Лавров: Доставянето на Украйна на оръжия, способни да нанесат удар по Русия, може да доведе до неприемлива ескалация

Лавров: Доставянето на Украйна на оръжия, способни да нанесат удар по Русия, може да доведе до неприемлива ескалация

Доставянето на Украйна на оръжия, способни да нанесат удар по територията на Русия, би било "сериозна стъпка към неприемлива ескалация", заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю, излъчено вчера по арабската версия на телевизия Ар Ти, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Лавров изрази надежда, че здравомислещите на Запад ще разберат това, като отбеляза, че "там все още са останали някои такива".

"Западът призова да бъде нанесено поражение на Русия на бойното поле, а за тази цел е нужно войната да продължава" и силите на Киев да получат и такива оръжия. "Именно такива оръжия публично иска (украинският президент Володимир) Зеленски", отбеляза Лавров.

За Запада е изгодно да поддържа неотстъпчивата позиция на Зеленски за преговорите с Русия, която "не е много интелектуално мотивирана", увери руският външен министър. Той посочи, че в неотдавнашно интервю украинският президент е заявил, че е готов за преговори, но преговори може да се водят само между него и руския му колега, без посредници и само след като Украйна си върне контрола върху териториите, владени на 23 февруари.

"Това, че това е несериозно, не е нужно да се обяснява и доказва на никого", каза Лавров. Според него Русия е била готова за преговори от самото начало, но след "очевидната провокация, инсценирана по най-груб начин в населения пункт Буча", Киев е променил подхода си.

Руският външен министър добави, че Москва продължава да иска от Вашингтон конкретни мерки в рамките на поетите задължения по силата на Конвенцията за забрана на биологическото оръжие, на фона на предоставени от Русия сведения за дейността на американски биологични лаборатории в Украйна. Според него техните разработки нарушават пряко конвенцията.

Финансирани от САЩ биолаботории има на територията на Армения, Казахстан и държави от Централна Азия. Русия обсъжда този проблем със своите съседи както на двустранна основа, така и по линия на ОДКС (Организацията на Договора за колективна сигурност), каза Лавров.

Той определи съвместните учения на Русия и Китай като логично продължение на двустранното сътрудничество.

Изявленията на НАТО за сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион вероятно говорят, че следващата отбранителна линия на Алианса ще преминава през Южнокитайско море, отбеляза руският външен министър.

САЩ се опитват да запазят кризата в Сирия и да помогнат за възобновяване на боевете в тази страна, заяви още Лавров, според когото Вашингтон насърчава сепаратистките настроения в региона.

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • Всеобхватен анализ на ситуацията

    27 Май 2022 8:30ч.

    от Б. Чуков: https://www.youtube.com/watch?v=kpH-RX0RVvo.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много меко,дипломатично се

    27 Май 2022 8:34ч.

    изразява риския външен министър!Т.н. Запад разбира единствено от удър в зъбите и нищо друго!Така че никакви преговори с тая украинска сган,никакви!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    27 Май 2022 8:53ч.

    лошадь опять визгнула :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    27 Май 2022 9:42ч.

    Като офицер от резерва бих написал:време е да се удря по всичко което лети над Украйна. По всичко.По всичко което е влак влизащ или излизащ. И ултиматум че ако доставките продължават ще се удря по пристанища и летища и заводи на държавите доставчици като БГ, Румъния,Полша.Никаква милост към фашистите (дори български).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алоо,резервата

    27 Май 2022 11:26ч.

    Изпи ли си днешното хапче?Споко бе,ще те фрасне някой инсулт или инфаркт заради Путя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • болни хора

    27 Май 2022 11:32ч.

    Изясни ли се в крайна сметка на Адольф татко му еврейн ли е бил, или не? Гледам, че еврейте отказали на натиска на САЩ да изпратят оръжия в Украйна. Какви миролюбци и хуманисти, ах боже мой!!! Пък Лавруша така ги обиди - Путин се бил извинил, казаха те, а Лавров кога ще се извини? Не знам защо всички го възприеха буквално това за таткото, възможни ли са и други тълкувания, м?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • историята се повтаря, понякога не като фарс, а като по-голяма трагедия

    27 Май 2022 11:48ч.

    Обещанието на Хитлер беше, че ако еврейте вкарат Германия във война и се опитат да манипулират войната така, че германците да дадат колкото може повече жертви - ще си го получат под формата на т.нар. окончателно решение. А плана на еврейте и техните помагачи в САЩ, Англия и Франция е бил точно такъв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сребро, злато и др. скъпоценности

    27 Май 2022 11:54ч.

    Естествено, че германските военни, особено тези с чин по-голям от ефрейтор, са знаели какъв е плана на врага, и кой точно е врага. Същото са го знаели един куп други хора от германския елит. Сега руснаците много добре знаят кой ги напада и защо, то е очевидно за всички, що-годе разбиращи от международни отношения, но мълчанието, което се налага е абсурдно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на кой как му изглежда

    27 Май 2022 12:01ч.

    Днес кандидат-студентите по журналистика в Софийския университет "Св. св. Климент и Охридски" пишат съчинение на тема: "Г-н Бенет - посредник за мир, отива в Москва".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А НАДО НАПОМНЯТЬ

    27 Май 2022 13:18ч.

    на "великия" дипломат Лавров,как през годините СССР и сега Путинова Русия заливаха с оръжия Куба,Виетнам,Сирия,Ливан,Палестина,Либия,Авганистан

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи