Крум Зарков: Закриването на спецправосъдието трябва да се случи, за да започне качествена и правова борба с корупцията

Крум Зарков: Закриването на спецправосъдието трябва да се случи, за да започне качествена и правова борба с корупцията

Крум Зарков: Нито един олигарх не бе осъден от специализирания съд 
 

Епилогът „закриване на специализираното правосъдие“ трябва да се случи, за да започне нещо, което не познаваме в последните 12 години – качествена и правова борба с корупцията. Това мнение изрази народният представител от БСП Крум Зарков от трибуната на Народното събрание.

В дебата за закриването на специализираното правосъдие социалистът се обърна към депутатите от опозицията, за да очертае в какво са превърнали българския вариант на този съд:

„Вие не можете да разберете или не искате - решението за закриване на спецсъда и прокуратурата е вече взето и то три пъти. Моля, обяснете на международните наблюдатели, които цитирате, какво е специализираното правосъдие в българския му вариант. Как то беше създадено през 2011 година, за да хвърли прах в очите на същите наблюдатели; как през 2017 година властта започна да прехвърля все повече компетенции към него, които нямат нищо общо с организираната престъпност; как след 2017 година към него отидоха още дела – тези за европейските средства; как изведнъж се оказа, че мнозинството има съд, който харесва повече от другите. Обяснете също на международните наблюдатели как между 2017, и особено след 2019 г., започна да обикаля един черен микробус из София и страната с надпис „Специализирана прокуратура“ и да прибира хора, в това число действащи министри, но не защото са осъдени, а защото имат мерки за неотклонение, които друг съд не би приел. Обяснете им на прокурорите, които се борят срещу тероризма и организираната престъпност, че закриването на специализираните съдилища не означава, че в България повече никой няма да се бори с този феномен, но надявам се, че означава, че най-накрая някой ще започне да се бори, особено в частта „корупция“. Обяснете им, моля ви, че в България има правосъдие и правораздаване от доста време, а специализираният съд работи от 12 години. И че този епилог наистина трябва да се случи, за да започне нещо, което не познаваме в последните 12 години – качествена и правова борба с корупцията.“

По думите му слагането на синоним между специализираното правосъдие и правосъдието е голяма грешка – фактически невярно, теоретично неточно и доста подвеждащо. Това според депутата е и доказателството какво са имали предвид, когато са го създавали – „не специализирана, а паралелна съдебна система, която е конституционно недопустима“. 

Социалистът подчерта също становището на представителите на Висшия адвокатски съвет, по думите на които повечето от делата в спецсъдилищата са били за данъчни измами.  

По повод обвиненията, че със закриването на специализираното правосъдие се защитават олигарси, Зарков призова: „Когато от опозицията защитавате този съд така пламенно, имайте предвид фактологията – олигарси са тези, които са се възползвали от властта, докато вие сте я управлявали. И нито един от тях не е осъден от специализирания съд.“

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи