Крум Зарков: Специализираният съд проспа как организираната престъпност облече костюма на властта

Крум Зарков: Специализираният съд проспа как организираната престъпност облече костюма на властта

"Специализираният съд и прокуратура би трябвало да са просто един инструмент за по-ефективното реализиране на наказателната ни политика. Те обаче се превърнаха в нещо друго. Те се превърнаха в един символ на начина, по който в България се упражнява власт - и то под най-бруталната форма, репресивната власт. Затова и тяхното закриване стана неизбежно през годините, но нека си припомним какво доведе до тяхното откриване. Още през 2011 г., когато те бяха създадени с определена цел имаше много критики по създаването на такава институция. Но през 2017 г., когато всякаква идея за специализация беше отхвърлена с новите правомощия и компетентности, които получи, оттам нататък беше фактическо закриване на идеята за специализация по смисъла на разследване и по-ефективно преследване на организираните престъпни групи." Това коментира по време на дебатите за закриване на специализираните прокуратура и съдилища народният представител от БСП Крум Зарков.

 

Той припомни, че още през 2017 г. от левицата са предупреждавали тогавашните вносители за неизбежния развой на събитията: "Няколко пъти бяхме обвинени, че това е политическо решение. Как да бъде конституирана съдебната власт е политическо решение. Това не може да бъде обвинение".

 

По думите на социалиста закриването на специализирания съд съвсем не е лесна работа, тъй като съществуват множество хипотези и различни варианти, при които могат да възникнат проблеми. Той посочи и подобренията в законопроекта от вносителите в лицето на Министерския съвет, които според него след обществено обсъждане са намерили разумни решения на казусите, свързани със съдбата на магистратите, работещи в специализираните съдилища и висящите производства.

 

Зарков обърна внимание още, че един орган се превръща в бухалка, когато временните му мерки станат по-важни от постоянните:"Когато е страшно обезпечението, а не отнемането. Когато е страшно задържането, а не присъдата. Европейската комисия многократно се е произнасяла. Механизмът за сътрудничество и проверка не е паднал по една проста причина - поради това, че колкото и да препоръчват Европейската комисия и Европейския парламент, няма политическо съгласие и разбиране, че България се е справила с проблема с корупцията. А няма такова разбиране, защото тя още не е. Що се отнася до организираната престъпност - тя не изчезна. Тя се сля с властта, облече се в костюма на властта, престана да ходи с черни джипове с лепенки, но започна да ходи с черни джипове със служебни номера. И това Специализираният съд го проспа - нарочно или не, няма значение - трябва да бъде закрит", заключи социалистът.

 

 

 

Коментари

  • Паргов го махнаха заради холокоста

    23 Март 2022 17:36ч.

    Таков е говорил и за необходимостта левицата да спечели „битката за историята”. „Тук няма място за отстъпление. В последните месеци сме свидетели на брутална атака с цел подмяна на историята от страна на временно пребиваващи в политиката субекти ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи