Кремъл: Американските системи "Пейтриът" биха били легитимна мишена на руски удари в Украйна

Кремъл: Американските системи "Пейтриът" биха били легитимна мишена на руски удари в Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Американските системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" ще бъдат легитимна мишена на руски удари срещу Украйна, ако САЩ разрешат те да бъдат доставени в помощ на Киев, заявиха от Кремъл.

Вашингтон финализира плановете си да изпрати системи "Пейтриът" на Украйна, като решение за това може да бъде огласено още тази седмица, казаха трима високопоставени американски служители пред Ройтерс във вторник.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви вчера, че системите "Пейтриът" "определено" биха били мишена за Русия, но каза също, че няма да коментира непотвърдени медийни съобщения.

"Пейтриът" е смятана за една от най-модерните американски системи за противовъздушна отбрана, включително срещу самолети, крилати и балистични ракети. Тя обикновено включва пускови установки, радар и друга спомагателна техника.

Руското посолство във Вашингтон предупреди, че предложеното доставяне на такива системи е провокация и може да има непредвидими последици.

"Дори без да предоставя "Пейтриът", САЩ се въвличат все по-дълбоко и по-дълбоко в конфликта в постсъветската република", отбеляза посолството в своя канал в "Телеграм". "САЩ са тези, които носят отговорност за удължаването и ескалацията на украинския конфликт", допълни мисията.

Пентагонът смята, че една от целите на увеличаването на руските ракетни удари в Украйна напоследък е да се изчерпят запасите на Киев от средства за противовъздушна отбрана, за да може Русия да господства в небето над страната. По тази причина САЩ и съюзниците им доставят на Киев повече такива средства. Според САЩ това включва и системи за ПВО NASAMS, за които Пентагонът твърди, че безпогрешно са прехванали руски ракети в Украйна.

От началото на конфликта досега Вашингтон е предоставил на Украйна военна помощ за 19,3 млрд. долара.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Малко аритметика

  15 Дек 2022 10:15ч.

  Пейтриът ракети за три милиона бройката ще свалят иранските дронове Шахед по 20 хиляди парчето :) Да не говорим, че пейтриътите в Саудитска Арабия изобщо не забелязаха дроновете, дето взривиха рафинериите в Абкаик и Хурайс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи