Криза с бензина във Великобритания поставя икономиката на колене

Криза с бензина във Великобритания поставя икономиката на колене
В продължение на три дни във Великобритания се извиват дълги опашки, заради недостиг на бензин и дизел. Причината - липсват шофьори на цистерни, които транспортират горивото от рафинериите. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън смята да промени политиката си напълно и да издаде 5 000 визи за чужди шофьори на камиони, след като страната е в хаос и вече върви към криза с храните. Притежателите на автомобили напълно пренебрехнаха съветите на правителството, като в паника задръстиха бензиностанциите. Те се опазяват, че идва сериозна криза с бензина, която ще постави икономиката на колене. Премиерът смята да отстъпи и да даде визи на хиляди шофьори, за да пребори кризата, а войници ще помагат те да получават по-бързо лицензите си.

 

Според специалистите на Великобритания са нужни 90 000 шофьори, които напуснаха страната след Брекзит. Коронавирусът ограничи курсовете. И 5000 вероятно ще са прекалено малко и прекалено малко.

 

Липсата на шофьори вече удари всяка част от икономиката. Има празни рефтове в супермаркетите. Барове и ресторанти имат недостиг на продукти. Дори не могат да се доставят необходимите химикали за пречистване на водата.

 

Родители се оплакаха, че в петък не са успели да заредят колите си, като цялата страна е хвърлена в хаос и хиляди чакат на бензиностанциите.

 

Проблемите дойдоха, след като в четвъртък BP и Esso признаха, че нямат достатъчно шофьори на цистерни и доставките ще са нарушени. Това предизвика паника и стотици се юрнаха към бензиностанциите, като много бързо свършиха някои типове бензин, а дори се стигна и до затварянето им.

 

Апелът на транспортния министър Грант Шапс към шофьорите да се "държат нормално" остана нечут в петък и през цялата нощ имаше опашки и дори ръкопашни схватки по бензиностанциите.

 

В петък фалира и една от големите фирми, която доставяше замразени продукти за супермаркетите Asda и Sainsbury, което означава много празни рафтове.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Хубава работа

  25 Sep 2021 15:17ч.

  Нали вече си имате мигранти от Афганистан, да карат цистерните. Изгонихте източноевропейците, ама радушно приемате пакистанци, афганистанци, индийци. Да ви работят те сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  25 Sep 2021 15:47ч.

  Убава Великобритания. Скоро ще е само Англия. Която ще се спасява с презокеанско плуване. И с български чадър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съвет към рошавия русолявец

  25 Sep 2021 15:55ч.

  Спасението е да обяви тъмночервена карантина. Образуването на опашки по бензиностанцийте води до риск от заразяване с КОВИТ 119. За нарушителите - глоба 5000 паунда и затвор. Карането на автомобили се обявява за опасно, защото хората са в затворено пространство. А бе ковида ще реши всичко. Само ребустерна ваксина четвърта игла.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  25 Sep 2021 16:52ч.

  Ние този филми сме го гледали, че и отгоре, сега и западняците ще видят какво е без храна, без гориво, без топлина. Всичко се връща на този свят, ВСИЧКО. И се чудя КОЙ нормален човек въобще ще отиде на този загубен остров с дъжда, мъглата, мухъла, кофти храна, пакита-макита, кранове без смесители, меко казано безлични англичанки и т.н. Напечатаните хартийки, наречени банкноти или цифрите в картата за мен поне не са достатъчни да си губя години от живота на такова място.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  25 Sep 2021 17:20ч.

  Големите им супермаркети отдавна са полупразни. Хиляди местни магазинчета са фалирали още през лятото. Хранителни стоки няма, някои разправят, че строителните материали също изчезвали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей , смотани цензури !

  25 Sep 2021 17:24ч.

  Защо изтрихте линка към DEAGEL , където се показва как до 2025 населението на острова трябва да бъде редуцирано до 15 000 000 ? Или казано друго яче - ДА БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ 50 МИЛИОНА БРИТАНЦИ в следващите 3-4 години ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  25 Sep 2021 17:26ч.

  липсват шофьори на цистерни, които транспортират горивото от рафинериите - ама нали пазарът се саморегулирал и решавал всички проблеми, а държавата е "лош стопанин"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мед им капе на сърцето на нашите рублофили

  25 Sep 2021 18:06ч.

  Другари, първо си вижте голия задник, тогава оплаквайте британците. Вашите жалби по социализма са смешни. Спомнете си репликата на една от героините от филма "Адио, Рио"/от 1989г./: "С приемането на частната собственост хората разбраха преимуществата на социализма". На тези, които бавно вдяват, да им припомним, че при социализма магазините бяха полупразни, месото го пускаха само по празниците. Спомнете си вица:"Един милион софиянци и 8 милиона вегетарианци". Връзкарите родени от партизани, ятаци, които бяха станали по едно време близо милион не знаеха какво е да няма и как можеш да ходиш на работа без да работиш. А при частната инициатива трябва да се работи, затова и тук потомците на горепосочените другари не могат да прежалят социализма и дадените от него привилегии на мързеливците-другари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "На тези, които бавно вдяват, да им припомним, че при социализма магазините бяха полупразни, месото го пускаха само по празниците. "

  25 Sep 2021 18:12ч.

  Хехехе, това твърдение освен, че е смешно е и нелепо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  25 Sep 2021 19:23ч.

  Не прочетох като източник ТАСС или РИА Новостей...... Склонен съм да повярвам написаното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мед им капе на сърцето на нашите рублофили

  26 Sep 2021 1:38ч.

  Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството – тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: „ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ” Джон Фостър Дълес 1956

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • при социализма магазините бяха полупразни, месото го пускаха само по празниците.

  26 Sep 2021 9:10ч.

  Срещаха се и полупразни магазини. Обикновено бяха пълни, но с по-малко разнообразие от артикули /храни/ в сравнение сега. За сметка на това - това което го имаше, беше на едно прилично качество /БДС/. Месо ? В града в който живеех имаше два големи магазина, които в по-късни времена се нарекоха "Супермаркети". В тях винаги имаше пилешко. Пилешкото никога не беше дифицит. Свинско имаше често. Телешко - рядко. Колбаси - 2-3 вида наденица /викахме й "кучешка радост", но от днешна гледна точка си беше много вкусна, щото беше И С месо/ , телешки салам. Шпеков винаги - на 2-3 лева, минаваше за скъпо. Луканката беше дефицит. За сметка на това имаше "Касапница". В касапницата работеше Бай Кольо касапина, един дълъг и жилав тип с голямо самочувствие, който караше Фолксваген костенурка ! Син на цвят, стоеше пред касапницата и така знаехме че е отворено. При Бай Кольо имаше ВСЯКАКВО месо. Там проблемът беше да купиш добро месо, да не ти даде някакви жили. Затова всеки гледаше да е приятел с Бай Кольо. Ние също бяхме приятели, когато купувахме месо,често той влизаше Отзад, да ни отреже по-хубаво месо...В магазините имаше и други месни продукти - дробчета, воденички , на рибените щандове винаги имаше скумрия /не се търсеше/. При Соца. хората се хранеха добре. Всъщност при Соца яденето беше основно занимание на хората, животът минавеше между софри - в къщи , на службата, на гости, и през вечер по ресторанти. За претенциозните граждани в големите окръжни градове имаше "Представително магазини". Там срещу десетина минути чакане на опашка можеха да се купят и дефицитни неща като - луканка, шпроти, портокали и банани. Не бива да се лъже за Соца, имаше си тъпи неща. Имаше и хубави, яденето беше сред тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • петилетката - предсрочно!

  26 Sep 2021 9:17ч.

  Новините от днес: опашките за бензин растат и се вият змиевидно. Шофьори не достигат, магазинната мрежа е лишена от стоки. Троцкисткият реален социализъм на камрадите соростутки е на път да победи. Следващото стъпало - липса на ток и газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При соца така също...

  26 Sep 2021 9:18ч.

  На село всички имаха прасета. Ние гражданите също имахме прасета, които се гледаха на село от роднини или приятели /орташки прасета/. През декември беше Ритуала на свинската смърт. После до май-юни имахме висящи по терасите и таваните луканки, бабек. Месото се режеше на големи пържоли, осоляваше се силно, праз, черен пипер на зърна и се нареждаше в качета. На терасата изкарваше цяла зима - пържоли по всяко време. Не бива да се лъже за Соца. При Соца хората се хранеха добре. Гладни хора при Соца нямаше. Клошари и просяци нямаше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • природата на соц-а е производителна, но не и търговска

  26 Sep 2021 9:37ч.

  Потвърждавам, че при соца имаше много читаво селско стопанство - и кооперативно, и държавно, и в селския двор. Не сме стояли гладни, храните бяха истински. Проблемите идваха по веригите на снабдяване на магазинната мрежа - понякога, и за определени стоки. Но е ясно защо всъщност се създаваха тия проблеми, - не защото не се произвеждаше, а защото търговията всякога е пречела на реалната икономика, опитвайки се да оглавява на паразитен принцип.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еее.. има де

  26 Sep 2021 11:16ч.

  Eeeeee.....сега има де,ама масовите стоки са отрови,ментета и ГМО-та. Има и истинско сирене,кашкавал и луканки,ама са на цени 5-7-10 пъти по-високи от отровите в супермаркетите. Как е да платиш за килограм пастърма 70-80 лв? При соца ми липсваха прословутите банани. Всичко друго си го добивахме или от ТКЗС-то,или от АПК-то ,или от частния двор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дясното фрисейският квас

  26 Sep 2021 13:26ч.

  Едно село преди 5000 години, е постоянно нападано, и обирана реколтата и добитъкът им. Оцеляват благодарение на дивите плодове и животни. Но постепенно изграждат крепост където да крият реколтата си и добитъкът си. Едно колективно убежище. Този град-крепост държава, им дава възможност за натрупване. И по егоистичните и лакомите натрупват хиляди овце и другите им стават работници. Така от лявата - колективната страна на битието, убежище и село, израства егоизъм - дясното. Избуява. И който победи от най-богатите в тази крепост става цар. Но реколтата и повечето овце е извън крепостта, и е нападано от време на време от другоземците. Така няколко такива града се обединяват и правят армия. Ляво обединение, но ако един цар вземе управлението в тези градове, той принуждава другите градове, пък и собствените си, да му плащат такса, срещу рекет или срещу опасност. Но външните градове плащат васален данък, а вътрешните плащат за армия. Крайно дясно е когато някой живее сам и напада другите. Крайно ляво е когато някой прави саможертва за доброто на другите. Саломон пита дали да раздели на две едно бебе, за две майки, но едната се отрича за спаси живота на бебето. Десният не е ближен, левият е ближен. .......................................... Лявото иска за всички да е вкусно и безопасно, дясното направи това да е лукс. Био магазини и стоки за този който иска да му е вкусно и безопасно, но струва пари. ............................................ В политическата история, само фашизмът и комунизмът казват, че няма ляво и дясно. Фашистите поради изчерпване на десните лъжи и опасност от левите истини. Комунистите, пък, просто защото отхвърлят манипулативната фалшива демокрация, на елитът, тип макиавелизъм, където дясното разчита на армията, полицията, църквата, национализъм, а лявото разчита на народът, но и двете са финансирани от плутокрацията в полза на личните си интереси. .......................... Във физически и духовен план, вселенски закон, лявото иска да подкрепи слабият да стъпи на краката си и да бъде полезен на себе си и на другите, а дясното иска да подкрепи само силните, защото това било естествено, като естественият подбор. Естественият подбор е като подборът на породисти коне, но правен от нуждите на времето, историята, реалностите, природните нужди. Левите пък, те, не отричат естественият подбор, но искат да изменят условията които да изменят човекът. Защото исторически, по агресивната и глупава но лукава цивилизация, унищожава мирната и извисена извън агресията цивилизация. По принцип дясното вирее в сегрегирани общности, а вече интернетът прави всички еднакви като достъп култура и информация. Създателят на есперанто е искал да премахне сегрегацията, за да няма агресия и конфликти, като всички да се разбират чрез един език. Несъвместимостта и неразбирането води до подозрение и подценяване и надценяване, от липса на информация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а не повръщтня на Слънчака

  26 Sep 2021 14:52ч.

  Ингелизите са паразитна нация поне от Втората световна война насам,когато САЩ ги измести като работилницата на света. Сега Китай измества САЩ и той става работилницата на света. Могливият Албион отдавна живее,тоест паразитира от ренти,лихви,заеми и други бла.бла финансови врътки. Ингелизите отдавна се омързеливиха,особено откъм физически труд. Сега ще трябва да научат мургавелитеда им работят мръсната работа в земеделието,животновъдството,кланниците,строителството и бърсането на престарели задници, а не изтърсаците им да ми повръщат на Сланчака.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи