Кристиян Шкварек: В София ПП-ДБ ще правят коалиция с Путин

Кристиян Шкварек: В София ПП-ДБ ще правят коалиция с Путин

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Сега ще правят коалиция с Путин. Досега се бориха да бъде Васил Терзиев, а не Ваня Григорова, защото така Путин ще вземе София, а сега ще му я "дадат" директно на тепсия. (…) Това е тази продължаваща изумителна шизофрения на ПП-ДБ, които си накараха електората да прекоси всяка линия и да заплюе всеки принцип, който имаха. Те изискват шизофрения от своите избиратели в името на собствения си интерес, в интерес на това да стоят на власт и да консумират обществен ресурс. И тази общност трябва да превключи, като едно копче." Това каза в интервю за БНР Кристиян Шкварек, представител на Европейските консерватори за България.

Запитан може ли националната сглобка да се повтори и на местно ниво, той коментира, че "тя би била най-очевидна, но ГЕРБ отказват да подкрепят ПП-ДБ", а се върви към сглобка с БСП, макар допреди няколко дни да се е водела кампания – "ако Ваня Григорова спечели, това значи Путин да вземе София".

Много по-малък и принципен компромис би бил големите партии да изберат за председател на СОС някой по-неутрален като Вили Лилков, добави Шкварек.

Състезанието е кой ще се дистанцира повече от сглобката, а не кой ще се долепи повече до евро-атлантизма. Той се използва като параван, зад който да се прикрие тази сглобка. 

Особено ГЕРБ започват да усещат, че това ще им вреди електорално. В един момент прекрачваш граница на търпимото за собствения ти електорат, "вече в един момент започва да става много", посочи той. По думите му това е "баланс на сметки – ако в един момент усетиш, че започва да ти се клати цялата структура, няма значение какъв външен натиск има, ще кажеш просто – стига".

По време на управлението на Борисов с Обединените патриоти те се почувстваха силни и си позволиха неща, които не могат да направят сега, отбеляза Шкварек.

"Направиха "стена" с оградата с Турция, събориха Истанбулската конвенция – България беше първата, която я отхвърли, построиха "Южен поток". Затова им направиха майдан, затова ги смъкнаха от власт."

В България сме абсолютно разединени по много линии и докато това е така, няма как да има силна власт, която да черпи от недрата на българското общество, за да устои на външен натиск, смята политическият анализатор. Според него всички трябва "да имаме една отправна точка и това е интересът на България".

В периоди, когато България сменя геополитическото си пространство, винаги има "компрадорска, колониална класа, която смята, че националният интерес е това, което казва Големият брат", заяви Кристиян Шкварек в предаването "Политически НЕкоректно".

За него е "въпрос на еманципация" това, което правят други страни в Източна Европа, за разлика от България, защото "когато нямаш самочувствие, няма как да се еманципираш".

"Може би единственият начин да се еманципираме, е да има на какво да се опрем като самочувствие. Когато чупим всички негативни рекорди като общество, като семейства, като хора, на какво да се опре нашето самочувствие? Могат да се еманципират унгарците, защото имат подредено общество. Могат да се еманципират поляците, защото имат дълбоко религиозно общество, с най-ниските нива на престъпност и на убийства след Япония, на световно ниво. Българите имаме неща, на които можем да се опрем като самочувствие, но базисните ни неща – какво правят нашите деца в свободното си време, с какво се занимават нашите родители, как изглеждат нашите квартали, подреден ли ни е входът, измазани ли са ни къщите – тези неща, когато ги няма, няма как да имаш самочувствие, а когато нямаш самочувствие, няма как да се еманципираш."

Либералната мантра е, че можеш изведнъж да подобриш всичко в едно общество с резки промени. Консервативната е, че всичко започва от дома, подчерта той.

Цялото интервю на Петър Волгин с Кристиян Шкварек може да чуете тук.

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • Ghost

    18 Ное 2023 15:42ч.

    Путин-кмет на София! Хак му е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    18 Ное 2023 16:00ч.

    Всички са агенти на Путин! Ето това е велик политик, всички работят за него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И ти ли, Бруте?

    18 Ное 2023 16:02ч.

    Защото всички политически елементарници, от които Щкварек все пак би трябвало да се различава, когато нямат смислени аргументи, привеждат "Путин" (каквото и да означава това). Това мен лично ме отказва да чета по-нататък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Направиха "стена" с оградата с Турция, събориха Истанбулската конвенция – България беше първата, която я отхвърли, построиха "Южен поток".

    18 Ное 2023 16:19ч.

    Това е така, вярно е. Това бяха положителни неща…Но Шкварек не може да ги вади от контекста на времето и да ги екстраполира към днешна дата . Това бяха неща от Второто Десетилетие, последният Бел Епок, годините преди Ковид и преди установяването на НСР ( “Новото Нормално”). Точно с идването на глобалната диктатура , през 2020 , ви спретнаха и “Майданата” , свалиха Баце ви. Сега сме в трудни времена. Трудните времена изискват силни хора, силни политици. Бате ви се оказа не на висотата на политик в трудно време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласове , престанете да публикувате изказванията на идиоти

    18 Ное 2023 16:24ч.

    Идиотите няма да спрат да говорят идиотщини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ехон

    18 Ное 2023 22:10ч.

    Идиототе трябва да спрат дс четат "Гласове"!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скитник

    18 Ное 2023 16:45ч.

    Шкварек демонстрира липса на елементарно познаване на политиките на Путин по отношение страните от бившия социалистически блок, и в частност нашата страна. Първосигнално и елементарно е да се позовава на Путин в случая, с това се превъзнася ролята на руския президент в нашето политическо ежедневие, което си е просто смешно. Иска се малко интелигентност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еманципирам се от чуждиците, Шкварек

    18 Ное 2023 16:51ч.

    Тоест, освобождавам се от зависимост и предрасъдъци. Защото съм българин. А ти българин ли си и ако си българин, кога ще се освободиш от чуждиците в българския език?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоест,

    18 Ное 2023 16:52ч.

    освободи се от "еманципирането", г-н Шкварек!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    18 Ное 2023 17:37ч.

    Мааама му старата. Ако не е г-н Путин, тия бесни кучета в колонията, сами ще си ръфат гнилите меса.Тъпи копелета сте в колонията, тъпи и прости. ..Свестните емигрирайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Днес "Путин"

    18 Ное 2023 19:58ч.

    Играе за нас това, което беше преди 1989 "ИмпериализЪма и КапитализЪма" ! Когато да му теглиш една, винаги е политкоректно и идеологически правилно... Там е работата , че накрая КапитализЪма взе че победи и дойде ! Да не стане същото и с Путин ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи