е, че при Русия това е изцяло вътрешен, национален ресурс, а при Украйна освен него има огромен, привлечен (възмездно и БЕЗВЪЗМЕЗДНО), външен ресурс и целият този ресурс се влага в защита на някакъв частен интерес. Двете страни правят доста аналогични неща. Защо е този рев тогава?! Всички вече разбрахме от изключително надежден източник, че поне 8 години се е водила напрегната и целева подготовка за война. Всичко това под ръководството на власт, дошла с държавен преврат, подготвен и купен отвън. Как точно се превърнахте в жертва в цялата тази картина? Случващото се е една осъзната и умишлено избрана роля! А външният ресурс, особено що се отнася до безвъзмездната част, защо участва?! Поради собствена корист и интерес или за защита на божественото начало, правдата, красотата?! Стува си известен размисъл!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    27 Дек 2022 16:03ч.

    Вместо епилог. В опит да обясни някаква руска национална доктрина, президентът Путин директно изрече смислово следното: "Ако няма да я има Русия на този Свят, то тогава за какво ни е въобще този Свят?!" САЩ не са изричали "официално" тези думи, но за сметка на това те демонстрират по един категоричен начин този подход и гледна точка чрез действията си вече над 70 години, така че няма повод да се съмняваме, че и те се ръководят от тази максима. Когато става въпрос за най-големите и най-силните, особена на фона на обстоятелството, че те заедно спечелиха предишната Световна Война и спасиха света от нещо действително много страшно, подобна позиция не трябва да изненадва чак толкова, въпреки специфичните последвали събития! Проблемът сега е, че към тях очевидно се присъединява и Украйна, която видимо отказва да приеме, че един свят без нея е приемлив, без оглед на цената и последиците! И какво правим сега?! Да се готвят островите Фиджи а архипелагът Тонга! Всеизвестно е, че без тях нещата са изцяло абсурдни и напълно НЕВЪЗМОЖНИ! Нещата отиват на много зле!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи