"Ла Република": НАТО се свърза с Москва, за да изясни, че няма никаква роля за действията на "Вагнер"

"Ла Република": НАТО се свърза с Москва, за да изясни, че няма никаква роля за действията на "Вагнер"

Според вестника вниманието на НАТО е било насочено към повече от 1400 руски ядрени бойни глави. Според авторите на публикацията Западът е искал незабавно да се изясни, че неговите "сили не играят никаква роля в действията, на които се решават" бунтовниците.

НАТО се опасява от ядрен инцидент и във връзка с това Алиансът и руското министерство на отбраната проведоха "неофициални контакти" около ситуацията с частната военна компания "Вагнер". Това пише днес италианският вестни La Repubblica.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу "се смята за най-надеждния събеседник", отбелязва вестникът. Според него централните теми на разговорите между "президента на САЩ Джо Байдън и ръководителите на водещи европейски държави и правителства", в които не е бил италианският премиер Джорджи Мелони, са били именно избягването на риска от ескалация и "предотвратяването на ядрен инцидент".

Според вестника вниманието на НАТО е било насочено към повече от 1400 ядрени бойни глави, готови за незабавно използване. Според авторите на публикацията Западът е искал незабавно да се изясни, че неговите "сили не играят никаква роля в действията, на които се решават" бунтовниците.

Вечерта на 23 юни в канала в Telegram на Евгений Пригожин, основател на ЧВК "Вагнер", бяха публикувани няколко аудиозаписа, в които той твърди, че неговите части са били атакувани и обвини военното ръководство на Русия за това. Федералната служба за сигурност на Руската федерация образува наказателно дело за призив към въоръжен бунт, а Министерството на отбраната нарече невярна информацията за удара срещу "Вагнер". Руският президент Владимир Путин в обръщението към гражданите вчера нарече действията на Вагнер "предателство", като увери, че мерките срещу бунтовниците ще бъдат твърди.

По-късно лидерът на Беларус Александър Лукашенко, в съгласие с Путин, проведе разговори с Пригожин, в резултат на които беше разработен план за деескалация на ситуацията. Пригожин обяви, че ЧВК "Вагнер" връща обратно колоните, които се насочиха към Москва, към полевите лагери. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков наказателното дело срещу Пригожин ще бъде прекратено, той ще „замине за Беларус“, освен това властите няма да преследват тези вагнеровци, които са участвали в бунта, " имайки предвид техните заслуги на първа линия."

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • old_beggar

    25 Юни 2023 16:01ч.

    spit out the bone

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цирк

    25 Юни 2023 17:57ч.

    Путин води НАТОто за носа, като панаирджийска мечка. В шоуто са включени и клоуни като Пригожин и Лукашенко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма спор

    25 Юни 2023 16:03ч.

    Щом го признава един от центровете за дезинформация (едно време им викаха отдел за полит. пропаганда).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русийката се сведе до

    25 Юни 2023 16:06ч.

    Нивото наС. Корея - света се интересува от нея колкото да не направи някоя ядрена беля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 25 Юни 2023 13:06ч. Нивото наС. Корея - света се интересува от нея колкото да не направи някоя ядрена беля.

    25 Юни 2023 16:30ч.

    Хехехехехехе... За разлика от?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    25 Юни 2023 16:12ч.

    Едно от най-впечатляващите неща във вчерашния ден бе сърдечността, с която ростовчани изпратиха вагнеровци. Тя не бива да ни учудва. Всички жители по долното течение на Дон са страстни любители на Вагнеровото творчество. Билетите за съботното изпълнение на "Залезът на Боговете" са били разпродадени още миналата година. Постановката е дело на авангардния оперен режисьор Мордухай Огурчок-Тяншанский. В неговата интерпретация Зигфрид, освен, че е велик воин, е и изкусен готвач. Във второ действие той напада джуджето подполковник, тенор, обитаващо Кухнята. Опитва се да го промуш с меча си с изкуствен интелект и да го сготви на фрикасе с мус от зеленчуков обсидиан. Джуджето обаче е хитро, не се дава и ловко се скрива в една щайга с кервиз и моркови. Ядосананият Зигфрид псува, прибира си меча и попада в прегръдките на Брунхилда, сопрано. Двамата страстно се целуват, заобиколени от кипящи тенджери. В трето действие те вече са в апартамент на луксозния мински хотел Виктория Олимп. Любят се пламенно. В един момент, по настояване на Брунхилда, те изпълнят изключително трудната поза "Чебурашка" от древноруската Камасутра. При нея жената застава права зад гърба на мъжа и с рязко движение, така както е гола, до откат забива в него камата си. Зигфрид стене, страда, вие от болка, но вместо да моли за помощ изпълнява финалната ария "О, Брунхилдо вълчице подла, кажи проклетнице Джуджето ли те прати?". След края й Зигфрид издъхва. В стаята делово влизат четирима воини, всички с чин капитан. Хващат Зигфрид за ръцете и краката и го изхвърлят от прозореца, услужливо отворен от Бурнхилда. Зевеса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    25 Юни 2023 16:13ч.

    Гузен, негонен бяга ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моля, другарко, когато...

    25 Юни 2023 16:31ч.

    ...е правена белята ние сме спяли!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Поход на справедливостта" срещу всяка власт, която РАЗДЕЛЯ елита от народът!

    25 Юни 2023 16:22ч.

    Всички властници от всички държави се разтрепериха за ... властта си след "Похода на Справедливостта"! Понеже добре разбраха, но се правят на недочули какво каза бригаден-армейски генерал Пригожин и в какво обвини военните властници на Кремъл: в НЕКОМПЕТЕНТНОСТ! ........ 1) Не казват истината за реалната ситуация на фронта на Върховния главнокомандващ, тоест лъжат го! 2) Не дават нужните оръжия на защитниците! 3) Децата на елита къцкат в ютюб по заведения, а децата на народа са в окопите на сраженията! .............. Къде е Справедливостта?! Кой ще ги трае господа кабинетните генерали да мишкуват, а войската им да бедства?! .... Бахмут е изцяло победа на Пригожин и Вагнер, затова хората в Ростов им казваха герои! ................. Вместо да уволнява Шойгу и Гересимов - президенте Путин изпрати ги на фронта за 3 дни в окопите, бе! Като им думнат снарядите до ушите ще разберат какво им говори Пригожин! На Пригожин никой не може да му каже нищо защото от близо 1 ГОДИНА се бие на фронта заедно с момчетата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    25 Юни 2023 17:00ч.

    Москва не вярва на сълзи, западни сополанковци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    25 Юни 2023 17:12ч.

    ядрен инцидент как да се предпазим като се спре оръжието и парите за украина и се направи финансов одит сяда се на масата за преговори и се договаря мир не може в 21 век в европа да се избиват млади хора заради печалбите на впк на сащ и запада

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин

    25 Юни 2023 17:36ч.

    Аз от кога ви казвам, че НАТО няма никаква роля и трябва да се саморазпусне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Велизарий

    25 Юни 2023 17:57ч.

    Признавам Русия за 4 ти Рим. Върви като ледник. Добри, лоши, праведници, грешници, какво значение има? Какво може да се противопостави на несмутимото, бавно, неотклонно движение?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не бяхме ние!

    25 Юни 2023 18:51ч.

    Вервам ви!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    25 Юни 2023 20:00ч.

    САЩ-исаните макар, че го раздават непукис , май са насрали памперсите! Все пак това са над 3900 термоядренни заряда, а 1400 са готови всеки момент да им остъклят ежедневието ( и нашето де) и така да им нарушат спокойствието!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи