Крайнодесен политик изгори Корана пред джамия в Копенхаген, западни държави призоваха гражданите си в Турция към бдителност

Крайнодесен политик изгори Корана пред джамия в Копенхаген, западни държави призоваха гражданите си в Турция към бдителност

Крайнодесният политик Расмус Палудан изгори Корана в Дания, след като преди това разгневи Турция с подобен акт и в Стокхолм, съобщи турската частна телевизия НТВ. Няколко западни държави призоваха своите граждани в Турция към бдителност след изгарянето на Корана,  съобщава БТА.​​​​

Расмус Палудан запали екземпляр на Корана пред джамия в Копенхаген, където събралите се мюсюлмани запазиха самообладание, докато той размахваше пред тях материали, обиждащи пророка Мохамед, отбелязва телевизията.

Проявата бе извършена в края на петъчната молитва на място близо до бензиностанция, което полицията бе отцепила. Религиозните водачи са посъветвали вярващите да не се поддават на провокацията и бързо да се отдалечат от района.

Датската полиция предприе строги мерки за сигурност около джамията.

По-рано днес турското външно министерство повика посланика на Дания, като настоя за отмяна на разрешението за демонстрацията. 

Расмус Палудан, крайнодесен активист, който има датско и шведско гражданство, разгневи Турция, като организира подобен протест с изгаряне на Корана и в Швеция на 21 януари. Той се закани пред шведския вестник "Афтонбладет", че ще повтаря протеста пред турското посолство в Копенхаген всеки петък до приемането на Швеция в НАТО. 

Няколко западни държави призоваха своите граждани в Турция към бдителност поради риск от нападения след изгарянето на Корана на антитурски демонстрации в Швеция и Дания, предаде междувременно Франс прес.

"В светлината на неотдавнашните инциденти с изгаряния на Корана в Европа, американското правителство предупреждава гражданите (на САЩ) за възможни терористични атентати на места за молитва в Турция като отмъщение", каза американското посолство в Анкара. То добави, че рискът от неочаквани нападения е особено висок в храмове, където се молят граждани на западни страни.

Американците са съветвани да бъдат "бдителни, да избягват тълпите и да не привличат внимание".

Посолството на Франция в Анкара излезе с подобно предупреждение. То призова французите, живеещи или преминаващи през Турция, към "максимална бдителност".

Германия и Италия също призоваха своите граждани да бъдат внимателни.

Инцидентите с изгарянето на Корана бяха осъдени от Швеция, Дания, Съединените щати и други западни държави. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче предупреди, че Швеция не може повече да разчита на подкрепата на страната му за присъединяването си към НАТО, и преговорите официално бяха замразени, посочва АФП.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • целият цирк с ислямския тероризъм произхожда от ЦРУ

    28 Яну 2023 12:51ч.

    Колко изгорени свещени писания на мюсюлманите ще струва влизането на Швеция в НАТО? И как уж агресивните мюсюлмани, които преди не допускаха да им се репчат, сега изведнъж се оказаха толкова кротки и примирени с демонстративно организираната от скандинавските държави гавра над Корана, която обещава да продължи заради нещо толкова банално и несвещено, каквото е членство в политическа, при това международно терористична, организация, каквато е ОТАН?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитно

    28 Яну 2023 13:07ч.

    Коранът е свещена книга на всички мюсюлмани! Защо някои си мислят, че само Турция ще реагира на тази обида?! И не един, а три Корана са изгорени вчера! Това обаче пак няма значение за онези, които не разбират какво правят!:(

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    28 Яну 2023 13:10ч.

    До "цивилизованите" български евро-фанатични граждани! Вижте, типичен пример за "цивилизован" европейски политик, "цивилизовано" отнасящ се с най-святото нещо на други, нецивилизовани хора ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Клара Кулакова

    28 Яну 2023 14:55ч.

    Играят си с огъня. Мюсюлманите не прощават такива неща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лудост иванов

    28 Яну 2023 16:35ч.

    Тъпите и нагли европейци сега да чакат честитки. Заслужават си ги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще повтаря протеста пред турското посолство в Копенхаген всеки петък до приемането на Швеция в НАТО.

    28 Яну 2023 16:45ч.

    Това не е протест, а провокация и гадна обида за 1 милиард мюсюлмани /а не само турци/. И това се прави не от "европейците" , а от някакъв нает от службите кретен. Който на всичко отгоре не е "крайно десен" , а очевидно работи за либерастите-прогресисти... Така че всичко в дописката трябва да се чете и разбира на обратно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха

    28 Яну 2023 16:55ч.

    На тоя крайнодесния малоумник , тия с чалмите може му отрежат ония работи и да ги окачат на някое минаре да съхнат за ваксина против бяс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиоти винаги има, дори напоследък европейските елити се видиотиха напълно...

    28 Яну 2023 17:30ч.

    А копенхагенската полиция монтирала ли е противотанкови пирамиди около Турското посолство за следващия перформанс? Щото имаше един последовател на исляма, който се разходи в Марсилия с един камион по пешеходната зона на един празник и прати няколко десетки християни при техния Господ.. Почти като Брайвик в Норвегия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    28 Яну 2023 21:43ч.

    Това е варварство. Нито един православен християнин не може да приеме това. Ние сме се сръжавали с мюсулманите срещу кръстоносците за Йерусалим...варвари и езичници от северните страни. Ние носим Словото, а не палежи..."идете и научете", а не идете и изгорете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи