Крум Зарков: Връщането на хартиената бюлетина ще е голяма грешка

Крум Зарков: Връщането на хартиената бюлетина ще е голяма грешка

Избирателят не се интересува дали гласува с боб, или хартия - мотивира се, че нещо ще се случва по-добре, коментира министърът на правосъдието пред бТВ.

„Връщането на хартиената бюлетина ще е голяма грешка. Когато пламенно се защитава парламентаризмът, поне на думи, базата на парламентаризма е доверието в изборни процес. Мотивите на избирателя да гласува не са дали гласува с бобче, на машина или хартия. Истинските мотиви да гласува е, че нещо ще се случва по-добре. Той има отношение да вярва, че когато иде да гласува, бюлетината ще бъде правилно отчетена, няма да вижда задраскани протоколи и оспорени изборни резултати“. Това заяви в предаването „Защо, господин министър?“ министърът на правосъдието Крум Зарков.

Като член на БСП той припомни, че социалистите са настоявали в 44-ото Народно събрание за въвеждането на пълното машинно гласуване и не разбира защо БСП отстъпва от тази позиция.

Ще има ли правителство?

„Предишните Народни събрание лесно избраха председател, но трудно съставиха правителство. Сега се надявам да е обратното. Сега предстои да се съставят комисиите и да се изберат председатели. Надявам се да няма драми там, за да може да започне законодателната дейност“, посочи той.

„Надявах се друг да издигне Вежди Рашидов, ако това е бил единственият вариант. ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход“ не ми прозвуча добре. Избор трябваше да се направи, имаме председател. Тези четири формации няма да излъчат правителство, но имат и други допирни точи – за хартиената бюлетина“, коментира Зарков.

„Да си представим, че се намери воля да се състави ясна законодателна промяната. На всички е ясно какво трябва да се направи. Предстои приемането на бюджет. Има достатъчно работа, която трябва да се свърши, но не бих се ангажирал с прогноза дали ще има правителство. Да се надяваме, че разговорите няма да текат така, както тези при избора на председател на НС“, подчерта министърът на правосъдието.

Законите по Плана за възстановяването

27 са законите, които трябва да бъдат прието до края на 2022 година. 10 от тях пише Министерството на правосъдието.

„Те ще бъдат внесени веднага, когато са готови. Те не са нещо, което правим за Европа, а съдържат неща, с които трябва да се подобри живота на българите“, уточни Зарков.

„Един от най-важните закони е този за личния фалит. Той трябва да даде втори шанс и глътка въздух за хора, които заслужават. Човекът се казва Стоян, като него има хиляди. На 30 години се връща в България за операция. Влюбва се тук. Тръгва животът му, но нещата не се получават, както иска. За да запълва месеците взима по 300 лева. На 36 години връзката му се разпада, а им 40 хиляди лева кредити. Той не се отказва, започва да работи. От тогава са минали 10 години. Взимат му всичко, което е над минималната заплата. В момента 40-хилядният му кредит вече е 120-хиляден. С този закон ще направим така Стоян и кредиторите му да се видят, да се разберат и да продължи живота си“.

„Ако не бъдат приети законите, България няма да получи втория транш плащания по Плана за възстановяване", обясни министърът.

 

Източник: бТВ

 

 

Коментари

  • Правилно е

    23 Окт 2022 20:30ч.

    всеки да може да гласува и с бюлетини, и с машини, кой както предпочита Така и старите хора ще могат да гласуват. И тогава да се преценява как да се постъпва за в бъдеще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    23 Окт 2022 20:34ч.

    Всъщност, най-добре е да се гласува електронно и задължително да се броят ръчно контролните отрязъци от машините. Така възможностите за фалшифициране на изборите са най-малки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Избирателят не се интересува дали гласува с боб, или хартия

    23 Окт 2022 20:42ч.

    Внушения ли прави крум или се самохипнотизира? На избирателя изобщо не му пука за някакви пари, от които и без това няма да има никаква полза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • точно така

    24 Окт 2022 7:21ч.

    еврофондовете отиват у олигарсите и после в офшорите, а за народа остава да изпълнява "критериите" на сатанистите - истанбулски конвенции, зелени сделки, соросоидна квота в правораздавателната система, въглеродни емисии, електроавтомобили, приемане на еврото, скъпи диверсифицирани горива и прочие ритуални самоубийства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    24 Окт 2022 7:41ч.

    Това става чрез лява политика, в която политиците изискват все по-голям ресурс в техните ръце, за да ни дарят с „равенство“. Колкото повече безплатни услуги ти обещават, толкова по-големи заеми ще вземат на гърба на бедния, а както и ти казваш, парите отиват в нашите хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 123

    23 Окт 2022 20:45ч.

    Трябва всеки който иска да гласува да има право на избор -с хартиена бюлетина или с машина!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    23 Окт 2022 21:20ч.

    Има умишлено нагнетяване на напрежения и внушения за манипулации. Всички партии безусловно приеха резултатите от изборите и това би могло да е ясен и категоричен индикатор, че проблем с машините НЯМА. Да резултатът на БВ е леко съмнителен! Посветени убедително твърдят, че този резултат се дължи на мобилизиран в последния момент КОНТРОЛИРАН ВОТ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    23 Окт 2022 21:55ч.

    Това, че партиите приели резултатите от изборите по никакъв начин НЕ означава, че проблем с машините няма! ПРОБЛЕМ С МАШИНИТЕ ИМА и той е че това са дяволски ротативки забранени в цяла Европа и доказани инструменти на измама. Резултата от Броене на разписки Това може да се приеме а също камери на живо от всяка секция и активна регистрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    23 Окт 2022 23:20ч.

    Вие очевидно бързо забравяте! ОТНОШЕНИЕТО НА ПАРТИИТЕ КЪМ РЕЗУЛТАТИТЕ Е ОТ РЕШИТЕЛНО ЗНАЧЕНИЕ! Преди редовно се оспорваха. "Дяволските" - това е ваша субективна емоция, без стойност. Никъде в Европа не са забранени. Просто се ползват рядко, различна културна среда. Никакви доказани измам. инструменти. Контрол и акт. регистрация - ОК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    23 Окт 2022 21:26ч.

    Очевидно е имало пазалък, тежък пазарлък до последен момент, очевидно някой някому нещо е дал. Не машините са причината за резултата на БВ. ЩЕ Е ГРЕШКА ДА БЪДАТ МАХНАТИ. Паралелно функциониране Маш/хартия ще подбуди калпазаните (геппс и дпс) да започнат отново манипулациите на място - секц. комисии. Особено отвратително е унищож. бюлетини чрез механизма - невалидни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    23 Окт 2022 22:57ч.

    ПОМНИМ много добре горещата подкрепа на Крум Зарков за Истанбул ската конвенция и всичко "джендърско" изглежда е от троцкисткото котило, ДБ, ПП, ДСБ... а сега вече и БСП. Честито. Започва да мирише на Народен Съд. Те знаят, освен с измама няма друг път към властта за тях. Затова са и слабоумните дитирамби за сатанинските машини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    23 Окт 2022 23:27ч.

    Истанбулската конвенция + Зарков са несъотносими към машинното гласуване. Ако джендър аспекта е водещ и хипотетично джендърите а приори защитават машините, тогава цяла \европа щеше да гласува с машини. \моля, осмисляйте твърденията си, а после пишете! Не съм споменал името на Зарков, изказах мнение за машините. Не ме пробвайте, че да видите аз какви гадни думички за слабоумието знам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    23 Окт 2022 23:28ч.

    Тия неща има кой да ги решава. И това не са безродните соросоиди и еврогеи, а хора, които мислят за народа и могат да го управляват. Така че тоя да не знае много, а да се съобразява с по опитните и доказали се политици!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кордит 9мм.

    24 Окт 2022 5:59ч.

    Абее ,тъй като следващите избори се очертават да бъдат назима или рано напролет по-добре ще е да върнат хартиените бюлетини.Не за друго,Ами щото сме в отоплителен сезон,елмрежата ще е претоварена,а толкова много машини за цял ден ще ни докарат някоя сериозна авария...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    24 Окт 2022 7:38ч.

    Разликата между това да откраднеш гласове с бюлетини и с машини е като това да откраднеш пари от чантата или от банковата сметка. Машината позволява огромни кражби без следи. Освен това става дума за възможности - едните имат достъп да овладеят едното, другите другото. Доверието изисква да не се отхвърля мнооого по-малкото зло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи