Кремъл назначи генерал Сергей Суровикин за командир на руските войски в Украйна

Кремъл назначи генерал Сергей Суровикин  за командир на руските войски в Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу назначи армейски генерал Сергей Суровикин за командир на Обединената група войски в района на специалната операция в Украйна, съобщи днес пред журналисти говорителят на военното ведомство Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

По време на службата си в Сирия генерал Сергей Суровикин получава прозвището Армагедон. 

55-годишният Суровикин досега бе главнокомандващ на въздушно-космическите сили на Русия. Социалните мрежи припомниха, че по време на пуча (опита за преврат) през август 1991 г. мотострелковият батальон под негово командване уби в Москва тримата защитници на Белия дом (сградата на правителството на руската федерация) Дмитрий Комар, Иля Кричевски и Владимир Усов, които участват в съпротивата срещу т.нар Държавен комитет за извънредното положение, създаден от заговорниците срещу президента Борис Елцин.

Освен в потушаването на пуча през 1991 г., Суровикин е участвал във Втората чеченска война и във т.нар. военна операция в Сирия, където именно получава страховитото си прозвище Армагедон. През юни стана известно, е генерал Суровикин командва Южната групировка на руските войски при агресията в Украйна. Сега вече оглавява всички руски сили там.

От 2017 г. Суровикин е главнокомандващ на военновъздушните сили. Той става първият в историята на Русия и СССР общовойскови командир, оглавил руските ВВС.

Суровикин е завършил Омското висше общовойсково командно училище "М. Фрунзе" и Военната академия на Генералния щаб на Русия. Служил е в Афганистан, Таджикистан и Чечения.
От октомври 2013 г. е командир на войските на Източния военен окръг, а от март 2017 г. ръководи руската военна групировка в Сирия. През август миналата година руският президент Владимир Путин повишава Суровикин в чин армейски генерал, допълни ТАСС.

Според Асошиейтед прес това е първото официално назначаване на един командващ за всички руски сили в Украйна.

 

Източници: "Утро", segabg.com

 

 

 

Коментари

  • лалю

    08 Окт 2022 19:59ч.

    Аз мислех че танкист да управлява бойната авиация е българско изоретение, а то било челен съвецки опит!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На Лалю глупостите

    08 Окт 2022 21:26ч.

    Съветски се пише, но от Лалю толкова. Неграмотен и с тъпи коментари. И други грешки имаш в дълбокомисления пост, но като не четеш книги и не си учил достатъчно, ставаш един неграмотен трол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лальо

    08 Окт 2022 23:43ч.

    може да изглежда, че пише "съвецки" в израз на пренебережение, както укр. пишат с малка буква "Русия" и "Путин", но всъщност е тъпак. Обикновено този форум го налазват не толкова тъпи, колкото отпели от самото тролене. Този обаче е просто тъп, без никакъв втори план.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    09 Окт 2022 10:36ч.

    Льольо, текст се започва с главна буква- учи се в първи клас. Човек неспособен да структурира мислите си в кратък текст е достоен само и единствено за иронични подигравки. Целия ти коефициент на интелигентност "блести" само в няколко реда! Евала!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Армагедон идва

    08 Окт 2022 20:53ч.

    Да си свърши работата В Украйна и да спре дотам. И то бързо, защото КОВИД, ядрени заплахи... идва ни вече в повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    08 Окт 2022 21:29ч.

    Приноса на авиацията клони към О.Южното командване в Украйна поема след Мариупол.Много любопитна е и ролята му в потушаването на пуча срещу Елцин.Егор Гайдар отваря резервите на руската централна банка и раздава торби с пари на учасниците в превземането на парламента.С други думи още един от Елциновото котило

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    08 Окт 2022 21:29ч.

    Суровикин е известен преди всичко с това, че обича да бие своите подчинени офицери. Некои дори се самоубиват от притеснение.Хлопа му дъската определено.Но нещата са толкова забатачени, че доста трудно ще се оправи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    09 Окт 2022 10:38ч.

    Тебе явно малко те е бил като гледам, все още ръсиш простотии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Войсковата групировка е в добри ръце

    08 Окт 2022 21:40ч.

    Щом Кадиров го казва, значи всичко е наред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    09 Окт 2022 10:47ч.

    Ето това е много точен коментар, който не знае защо няма мозък и да му се разяснява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Достоевски

    08 Окт 2022 21:40ч.

    Изглежда на касапин - садист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що, бе, Достоевски,

    08 Окт 2022 23:47ч.

    Има същия вайб като Лойд Остин, само боята е друга. Иначе тъй, тъй – касапин, касапин. Успокой се, за ден се изходи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Подмяната

    08 Окт 2022 21:42ч.

    Строителен инженер -министър на отбраната,кашик -шеф на Космическите войски/жив да не бях/.Кадрови разузнавач-президент?Последното никъде не се практикува поради факта че вероятноста за превербуване е висока.ОБЩОТО МУ ТЯХ?-Все от котилото на Елцин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    09 Окт 2022 3:40ч.

    Ну, допрыгались.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иди новее Жукув дет залива с руски трупове

    09 Окт 2022 8:01ч.

    С основна задача да поарчи най-бързо могилизираните

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-напротив

    09 Окт 2022 9:09ч.

    Не извесно защо но Путин протака войната.Сдържането е дело на Путин и това вече се изговаря от военни с висок ранг."'Еще не начали'' обаче дава резултат и това са именно повечето трупове.Генералът е от същата котерия.т.е. сдържането ще продължи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    09 Окт 2022 9:15ч.

    Мобилизацията в Русия преследва други цели но не военни!Защото........има достатъчно доброволци и то с военен опит.Но не ги взимат.Тепърва ще обучават мобилизираните!?Показателна е историята с Игор Гиркин.И изоставене на позиции и въоръжение от редовната армия и одържането им от опълчението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban -легионите

    09 Окт 2022 9:22ч.

    В Украйна Путин създава боеспособни паравоенни ''легиони'' от наемници.Легиони не подчинени на ген.щаб.Да те изпълняват заповедите на ген.щаба.Но до кога? "'Вагнер'' и ''Ахмат'' са имено такива легиони.Това е недопустимо в унитарни държави.ДревенбРим е налагал особен надзор върху държавни легиони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-каква е численоста

    09 Окт 2022 9:29ч.

    На ''паравоенните'' в Украйна?60 000?Не знам не мога да оценя.Но щом затворници получават дър.награди /герой на ДНР връчено от ....вагнеровец?/ са много.Кадиров говори за 70 000 готови за фронта.Трудно е да се прецени отдалеч какви точно са и милициите на републиките.Но във всички случаи имаме страховита сила паралелна на редовната армия! Защо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Из пехоты - в космическую авиацию и обратно". Суровикин проходил службу в мотострелковых частях, во время Таджикистане в должности заместителя командира 201-й дивизии

    09 Окт 2022 15:07ч.

    ..."был задержан и (сильно позже) осужден (условно на 1 год) военным судом за торговлю оружием. Впоследствии - уже пройдя ряд высших генеральских должностей - каким-то непостижимым образом оказался командующим воздушно-космическими силами. Руководил успешной "деэскалацией" под Киевом.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи