Критикуват Макрон за думите му, че Европа трябва да заеме независима позиция за Тайван

Критикуват Макрон за думите му, че Европа трябва да заеме независима позиция за Тайван

Френският президент Еманюел Макрон и китайският президент Си Цзинпин в Пекин. Снимка: АП

Френският президент Еманюел Макрон предизвика вълнениe с изказването си, че Европа няма интерес от ускоряване на конфликта в Тайван и че трябва да стане "трети полюс", който да е независим както от Вашингтон, така и от Пекин, предадоха световните агенции. Политици и от двете страни на Атлантическия океан обаче разкритикуваха позицията на френския държавен глава като прекалено нагаждаща се към тази на Китай, отбелязват Ройтерс.  

Макрон заяви в интервю за френския в. "Лез Еко" и изданието "Политико": "Най-лошото нещо би било да се мисли, че ние, европейците, сме последователи на САЩ или на Китай по въпроса за Тайван и трябва да се адаптираме към американското темпо или към китайската свръхреакция".

Норберт Рьотген, говорител на външнополитическата комисия в германския Бундестаг, написа в Туитър: "Макрон успя да превърне пътуването си до Китай в пиар преврат в полза на Си Цзинпин и във външнополитическа катастрофа за Европа". Той допълни, че френският президент "все повече се изолира от Европа". 

Във видео, публикувано в Туитър, американският сенатор Марко Рубио направи паралел между Тайван и конфликта в Украйна, за който Макрон се надява да привлече помощта на Китай. "Ако Европа реши да не взима страната на САЩ или на Китай по въпроса за Тайван, то тогава навярно и ние не трябва да взимаме страна по въпроса за украинския конфликт", заяви американският сенатор. 

Паскал Конфаврьо, говорител на френското посолство във Вашингтон, заяви, че думите на Макрон са били интерпретирани погрешно. "САЩ са наш съюзник, с когото споделяме нашите ценности", написа той в Туитър.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • метр Анпаж

    11 Апр 2023 8:14ч.

    Още един предател на демокрацията, либералните и евроатлантическите ценности. Възмутен съм до дъното на дъгоцветните си пликчета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако Европа реши да не взима страната на САЩ или на Китай по въпроса за Тайван, то тогава навярно и ние не трябва да взимаме страна по въпроса за украинския конфликт

    11 Апр 2023 8:18ч.

    Чудесна хипотеза ! Ха дано, ама надали ... Иначе от думите на Норберт Рьотген за сетен път се убеждаваме колко вредна е американската колония Дойчланд за останалата Европа !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    11 Апр 2023 8:25ч.

    Плъховете усещат първи потъващият кораб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    11 Апр 2023 9:12ч.

    Искате ли да се обзаложим, че нищо от това за, което мечтае форума, няма да се случи и по-добре! Китайската нация е силно нрацистична, за тях всички, които не са китайци са диви варвари, достойни само да им служат! Възмездието за, което злабните "неуспеляци" мечтаят, няма да порази САЩ и Европа, а тези незначителни общества, към които за сажаление принадлежим и ние, а това, че и Русия е част от този клуб, е малка утеха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • опааа

    11 Апр 2023 10:39ч.

    ...то американците много добрички към другите народи. Купища благини им стовариха. Щеш бомби, щеш цветни революции. Все хубави неща и от сърце!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    11 Апр 2023 10:44ч.

    Глупости пишеш! Китайската нация не е монолитна, а се състои от 56 националности, които - взети заедно - представляват една нация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не знам

    11 Апр 2023 11:27ч.

    в коя страна си израстнал, но явно не е България. Много зле се справяш с българската граматика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да беше само граматиката

    11 Апр 2023 12:53ч.

    Прверзно мислене, евроатлантическо и много далеч от реалностите в света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    11 Апр 2023 9:17ч.

    Европа има нужда от деамериканизация. Може от Бундестага да се почне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като знам кой иска

    11 Апр 2023 9:21ч.

    Деамериканизация, пази боже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гинеколог триморец

    11 Апр 2023 10:17ч.

    Аз протестирам от името на целия демократичен костомол, че колаборационистът Макрон иска да предаде нашите свободни цивилизационни ценности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    11 Апр 2023 10:33ч.

    Европа, ако имаше поне малко мозък, никога нямаше така малоумно да се окове със Сащ, протев Русия, но сега вече оттърване няма. Макрончо, опитвайки както винаги да се пише на интелектуалец, гледа да избяга под крилото на следващия Голям, но е прекалено късно само за кярене, трябват и жертви, и такива ще има, когато Сащ се ангажира пряко с Тайван и хвърли Украйна на Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    11 Апр 2023 10:38ч.

    Предусещайки своята политическа кончина, МИкронЧО стана откровен и просто започна да изказва очевидни истини на глас. Либерасти-джендъристи и западнАЛи демагози наскачаха веднага и започнаха да врякат истерично в един глас... Ами, чудесно! Това само доказва истинността на МИкроновите твърдения... За това, нито Путин, нито Си бързат. За тях западната излагация (която вече е ежедневна) е добре дошла, защото враговете им сами си копаят гробчето, в което предстои да полегнат. Освен това, започна и пробуждането на плебса от „златния милиард“. Дори и най-простите вече виждат, на къде ги бутат собствените им малоумни и дебилни лидери. Развръзката предстои, но цената за кардиналните световни промени ще е голяма и болезнена за всички… Дано само не е фатална!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    11 Апр 2023 10:51ч.

    Микрон и той като нашия Радев говори така, че да не му пада рейтинга, но очаквайте скоро френска официална делегация в Тайван.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    11 Апр 2023 11:31ч.

    Политик Филиппо призвал Макрона вывести армию французских наемников с Украины. "Если Макрон действительно считает, что нужно "перестать следовать за Соединенными Штатами", пусть выведет французских солдат, присутствующих на Украине! Согласно утечкам из Пентагона, их там даже больше, чем американцев!" — возмутился бывший депутат. https://t.me/c/1645380944/5248

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европа е тъпа и проста, но това ни дава шанс да се освободим

    11 Апр 2023 11:56ч.

    Сътресенията в ЕС ще ни дадат възможност да се спасим от европеизация (педерастизация).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    11 Апр 2023 14:06ч.

    Китайците добре са играли по нарцистичната струна на Макрон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анти

    11 Апр 2023 14:56ч.

    Емануела си проси набиване на канчето от господарите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от потъващия ЕС

    11 Апр 2023 16:27ч.

    Този явно усеща накъде духа вятъра, за разлика от нашите "умни и красиви"джендъри и други подобни колониални власти, поставени от американците в ред европейски държави. Чрез преврати, фалшиви избори, цветни революции, медии, протести, списъка Магнитски, фалшиви и раздухани от техните медии компромати и ред други "ценности". Така си сложиха удобни правителства в Чехия, България, Молдова, Румъния, Полша, Финландия, Австрия, Испания, Македония, Гърция, Белгия. Германия по принцип е окупирана от тях страна, а такива като Албания са им проксита по подразбиране. В момента суверенни държави в региона, които не се управляват от американски колониални власти, са единствено Сърбия, Унгария, Швейцария и Турция, до известна степен Италия. Та МАкрон малко се е освестил и се мъчи да балансира, като ясно и точно казва следното: 1. Китай да си се оправя с Тайван и Америка да не се бърка. 2. Европа да се развива самостоятелно, без да е колония на Америка. 3. Русия и Украйна си имат проблем - да си го решават. Това не е европейски проблем. Като един Макрон може да си го позволи да го каже, нашите евроатлантически дупедавци и марионетки поне малко да млъкнат, че вече стават жалки. Зорлем насила ще направят Възраждане първа политическа сила. Всяко споменаване на думите евроатлантически ценности, помощ за Украйна, камо ли права на джендъри и ЛГБТ, качва вота за Възраждане с проценти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи