La Repubblica: Италия не разполага нито с оръжия, нито с пари, за да ги закупи и дари на Украйна

La Repubblica: Италия не разполага нито с оръжия, нито с пари, за да ги закупи и дари на Украйна

Италия не разполага с оръжия или средства, с които да ги закупи и да ги дари на Украйна, а населението става все по-критично към подобна помощ. Според вестник La Repubblica новият осми пакет за военна помощ, който трябва да бъде готов до Коледа, е в пълен застой.

Подготовката му беше обявена вчера в Киев от италианския вицепремиер и министър на външните работи Антонио Таяни (на снимката). Според Repubblica, от ресорното министерство на отбраната не са могли да потвърдят това. По-късно Таяни се коригира и обясни, че новият пакет може да не включва оръжия, а униформи и каски за нощно виждане. "Нашата линия не се променя: никакви оръжия, получени от Италия, не могат да бъдат използвани срещу руска територия. Ние не сме в състояние на война с Русия", цитира изданието обяснението му.

Вестникът отбелязва още, че от предишните 7 пакета, само един от които е предоставен от сегашното правителство, значително са изчерпали арсеналите. В същото време няма и средства за закупуване на нови оръжия на фона на необходимостта от намаляване на разходите за здравеопазване и други социални програми при изготвянето на нов бюджет, което вече предизвиква протести както от населението, така и от опозицията. В този контекст възниква въпросът за запазване на подкрепата сред избирателите, които все по-малко подкрепят продължаването на конфликта. Според някои проучвания на общественото мнение до 70% от италианците не подкрепят изпращането на оръжия. Вече са обявени протести и стачки.

Както пише още вестникът, Рим ще се опита да не афишира въпроса с доставките на оръжия и все повече ще пренасочва помощта за Украйна към участие във възстановяването на страната, нейната инфраструктура и културно наследство.

Превод: Владислав Наков

Коментари

 • Било к'вото било, ама до тук беше. Вече свърши.

  03 Окт 2023 16:13ч.

  Всичко хубаво и много здраве да носите на Бандера. Айде кой от къде е. Особено тия, дето имат да пресичат океан на прибиране. Вече нямат работа по нашия край на света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България е по-богата от Италия

  03 Окт 2023 16:14ч.

  Не, България е не само най-бедната, но с това правителство и най-жалката държава в ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Правителство"-бандитска шайка на ПЕНТАГОНа

  03 Окт 2023 16:28ч.

  Баце & продажници, уж увлечени от СИНЯта идея за изпразване на джеба ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • държава?

  03 Окт 2023 17:23ч.

  с такъв народец/племе това ще бъде

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ех, горките мъдри елфи, дето не случихте на народ

  03 Окт 2023 23:39ч.

  Да ви еба в боклуците мрънкащи. Емигрирайте. Ама не пишете по нашите сайтове. Махайте се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dabedabe

  03 Окт 2023 16:36ч.

  И на американците не им е леко. Да бродят насам-натам за един черен хляб. дет' се вика. На туй отгоре да ги попържат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Керпеден

  03 Окт 2023 16:37ч.

  Политико: Европейските запаси от оръжие са изтощени и много страни ще редуцират военната помощ, в т.ч и САЩ, тъй като Пентагона вече обяви нейното спиране поради липса на срадства в бюджета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наистина нашенци са без топки

  03 Окт 2023 16:39ч.

  Какво имат вместо тях, по дяволите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоз пентагон

  03 Окт 2023 16:48ч.

  да можеше стана един музей, щяха печелят много. Ма да е с живи марионетки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дядо поп

  03 Окт 2023 17:02ч.

  Ако италианците имат памет, да се сетят как в ужаса на първия Ковид, цяла Европа ги изостави, и само Русия им даде помощ. Ако имат съвест, да решат сами как да постъпят сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади

  03 Окт 2023 18:57ч.

  Италианците помнят и не се лъжат от лъжите във вестниците. Между другото тези дето бяха на страната на Украйна започнах да дават отбой..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • PARAGRAF22

  03 Окт 2023 20:46ч.

  Още малко устискайте - Путин е на път да се самоубие , украйна - да превземе Москва , а САЩ да посеят демокрация по целия свят.Ама друг път :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • цеираглъб

  03 Окт 2023 21:08ч.

  За сметка на това има огромен ресурс от "бъдещето на Европа", който приижда с хиляди всеки, така че може директно от Лампедуза на фронта в Украйна - да се почувстват европейци. Но беше каквото беше - Западът се осра по всички фронтове: педерастия, тоталитаризъм, паразитизъм, мързел и самодоволство. Логично е сега позорно да губи войната, в която не участвал (то като ПП-ДБ и ГЕРБ, дето не са в некоалиция).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  04 Окт 2023 15:29ч.

  Всъщност не е само Италия. В Европа никой не произвежда танкове. Оръжейната индустрия е слаба и не смогва на пожеланията на натовските политици. Не е много по-добре и в САЩ. Техните оръжейни концерни печелят луди пари, но производството им е недостатъчно за да поддържа безумните военни начинания на "демократите".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи