Кремъл отхвърли твърдения на Косово, че Русия тласка Сърбия към засилване на напрежението

Кремъл отхвърли твърдения на Косово, че Русия тласка Сърбия към засилване на напрежението

Кремъл отхвърли днес твърдения на Косово, че Русия оказва влияние върху Сърбия, за да дестабилизира Косово, като заяви, че Сърбия просто защитава правата на етническите сърби, предаде Ройтерс.

Попитан за твърдението на косовския вътрешен министър Джелал Свечла, че Сърбия, под влиянието на Русия, се стреми да дестабилизира Косово, подкрепяйки сръбското малцинство, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че е "напълно погрешно" да се търси деструктивно влияние от страна на Русия.

"Именно Сърбия, повлияна от Русия, е тази, която повиши нивото на готовност на армията и нареди издигането на нови барикади, за да оправдае и защити престъпни групи, които тероризират ... гражданите от сръбския етнос, живеещи в Косово", заяви в съобщение вчера косовският вътрешен министър. 

Междувременно Косово затвори най-големия си граничен пункт, след като протестиращи го блокираха от сръбската страна, за да подкрепят етническите сърби в Косово в отказа им да признаят независимостта на страната, предаде Ройтерс.

След като други два гранични пункта на границата със Сърбия бяха затворени от подобни протести от косовската страна от 10 декември насам, в момента остават отворени само три гранични пункта между двете страни.

Последният протест идва часове след като Сърбия заяви, че е поставила армията в най-високата степен на бойна готовност след седмици на ескалиращо напрежение между Белград и Прищина.

Сърбите от сръбската страна използваха камион и трактори вчера, за да издигнат барикада близо до граничния пункт Мердаре на източната граница на Косово. Преградата пречи на хиляди косовари, които работят в Европа, да се върнат у дома за празниците.

Около 50 000 сърби, живеещи в етнически разделеното северно Косово, отказват да признаят правителството в Прищина или статута на Косово като независима държава. Те имат подкрепата на множество сърби в Сърбия и на сръбското правителство.

"Ако вече сте влезли в Сърбия, тогава трябва да използвате други гранични пунктове ... или да преминете през Северна Македония", заяви косовското външно министерство на страницата си във Фейсбук, обявявайки затварянето на граничния пункт Мердаре.

Затварянето влезе в сила от полунощ, макар че граничният пункт вече изглеждаше неизползваем, отбелязва агенцията. Пунктът Мердаре е най-важният косовски граничен пункт за товарния пътен транспорт. Страната има международни железопътни връзки.

От 10 декември сърбите в Северно Косово влизаха в престрелки с полицията и издигнаха над 10 пътни барикади във или около разделения град Митровица. Действията им дойдоха след ареста на бивши косовски сръбски полицаи за предполагаемо нападение над действащи полицейски служители. Вчера бяха издигнати още две барикади в северната част на страната.

Косово, което има албанско мнозинство, обяви независимост от Сърбия през 2008 г. с подкрепата на Запада след войната от 1998-99 г., в която НАТО се намеси, за да защити етническите албанци.

Правителството в Прищина поиска от мироопазващите сили на НАТО да разчисти барикадите. Но КейФОР нямат правомощия да действа на сръбска територия.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Как й прилича на Русия

  28 Дек 2022 14:02ч.

  да се занимава с Косово и Косовска Митровица. Развенчаването на ореола на велика сила е болезнен процес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • синдромът съветска тъща

  28 Дек 2022 15:58ч.

  И що си въобразяваш, че развенчаваш нещо като непрекъснато киснеш във форума? Това твоето е психично заболяване. Лекувай се!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи