Кремъл отказва да размени Виктор Медведчук за украинските бойци от "Азов"

Кремъл отказва да размени Виктор Медведчук за украинските бойци от "Азов"

„Медведчук е гражданин на Украйна и не е военен. Докато хората, които се предадоха в "Азовстал", са военни и членове на националистически формирования, така че това са напълно различни категории хора“, посочи Дмитрий Песков.

Украинският политик Виктор Медведчук и украинските бойци от "Азов" (в Руската федерация срещу тях са заведени наказателни дела) са различни категории хора, така че едва ли има смисъл да говорим за тяхната размяна. Това съобщи в понеделник, 23 май, прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

„Медведчук е гражданин на Украйна и не е военен. Докато хората, които се предадоха в "Азовстал", са военни и членове на националистически формирования, така че това са напълно различни категории хора“, посочи официалният представител на Кремъл.

Както е иизвестно украинският опозиционен политик Виктор Медведчук, наричан кум на Путин, се обърна към президентите на Русия Володимир Путин и на Украйна да го разменят за "защитниците на Мариупол".

Песков добави, че въпросът, свързан с размяната на пленници от територията на завода "Азовстал" за руски военни, трябва да бъде отнесен към Министерството на отбраната на Руската федерация.

Срещу Виктор Медведчук са образувани няколко наказателни дела в Украйна, включително за държавна измяна. Съдът го остави под домашен арест, но на 27 февруари политикът избяга от домашния си арест, въпреки че неговият адвокат Лариса Чередниченко по-късно отрече тези съобщения.

Според нея политикът не е избягал - евакуиран е на безопасно място в Киев заради заплахите, които получавал от радикални националистически групировки, пише "Известия".

На 12 април президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че Медведчук отново е задържан и публикува снимка в социалните мрежи, на която политикът седи с белезници. По-късно Зеленски предложи на Русия бившият депутат да бъде разменен срещу пленени украински войници.


Източник: epicenter.bg

 

 

 

 


 

Коментари

  • Въпросния Медведчук е не по малко

    23 Май 2022 16:03ч.

    гаден тип от други подобни нему а ла Коломойски и &!Затова нека се лежи в украинските зандани и всите фашизоиднитипове от Мариопол и из цялата украина до стената пред накаьателните взводове!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    23 Май 2022 16:55ч.

    Що за идиотия украинска. Откъде накъде Русия ще заменя украински гражданин и политик за украински потенциални военнопрестъпници ? Те трябва месеци наред да пеят пред съответните органи и след това ще им се решава съдбата на всеки от тях персонално.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евтини номера

    23 Май 2022 17:23ч.

    И каква е гаранцията, че т.нар. следствени действия срещу Медведчук не са една сценка на хунтата? Защо въпросното лице да не е неин сътрудник?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи