Кулеба омаловажава контраофанзивата, иска още оръжия

Кулеба омаловажава контраофанзивата, иска още оръжия

Външният министър на Украйна, повтаряйки коментарите, направени наскоро от министъра на отбраната на страната, предупреди да не се очаква твърде много от очакваната пролетна контраофанзива на украинската армия, предаде ДПА. "Не считайте тази контраофанзива за последна, защото не знаем какво ще излезе от нея", заяви външният министър Дмитро Кулеба пред германския вестник "Билд".

Само ако тази офанзива успее да освободи окупираните от Русия територии, тя ще бъде последната, каза той. "Но ако не, това означава, че трябва да се подготвим за следващата контраофанзива".

Кулеба подчерта, че Украйна ще се нуждае от значително повече въоръжение за борбата си срещу руските окупационни сили. 

"Защото за да спечелиш войната, ти трябват оръжия, оръжия и още оръжия", каза той. Много зависи от Германия, чиято оръжейна компания “Райнметал“  е "един вид титан на оръжейната индустрия в Европа, а вероятно и в света".

Германската оръжейна компания “Райнметал“ произвежда популярния танк “Леопард“, припомня ДПА.

В допълнение към боеприпасите, танковете и системите за противовъздушна отбрана Украйна се нуждае преди всичко от бойни самолети. Кулеба разчита на помощ от Берлин, за да се снабди с модерни изтребители Ф-16. За разлика от танковете "Леопард", по този въпрос решението не трябва да се вземе от Германия, а от САЩ.

"Това, което очакваме от Германия, е да играе активна роля в изграждането на коалиция от държави: Кой ще убеди Съединените щати да натиснат зеления бутон?", попита Кулеба.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • паф

  10 Май 2023 7:38ч.

  големи просяци са тия хохли! нищо нямат, като голи охлюви са, ама се перят, че и за победа мечтаят....виждали ли сте болонка да надвие сибирска мечка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Болонката е благородна и умна животинка.

  10 Май 2023 9:03ч.

  Хич не я сравнявай с тия боклуци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕРШ

  10 Май 2023 9:51ч.

  Така е за твърдението, относно интелигентността на болонката, но НЕинтелигентно ( не казвам ултра, мега, свръх ТЪПО и ДЕБИЛНО ) е да подмяташ, ей тъй тъпо-злобарската, но пък безсилно да измислиш ясен отговор на това: Как, бе УКРАИНОлюбителю, как бе, една интелигентна болонка ще победи в двубой разярена сибирска мечка ? А ? М ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Услади им се !

  10 Май 2023 7:45ч.

  Корупцията и реекспорта за Азия и Африка… 75 % от западните оръжия изобщо не стигат до фронта. Търсете ги в Мали, Судан , Конго…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  10 Май 2023 8:52ч.

  Очевидно Кулеба страда от доларов далтонизъм - всичко му се привижда зелено, дори и червения ядрен бутон. Както е казано - внимавай какво си пожелаваш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • горски скитник

  10 Май 2023 10:09ч.

  Това лято отивам на колиба в планината. Като си тръгна ,ще подпаля колибата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи