Крайнодесен израелски министър направи провокативно посещение в джамията "Ал Акса" в Йерусалим

Крайнодесен израелски министър направи провокативно посещение в джамията "Ал Акса" в Йерусалим

Крайнодесният министър на вътрешната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир посети днес комплекса на джамията „Ал Акса“ в Йерусалим и обяви, че оспорваното свято място принадлежи „само на държавата Израел“, предаде Асошиейтед прес. Бен-Гвир посочи, че визитата му е в отговор на едностранното решение на три европейски държави да признаят независима палестинска държава. "Ние няма да позволим дори изявление за палестинска държава“, каза той.

Джамията се намира на Храмовия хълм (наричан от арабите Харам аш-Шариф, Благородното светилище), който е почитан от евреи и мюсюлмани, а припокриващите се претенции доведоха до множество прояви на насилие, отбелязва АП. Израел разрешава на евреите да посещават комплекса, но не и да се молят там. Посещението обаче вероятно ще бъде възприето по света като провокация, отбеляза Асошиейтед прес.

По-рано тази сутрин Норвегия, Ирландия и Испания обявиха, че ще признаят независима палестинска държава в историческа стъпка, която предизвика осъждане от страна на Израел и радост от страна на палестинците. Тел Авив  незабавно извика за консултации посланиците си от Норвегия и Ирландия, а по-късно и от Испания.

Официалното признаване на Палестина от трите европейски държави се очаква да бъде направено на 28 май.

Решението им е стъпка към отдавнашния стремеж на палестинците за независима държава, което дойде на фона на международното възмущение от броя на жертвите сред цивилното население и хуманитарната криза в ивицата Газа след израелската офанзива там.

Първо съобщението направи Норвегия, чийто министър-председател Юнас Гар Стьоре каза, че „не може да има мир в Близкия изток, ако няма признаване (на държава Палестина)“.

„С признаването на палестинската държава Норвегия подкрепя арабския мирен план“, каза той и добави, че скандинавската страна ще „разглежда Палестина като независима държава с всички произтичащи от това права и задължения“.

Девет от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока - още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Израел е в пълното си и законово

    22 Май 2024 17:54ч.

    уредено право да защитава държавата си ,както население ,така и имущество!Нахалноста на палестинските ислямисти-терористи е безгранична и безотговорно!ИЗРАЕЛ,ние сме с теб!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Израел

    22 Май 2024 18:07ч.

    ОК, отбелязано и прието с благодарност. На кой адрес да пратим повиквателната?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "ние"

    22 Май 2024 18:09ч.

    И кои сте "вие"??? Не става ясно от прокламацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защото пък ние

    22 Май 2024 18:21ч.

    Знаем, че по договора от 1994 г. между Израел и Иордания всички джамии и всички мюсюлмански светини в Йерусалим са под опеката и под надзора на Йордания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    22 Май 2024 19:45ч.

    Фенът на Биби Хитлеряху и бандата му от масови убийци пак се вихри тук, вероятно си е взел един почивен ден от бомбенето на жени и деца... Нахалноста на израелските юдео-терористи и техните симпатизанти е безгранична.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да бях по млад сигурно

    23 Май 2024 10:21ч.

    щях да я получа с благодарност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    22 Май 2024 18:18ч.

    Единственото право на Израел е от окупацията. Оригинерни и безспорно. Следва да избие палестинците като вредители. За целта да вземе от Германия залежалите от Фарбен Индустри варели с Циклон -Б. Крематориум сами ще си иззидат. Времето на апартейда отмина-време е Смотрич, Гви и Биби да минат към окончателно решение, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    22 Май 2024 19:01ч.

    Кипата му кърти от сериозност ...................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юдомасон

    22 Май 2024 18:33ч.

    На мястото на джамията ще бъде издигнат третия храм където ще се възцари антихриста!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да се сбъднат надежди те на

    22 Май 2024 19:01ч.

    юдомасоните, Ал Акса ще остане там завинаги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • юдейско надприказване

    22 Май 2024 18:54ч.

    Израел е бита карта, минало. Имаха един златен шанс през периода 2015-19 гг., който пропиляха в Сирия. А Третият храм не означава абсолютно нищо след Възкресението на Христа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антон Сираков

    22 Май 2024 20:52ч.

    Изкуствената държава Израел е създадена, разбира се, на чуждо място, с акт на ООН. Със същия акт е призната и държавата Палестина, като градът Ал Кудс, неоснователно наричан от наглите пришълци-евреи Йерусалим (Ал Кудс е наименованието, дадено от местните жители), според същия акт на ООН следва да бъде разделен на две, като едната му половина е столица на Палестина, а другата - на Израел. Израел обаче не признава въпросната резолюция на ООН (както и много други документи на ООН), така че, според основните принципи на правото, щом не признава акта, с който е създадена Израел, тя сама се явява незаконна. Предстои почистване...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юдомасон

    23 Май 2024 8:04ч.

    Да, предстои прочистване, първо на ивицата Газа, после Храмовия хълм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи