"Ла Скала" - без прочутия диригент Валерий Гергиев заради Украйна

"Ла Скала" - без прочутия диригент Валерий Гергиев заради Украйна

Руснакът Валери Гергиев, смятан за един от най-талантливите диригенти в света, няма да дирижира оркестъра на миланския оперен театър "Ла Скала" тази седмица, след като не осъди инвазията в Украйна, каза кметът на града в понеделник. Гергиев – генерален директор на Мариинския театър в Санкт Петербург и смятан за близък до руския президент Владимир Путин – дирижира "Дама пика", опера по романа на Александър Пушкин в "Ла Скала" на 23 февруари.

 

Представленията ще продължат до 15 март, а следващото представление е в събота. "Не мисля, че той ще бъде там, мисля, че в този момент можем да изключим това", каза пред репортери в понеделник Джузепе Сала, председател на борда на театъра и кмет на Милано. "Маестрото не ни отговори", добави той. Кметът Сала и артистичният директор на "Ла Скала" Доминик Майер призоваха Гергиев миналата седмица да осъди инвазията в Украйна иначе няма да му бъде позволено да участва в представленията. Гергиев трябваше да дирижира и три концерта в нюйоркската "Карнеги хол" с Виенския филхармоничен оркестър от 25 до 27 февруари.

 

Но е заменен от Яник Незе-Сегин, според сайта на театъра, което не посочва основанието за това решение. 68-годишният Гергиев, роден в Москва, е дирижирал в най-известните театри по света. През 2013 г. Путин му присъди нарадата Герой на труда на Русия. Той дирижира симфоничен концерт в античните останки на сирийския град Палмира, малко след като руската армия се включи в помощ на Башар ал Асад за смазване на бунта.

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

  • 224

    28 Фев 2022 14:35ч.

    Просто фашизъм... В Германия има ресторанти, на входа на които стои табелка "Не приемаме руски граждани". В целия ЕС са спрели културни и спортни прояви с руско участие... В България са спрени 42 000 руски сайта...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците станаха евреите на 21 век

    28 Фев 2022 15:06ч.

    поне тези се осмеляват да мислят различно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България

    28 Фев 2022 15:06ч.

    Маските падат....една по една... Време разделно е!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    28 Фев 2022 20:21ч.

    Аз имам предложение. Понеже е време разделно, дайте да свалим маските. Да се знае кой кой е. Какво ще кажете?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи