Кристалина Георгиева работила като 15-годишна на "Женския пазар", почиствала зелето

Кристалина Георгиева работила като 15-годишна на "Женския пазар", почиствала зелето

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В интервю за предаването "60 минути" на CBS управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева разказа как като 15-годишна тя е започнала работа на "Женския пазар" в София.

Първото ми задължение беше да почиствам зелето и да го излагам на показ, така че да бъде привлекателно за клиентите, обясни тя пред легендарната телевизионна водеща Лесли Стал по време на снимките на предаването на Женския пазар в София.

Георгиева разказва и колко тежки са били за България първите години след краха на Съветския съюз:

"В магазините нямаше нищо. Нищо. Ставах в 4:00 ч. сутринта, за да се наредя на опашка и да купя мляко за дъщеря ми. А в средата на 90-те години на миналия век инфлацията стана толкова голяма, че в крайна сметка достигна 2 000 % годишно. Това унищожи спестяванията на хората."

В предаването "60 минути" Кристалина Георгиева дава отговор и за отношението си към комунизма:

Лесли Стол: Като млада, в гимназията, бяхте ли убеден комунист?

Кристалина Георгиева: Категорично не.

- О, дори тогава?

- Категорично не. Никой от семейството ми не членуваше в комунистическата партия.

"Кристалина Георгиева следва икономика във Висшия институт „Карл Маркс“ в София. Но когато съветската хватка се разхлабва, тя е свободна да се посвети на изучаване на капитализма и печели стипендия за обучение в Лондон, а след това - и в Масачузетския технологичен институт. Започва работа в Световната банка като икономист, издига се до главен изпълнителен директор, а през 2019 г. — до ръководител на МВФ. За нея войната в Украйна е смразяващо ехо от миналото, тъй като Русия отново заплашва една от своите съседки" - обяснява зад кадър Лесли Стал, съобщава сайтът OFFNews.

Братът на Георгиева, който доскоро живееше в Харков, също участва в интервюто, споделяйки за ужасите на войната: "Толкова е трудно да се обясни. Все едно да опишеш на сляп човек какво представлява червеният цвят."


Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Ердоган

    08 Фев 2023 19:56ч.

    Тази от Сталинка стана Кристалина. Преписа два икономикса и после Сорос се погрелене.ижи за нея. Следва Белене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    08 Фев 2023 20:06ч.

    Работа на "Женския пазар" би й подхождала и сега. А приказките за разхлабването на не знам си каква хватка, печеленето на конкурлси ... са приказки за наивници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • глухоням търговец на зеле

    08 Фев 2023 20:35ч.

    А как да опишеш на сляп човек, какво представлява зеления цват? Бас държа, че слипите хора са по-виждащи от тези антихристи, фиксирани върху червения цвят. Всъщност най-лесно е да се опише именно червения цвят. Мерише на желязо. За разлика от зелето, особено от брюкселското.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Досадна лелка

    08 Фев 2023 21:38ч.

    Потресаващо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенсионер, чистещщ зеле на пазара

    08 Фев 2023 22:19ч.

    Тогава пазара се казваше Георги Кирков, дребна забележка, но наистина имаше едно грозновато, сополиво и не особено умно хлапе от женски пол, ровещо из зелето, но то се казваше Сталинка. Така че това, което великата банкерка разказва едва ли отговаря на истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    08 Фев 2023 23:08ч.

    Ай, сиктир! То не бяха тапети, не бяха зелета. Очакваме Киро да каже нещо вълнувашо за морковите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълни лъжи

    09 Фев 2023 0:37ч.

    Бабата тук лъже много яко. Първо, не вярвам да е работила редовно на пазара с години, ходейки там всеки ден преди и след училище - може би един, два пъти но да казваш работих там е чиста лъжа. Второ, за твърдението как е ставала сутрин в 4ч да купува мляко на дъщеря си (забрави да спомене за бананите). Проверих в нета, точно в този период когато е купувала мляко, нейната дъщеря е била гадже на някакъв фолкпевец. Не ми се занимава с другите лъжи и клевети - има Друг, Който ще я съди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Кристалина Георгиева работила като 15-годишна на "Женския пазар", почиствала зелето"

    09 Фев 2023 3:46ч.

    А то и до момента си личи, че и затова не става. Щото всичко пипа с все по-мръсни кунки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    09 Фев 2023 6:19ч.

    След още 20-30 години може някой да повярва, че при комунизма тази е могла да следва в Англия САЩ след като никой, ама въобще никой от семесйтството и не е бил комунист. Пък тя и преподавателка в Икономическия. А дали някой си спомня за конкурси за следване в Лонодон със стипендия?! Ако това беше вярно то тогава какъв е проблема с комунизма? Въпросната с такава биография щеше да чисти зелки и до ден днешен на пазара. ВЕРВАЙТЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Църни Ваньо

    09 Фев 2023 9:12ч.

    "Ако това беше вярно то тогава какъв е проблема с комунизма? " Това, че нямаше проблем. Аз лично познавам една леля, която е следвала в Сорбоната през 1966 г. на пълна държавна издръжка, без нито един член на семейството комунист... (Е само с един чичо такъв и той, за късмет - на 'правилното' място). Тогава всичко ставаше с "връзки" (и... тук-таме рушвети?), сега става с "лобиране" и... рушвети. Нищо ново под слънцето... Просто СИВ и Източният Блок трябваше да загинат за да живее Западният. Блок. Преди да рухне СССР, изтощен от военното противостоене / надпревара, държавата на РоналдРеган & БилКлинтън са били на 1 метър от пропастта; успяха да се закрепят като опоскаха нас, които излъгаха да си нарежем всичко за скрап, и ... изкусно го оползотвориха. Сега не ни лъжат (толкова много), а направо ни извиват ръцете... И отново, ако не бяхме такива наивни глупаци да си го нарежем...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирков Пазар / Женски

    09 Фев 2023 9:34ч.

    На Запад хората не се впечатляват (както у нас), че някой като ученик е работил толкова "долна работа" (продавач на пазара). Децата там работят каквото успеят да си намерят - гледат по-малки деца, пълнят торбички в магазина, или правят сандвичи във вериги за фастфуд... Никак не е важно какво е - работиш, плащат ти и си се занимаваш с каквото искаш след това. Колкото повече неща можеш да правиш, толкова по-добра (ученическа) работа си намираш... Изобщо няма срамна работа. Най-старата проститутка в Амстердам е работила в продължение 50 години, обслужвайки над 450 000 клиента... Дали се срамува от това? Не, гордее се, екскурзоводите разказват за нейния трудов "подвиг", когато туристите преминават по улицата с "червените фенери"... Впечатляващото за мен е, че Кристалина е работила (със заплащане), защото по нейното време трудът на деца до 16 години беше забранен - "експлоатация на детски труд"... Тогава децата през лятото бяха заети с други неща: списъци от по 20-30 книги за задължителен прочит; пионерски/младежки лагери - на море И планина, екскурзионни летувания по планините, и пр. ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дото

    09 Фев 2023 10:53ч.

    Докъде морално може да падне човек. Не случайно я запазиха след като искаха по едно време да я махнат от поста в МВФ . Разбрали за че с брат в Украйна и напълно подала се на ценности на дълбоката глобалистка държава ще имат голяма полза от нея и за манипулацията на България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обожател на киселото зеле

    09 Фев 2023 11:36ч.

    Годината 1968 става паметна за зелевата реколта в шоплука За това пише в спомените си и акад. Наплатанов, дългогодишен директор на института за прогнозиране на зеледобива. На стр. 88 той отбелязва: "Есента на 68-ма подрани и покри цялото софийско поле с едри, усмихнати, къдрави зелки, сорт Кьосе и Балкан. Стопаните се радват, благодарят на Партията и на Круцифар - тракийския бог, покровител на зелето". Незапомнено богатият урожай създава и много грижи на стопаните. Складовете, мазетата, а дори и стаите на хората се препълват със зелки, а в самотата на зелеви полета чакат още повече неприбрани. Сергиите по пазарите се чупят от тежестта зелките. Претоварените камиони често чупят оси. Уморени коне едва тегля, натоварени до ритлите каруци. Теглят и пърдят, преяли с вкусно зеле. Партията мобилизира Горнобанската танкова бригада и я изпраща да прибира реколтата. На помощ се притичват и комсомолците. Сред първите е Кристалина Георгиева, 15 годишна , ученичка от от 7-ма гимназия. Всеки ден преди и след училище тя бърза към Женския пазар. Помага на стрина Григорина от Петърч, зелепродавачка на сергия 33. Нежните ръце на Кристалина решат листата на зелките, подреждат ги артистично, а те благодарствено й се усмивхват. "По-грижовно и спретнато девойче от Кристалина не бяхме срещали" - спомня си стрина Григорина и продължава - "Другите моми все на танци ги избива, дай им само да намигат на момците и цигари да пушат. А нашата Кристалинка неуморно работеше. Носеше си и книжки за четене - все едни такива дебели, а от кориците ми гледат строги, брадати мъже. Кристалинка бе много скромна и пестелива. Откъснатите зелеви листа не изхвърляше. От тях си майстореше удобни и красиви сутиени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи