Кулеба: Украйна ще получи от "танковата коалиция" 120-140 западни танка в първата вълна на доставки

Кулеба: Украйна ще получи от "танковата коалиция"  120-140 западни танка в първата вълна на доставки

Украйна ще получи от 120 до 140 танка при първата вълна от доставки на западни танкове от коалиция от 12 държави. Това заяви днес украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, предаде Ройтерс. По-рано този месец група западни страни обещаха на Украйна да ѝ доставят бойни танкове, за да отблъсква пълномащабната  руска инвазия.

Днес Кулеба поясни, че "танковата коалиция" има 12 членове и че при първата вълна от доставки за Украйна от тази коалиция украинските въоръжени сили ще получат между 120 и 140 западни танка.

Кулеба заяви, че танковете ще включват германските "Леопард 2", британските "Чалънджър 2" и американските "Ем 1 Ейбрамс" и добави, че Украйна наистина разчита да получи и френски танкове "Льоклер", ако бъде постигната договорка в тази насока.

Външният министър не съобщи никакви времеви графици за тези доставки. Ще е нужно и време за обучение на украинските военнослужещи, за да могат те да работят с танковете.

Кулеба заяви, че Киев работи и зад кулисите, за да привлече още страни към коалицията, която ще доставя танкове на Украйна в един критичен, според официални представители, момент във войната в Украйна.

Киев планира да предприеме голяма контраофанзива, за да си върне територии, превзети от Русия в южната и източната част на страната. САЩ са казали на Киев да се въздържи от задействането на този план, докато западната военна помощ пристигне в Украйна. Тя обаче е обезпокоена, че Русия би могла да предприеме офанзива в идните седмици или месеци.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Един до два танкови полка за психопатите

    31 Яну 2023 17:45ч.

    Ще цъфнете и ще вържете. Изроди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    31 Яну 2023 18:17ч.

    Група руски бизнесмени са обявили награда от 10 000 000 рубли, около 130 000 долара за всеки утилизиран западен танк. Ако руските войници играят 50/50 с укрите, онези направо ще им ги закарат до Москва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    31 Яну 2023 18:35ч.

    А какво мислите, че не а възможно ли? Представете си че сте в положение при което нашите колониални идиоти ви пратят за месо,а отсреща дават награда.Лично аз директно тръгвам и съм сигурен че много споделят това. Да ставам месо за льотчика кирчо кокорчо мравояда и гнома плюнко тиквата и прочие ????Нивга!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логореята

    31 Яну 2023 18:11ч.

    Пак смятат да атакуват съвсем по съветски - без да щадят пехота и техника, както през лятно-есенната кампания. Ще разстилат полетата с десетки трупове, защото друго на инструкторите от Запада не им идва на ум (знаете, че поради регулярно криене и изчакване зад чуждо пушечно месо, американците не са иноватори на модерната война, така че не им остава нищо друго, играейки ва банк, освен да копират успешния опит от съветската военна история). Ако руснаците продължават да пипат меко и хуманно, както досега, навярно ще се наложат нови прегрупирания с временно отстъпване на територии, за да запазват числеността и боеспособността на частите и съединенията за по-късна генерална офанзива след поредното украинско измотване. Защото поне едно е сигурно: след тази офанзива с огромния брой жертви, които ще дадат и техниката, която ще загубят, украинските наркомани няма да имат повече сили за още съпротива. Навярно тъкмо тоя момент очаква руската страна, избирайки меката тактика с малко мобилизирани на фронта и жалене на инфраструктурата и складовете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от автора на горното

    31 Яну 2023 18:17ч.

    Поправка: *десетки хиляди трупове

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    31 Яну 2023 18:12ч.

    Укронацистите ще получат танкове и тупаници в зъбите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха

    31 Яну 2023 18:13ч.

    “Танкова коалиция” на КУЛЕБАващите се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    31 Яну 2023 19:22ч.

    И като се събудил кул-еба, краката му пак отвити. ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Марин

    31 Яну 2023 19:31ч.

    Сопола иска мир,а стоварва танкове на укр. територия.Няма да дойдат с екипажите си,защото не искат те да си оставят кокалите на бойното поле,а тамошта върхушка да си пълнят задниците с долари,евро и други валути.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    31 Яну 2023 19:32ч.

    американците отказаха самолети, германците и французите също, а тези танкове чак след месеци ще тръгнат и вярвайте ми руските ракети ги чакат на първия завой.....спасение няма! укрия си заминава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както отбеляза на брифинг вчера

    31 Яну 2023 19:41ч.

    Мария Захарова, "танковите не се движат сами". Колко читави воюващи ви останаха с все наемниците?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя не разбра,

    31 Яну 2023 21:43ч.

    че западът се кулебава с тях. Тате ша ви купи 120-140 колелета първия път. Другите-друг път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамота, кой повлече крак за тая безумна идея, да се избиват взаимно

    31 Яну 2023 23:11ч.

    За какво? Поне знаят ли днес, за какво е всичко това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малък Тошко

    31 Яну 2023 23:29ч.

    Кулебата е милиардер в долари. Инкасира ги за огробването на ститици хил.укри. Глупаците мрат за Слава Украини и Кралицата (рип). Бай Ганьо няма да участва в тая тъпотия! Искаме си НРБ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • палосич

    01 Фев 2023 1:36ч.

    ПРЕДАВАЙТЕ ВАЛУТАТА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дано руското командване си е

    01 Фев 2023 9:04ч.

    взело поука от глупостите де ги сътвориха Путин и Шойгу в първите дни на гражданската война вокраената!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    01 Фев 2023 10:10ч.

    Не им е лесно на руснаците... От една страна трябва да покажат на Запада твърдост и непоколебимост, но от друга страна трябва да покажат на по-голямата част от света, че не са същите изроди, като украинската хунта и западните им господари. Сложно е...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи