Кристиян Шкварек: БСП, ДПС и дори ИТН са готови на план Б

Кристиян Шкварек: БСП, ДПС и дори ИТН са готови на план Б

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Не вярвам, че е абсолютно обречена ситуацията, особено с оглед на това, което виждам от страна на Борисов като диалогичност. Прави се голям опит, поне от едната страна, да се направи някакъв кабинет, може би дори с втория мандат. Вече се отваря вратата широко и за втори мандат".

Това коментира пред БНР Кристиян Шкварек - историк, политически анализатор, представител на групата на Европейските консерватори и реформисти.

Според него лидерската среща между ГЕРБ и ПП-ДБ е показала, че Бойко Борисов лидира процесите. От ПП се опитаха да дебатират и да защитят позицията си, но изключително пасивно, изказа мнението си той.

Не разбрах точно за какво се бяха събрали там от ПП-ДБ - те не казаха нищо различно, добави Шкварек:

"Борисов се опита да им изтръгне някакви думи и конкретики. Нищо. ПП са тези, които говориха. Бях много учуден, че ДБ сякаш не присъстваха".

"От едната страна имаше смъкване на картите и опит за провеждане на среща. Видях такъв разговор от страна на ГЕРБ. От другата страна видях стягане. Не знам дали беше подготвено или се случи, защото не очакваха медиите да останат до края там", изказа мнението си анализаторът.

В предаването "12+3" той отбеляза, че от ПП-ДБ прекалено много са разчитали на победа на тези избори. По думите му те не са имали никакъв друг план и подготовка. "Ако не бяха толкова уверени и се бяха подготвили, може би сега щяха да имат полезен ход", смята той.

Кристиян Шкварек не очаква някой да се появи от някъде и да нареди кабинета. В нашите ръце и в нашите политици е това нещо:

"Когато толкова често се облягаме на конспиративни теории - започвам да усещам, че като че ли го правим, за да се успокоим, че някой отвън държи нещата. Истината е в хаоса. Истината е, че България сама си определя съдбините и те често пъти са това, което виждаме".

Според анализатора и БСП, и ДПС, дори ИТН са готови на план Б:

"Виждат, че в един или друг момент може да се опре само до там. Ако ПП-ДБ отказват сега, ако отказват следващия път, ние колко пъти ще ходим на избори, 10 пъти ли? Другите партии вече се подготвят и вече са обсъждили вътрешно план Б".

Ние се намираме в предизборна ситуация, без значение дали ще имаме нови предсрочни парламентарни избори или не, каза още Кристиян Шкварек и добави, че всичко, което правят партиите и лидерите, е съобразено с това.


Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • Крайно време е да изгорим прокълнатата сграда на жълтите павета

    25 Апр 2023 16:02ч.

    Всички злини за България са тръгвали от там!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бобо

    25 Апр 2023 16:47ч.

    Курнела винаги е готова за кабинет. Ако трябва и с дявола ще се съюзи, за да е в управлението и да плюе Радев. Политическа измет. Чудим се как все още има хора, които я подкрепят. Куу....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моля Ви, лично Ив Костов гарантира на времето

    25 Апр 2023 18:26ч.

    да я включат в списъка приватизатори. "Тя е тъмносиня".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    25 Апр 2023 21:12ч.

    глупости, за пореден път се видя, че борисов е в изолация, без петков не може да управлява, а толкова огладняха тези край него, че и той самият, но при съглашение с ПП дори ДПС няма да гласуват за правителство, те не подкрепиха кандидата на борисов за председател на парламента само защото ПП гласуваха за него

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината е, че България сама си определя съдбините и те често пъти са това, което виждаме

    25 Апр 2023 21:36ч.

    Ха ха ха ха ха ! Това е майтапът на майтапите, браво Шкварек , много ме разсмя...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    26 Апр 2023 8:30ч.

    Да... Когато интелигентен човек говори такива глупости, изводът е само един - той лъже съзнателно. Макар че има и дял истина в това, което казва: ако мнизнството българи разбираха какво означава национален интерес и го свързваха с бъдещето на децата си, България все пак би могла поне частично да участва в определянето на съдбините си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи