Лавров е в Турция за среща с Кулеба

Лавров е в Турция за среща с Кулеба

Руският външен министър Сергей Лавров пристигнал в Турция, където в рамките на дипломатически форум ще има среща с украинския си колега Дмиро Кулеба, съобщиха световните агенции.


Това ще бъде първият контакт на високо ниво между Москва и Киев след руското нахлуване в Украйна. 


Преговорите са насрочени днес сутринта в южния град Анталия, пише Франс прес. 

 

Агенция Ихляс съобщи, че срещата на тримата външни министри ще се състои в 5-звезден хотел в Белек. Въпросният хотел е известен с това, че там се състоя Срещата на Г-20 през 2015 година, в която участваха Барак Обама и Владимир Путин.

 

Лавров и Кулеба и придружаващите ги делегации ще бъдат настанени в различни хотели. Руската и украинската делегации няма да разговарят извън тройната среща на външните министри.

 

Анкара храни надежда за благоприятен изход от тройната среща за спиране на руската инвазия и за мир в Украйна. "Нашите събеседници казаха, че ние сме една от малкото страни, които могат да установят диалог и с двете страни и че това е много важно в нашите срещи", заяви Мевлют Чавушоглу пред телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

 

Проправителствените вестници "Сабах" и "Миллиет" в коментари по темата подчертават, че "резултатите от усилията на Анкара за посредничество в кървавия конфликт, които ще намерят израз в Анталия, са безспорен успех за активната дипломация на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и накараха очите на света да се обърнат с надежда към Турция".

 


По-рано днес Ердоган подчерта, че "Турция може да разговаря едновременно с Украйна и с Русия".

 

Турската телевизия ТРТ цитира изявлението, направено от украинския външен министър Кулеба по повод предстоящото събитие, в което казва: "Срещата, насрочена за 10 март, ще се проведе преди всичко благодарение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Не знам дали Ердоган (турският президент Реджеп Тайип) е убедил Путин (руския президент) или Чавушоглу - Лавров, но срещата ще се състои".

 

Кулеба увери, че ще направи всичко по силите си преговорите да са възможно най-резултатни, но отбеляза също, че няма големи очаквания. Всичко ще зависи от указанията, които ще е получил Лавров преди тези дискусии, заяви той.

 

По данни на Дирекцията по комуникации към турското президентство 334 журналисти, сред които 150 чуждестранни журналисти, са се акредитирали за отразяване на срещата на външните министри на Русия, Турция и Украйна. Журналисти и медии от общо 34 страни ще отразяват събитието в Анталия.

 

По данни на турските медии в Анталия са взети изключителни мерки за сигурност, хиляди полицаи са мобилизирани за охраната на курорта и конгресния център NEST Kongre Center, където на 11-13 март ще се състои Международният дипломатически форум. Той ще бъде втората поредна инициатива на турската страна. Очаква се на него да присъстват държавни и правителствени ръководители, министри от над 15 държави, както и голям брой представители на неправителствени организации от цял свят. Форумът, който ще бъде открит от турския президент Реджеп Таййип Ердоган, ще се проведе за втора поредна година под наслова "Възстановяване на дипломацията".

 

Но безспорно кулминацията ще бъде резултатът от срещата на Лавров-Чавушоглу-Кулеба, която ще покаже дали ще се даде шанс на мира в Украйна или ще има второ действие на руската инвазия.

 

Източници: БНР, dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Владимир Владимирович Путлер

    10 Март 2022 7:40ч.

    Все още Русия може да спре войната и да излезе с чест от тази отвратителна касапница,карайки света да я уважава. Иначе след много месеци, в които ще затъне в Украйна, ще накара да я на мразят дори и тия две-три държави, които са с нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куролация

    10 Март 2022 8:23ч.

    Явно Путин ще спре войната скоро,руската армия не превзема нито един голям град в последните дни. Само зеленски и компания трябва да спрат с провокациите,и да се разберат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • эээээээээээээ

    10 Март 2022 8:14ч.

    Украинците още не са сложили наколенките, но вече се навеждат. Скоро и други.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Zzzzzzzzzzzzzzzzzzz

    10 Март 2022 8:30ч.

    Всички други ще сложим наколенки и ще паднем на колене пред величието на безжалостния освободител

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    10 Март 2022 8:32ч.

    Тази среща можеше да бъде наш актив. Сега как ще се вардим от Турция?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елеонора Митрофанова

    10 Март 2022 8:38ч.

    В информационната война, която е важна като реалната, Украйна разгроми Русия. Целият свят приема негодника Зеленски за герой, а Путин за звяр, което е вярно, конечно. И всеки един ден, в който войната продължава, е фатален за Русия и народа й. Не може да има оправдание за невинните украински жертви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин мисли единствено за властта си

    10 Март 2022 9:36ч.

    В тежки времена, обкръжен от врагове, когато синовете му загиват на война или мироопазваща спецоперация, народът се сплотява около своя ръководител. Че два братски народа се превръщат в смъртни врагове е незначителна подробност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грегорий

    10 Март 2022 9:31ч.

    Военният и икономическият раZгром на наZZистка руZия предстой!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    10 Март 2022 11:53ч.

    Вчера са обявили, че щели да национализират предприятията на фирмите, които напуснаха Русия и нямали да плащат повече лицензи. Това означава само пълна изолация като Северна корея и фалит до края на април.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи