Крум Зарков: Изборът на Сарафов е предизвестен скандал

Крум Зарков: Изборът на Сарафов е предизвестен скандал

Висшият съдебен съвет в сегашния си състав не трябва да прави повече кадрувания в съдебната система. Това е мнението на бившия служебен правосъден министър Крум Зарков. В предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ Зарков определи начина, по който е избран Сарафов за и.ф.за главен прокурор като предизвестен скандал. Той заяви обаче, че не е работа на политическа сила, която е в управлението на страната, да критикува това.

"Бързият избор само от прокурорска колегия, на когото и да е от сегашните заместници, включително и на Сарафов, беше предизвестен скандал. Но няма нужда политически партии, особено представените в парламента, особено тези, които са част от управлението, да правят декларации и да критикуват. Защото в тях е ключът за решаване на проблема - не в Министерство на правосъдието, не във ВСС, а в парламента. Защото, ако не се реши бързо този въпрос около напрежението с избора на Сарафов, той много бързо може да прерасне в политическа криза", каза Зарков.

По повод заканата на ПП-ДБ министърът на правосъдието Атанас Славов да предприеме всички възможни действия за свалянето от поста на Борислав Сарафов, Зарков заяви, че него не е почтено ПП-ДБ да изправя собствения си министър пред ситуация, в която той не разполага с необходимите лостове за действие.

"Какво може да направи Славов - да атакува пред Конституционния съд избора на Сарафов или да апелира пред ВСС да преразгледа решението? Не е това решението. Решението е - събират се, влизат ПП и ДБ при своите партньори в управлението и казват: трябва избор на нов ВСС.

Сегашното мнозинство, което се легитимира чрез необходимостта от конституционна промяна в съдебната власт, трябва много бързо да събере условия за тези две трети мнозинство, което да избере нов ВСС, който да започне процедура за титуляр на поста главен прокурор", посочи той.

Според Зарков, ако не бъде решена бързо, кризата във ВСС ще доведе до правителствена криза.

"Това е залогът за следващото управление, за неговата легитимация. То или може да направи това нещо и да проведе качествено нов избор на ВСС, който да успокои системата, или общественото напрежение ще се трупа и една от съставните части на ротационното управление ще загуби всякаква възможност да участва в него", прогнозира Зарков.

Целия разговор вижте във видеото.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • хахахах

    18 Юни 2023 14:44ч.

    Нали е демонокрация! Страхотен автогол си вкараха скандалните американски агенти про100 к!р0 и ристю, които заповядаха на американския президент радеф да издаде указ, а бнакянският б0!к0 им показа, че той води танца на корупцията, като лично назначи с@раф0ф! Банкянският се занимава с кюлчета, а с@р@ф0ф - с евра. :}}} Назначаването на с@р@ф0ф е по личните промени на скандалния американски агент ристю, които промени той ги инициира да са точно тези, когато беше министър при банкянския! И именно по неговите правила банкянският назначи с@р!ф0ф! Вече стана ли ясно, че скандалният американски агент ристю е заплаха за България?! крум бездарк0ф няма да го коментирам, той трябваше лично да води гей парада, защото той е върл поддръжник на обратността и мрази християнските семейни ценности!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    18 Юни 2023 19:57ч.

    Има и един резонен постоянен въпрос : когато не са депутати как се издържат Христо, Гнома, Ананиев и сие ??!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахах

    18 Юни 2023 23:09ч.

    Плаща им се от фондация "америка СРЕЩУ България"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крум Зарков: Изборът на Сарафов е предизвестен скандал

    18 Юни 2023 15:46ч.

    А какво беше изборът на Кримчо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    18 Юни 2023 21:02ч.

    Не беше ли този, който писа закон за освобождаването на Гешев и свърши работата като кучето на нивата. Пишеш закон, а не оценяваш какво ще последва . Така ли ги учат в Сорбоната?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СОРБОНАТА

    18 Юни 2023 22:40ч.

    ГОСПОДИН ЗАРКОВ,КУТИЯТА НА ПАНДОРА Я ОТВОРИХТЕ ВИЕ С БЕЗУМНОТО СИ НАХАЛСТВО И НЕТЪРПЕНИЕ ДА ОТСТРАНИТЕ ГЕШЕВ.НЕ ПЛАЧЕТЕ СЕГА.ЗАЩО НЕ СИ ЗАДАДОХТЕ ВЪПРОСА,ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВСС СА ИЗТЕКЪЛ МАНДАТ И ИМАТ ЛИ ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ???ХАОСЪТ В СИСТЕМАТА ПРЕДИЗВИКАХТЕ ВИЕ И ИМАЙТЕ МЪЖЕСТВОТО ДА ПОНЕСЕТЕ ПОСЛЕДСТВИЯТА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи