Курц: За да получи България повече ваксини, ще внесем корекция в механизма за разпределение

Курц: За да получи България повече ваксини, ще внесем корекция в механизма за разпределение
Съвсем съзнателно искахме да започнем едновременно ваксинацията във всички страни от ЕС, за да покажем, че можем заедно да се справим с пандемията. С моите колеги говорихме, че трябва да има пропорционално разпределение на медикаментите. Споразумяхме се всяка държава да получи необходимото й количество по едно и също време. Но картината в момента е различна заради забавянето на доставките от компаниите производители". Това обясни австрийския канцлер Себастиан Курц на съвместна пресконференция с министър-председателя Бойко Борисов след среща във Виена с премиерите на Чехия - Латвия, Словения - и Хърватия, съобщава "Труд"

Снимка: ЕРА, архив

 

"Австрия е на 12-то място по поставяне на ваксини. Искаме всички граждани на ЕС да имат равен достъп. Ще се направи корекция, за да не получи България само 1/3 от ваксините, да има справедливост при разпределението. Надявам се да внесем корекция в механизма за разпределение на ваксините", каза още канцлерът.

"Виждаме много ясно, че в Малта например се слагат 27 ваксини на 100 души от населението, а в други страни по 5. Някои страни през май ще успеят да ваксинират населението, а други, ще ваксинацията продължава до 10 седмици повече. Това води до напрежение в ЕС и не се разбира от гражданите на ЕС“, заяви Курц. 

„Всички хора в ЕС предполагаха и очакваха, че всички ще имат едновременно равен достъп до ваксините. Как това се случи, вече стана ясно. Ние имаме вече и становище от ЕК, от председателя на Съвета Шарл Мишел. Решението на ЕК е интерпретирано по различен начин, техническите подробности са били по различен начин интерпретирани и това води до различните количества ваксини, които се предоставят на страните. Важно е заедно с Усрула фон дер Лайен и Шарл Мишел да направим една корекция на този механизъм, за да не получи България само една трета от ваксините спрямо други страни. Трябва да има справедливост при разпределението на ваксините. Трябва да внесем една корекция в механизма за разпределение на ваксините. Европейската солидарност трябва да влезе в действие, за да имаме успешен и справедлив имунизационен процес. Различните в ЕС трябва да бъдат минимализирани. Има страни, които са много напред, и такива, които са много назад в имунизационния процес. Това е един проблем, който трябва да бъде решен“, допълни австрийският канцлер, съобщава "Труд".

 

 

 

 

 

Коментари

  • Любезния Лос

    16 Март 2021 17:14ч.

    Една година, откакто официално е обявена пандемия в световен мащаб, подправена с незабавния призив :""Свиквай с новата "нормалност""! Ситуацията беше квалифицирана и като война! Война с "невидим враг"! Непрекъснато ни бомбардират с фрази, като: "той/тя-загуби неравностойната битка с коварния ковид", "борбата с вируса-масов убиец" и редица тем-подобни... Същевременно ни принуждават да контра-атакуваме този могъщ и безскрупулен звяр - спотаени в домовете си, маскирани със салфетки или памучни парцалчета върху лицата си, страхувайки се да се доближим един друг. Страхотен удар върху "невидимия нападател" на населението на земята! Ей, така се съсипват кръвожадните врагове! Освен това идва и безалтернативната подкрепа на Нейно Величество Ваксината. Ваксината с неясен произход и съдържание! Ваксината с неопределено времетраене на ефекта на превенция! Сигурен съм , че ще победим! Вируса ще абдикира. Алооу, Маклайн, има ли нещо вътре..? Ай,сиктир... Холан! На най-си феродо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мата Хари

    16 Март 2021 18:56ч.

    ЕС е по-прогнил ДАЖЕ от бившия соц-лагер в последните му дни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помпео

    16 Март 2021 19:02ч.

    А 30-те милиона тексасци вече се радват на освобождението от КОВИДробството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Мата Хари на 16.03.2021 в 18:56

    16 Март 2021 19:03ч.

    Обикновен капитализъм, госпожо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    16 Март 2021 20:16ч.

    Странно - Западът все прогнил, особено САЩ. И а - а пада. А Русия - здрава та здрава . А всеки иска на Запад, не в Русия. Даже Нинова си прати отрочето в САЩ. Да не ги изброявам другите русо-любци. Все към Оксидент, не в Ориент. Странно, не е ли ? Не е заради Мерцедесите и Мустангите, това е ясно. Те си искат Москвичи, но въпреки това отиват там, където ги няма. Това е жертва, необяснима. Направо велика !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи