Крайната десница води в проучванията в няколко страни преди европейските избори

Крайната десница води в проучванията в няколко страни преди европейските избори

 

Протест срещу "Алтернатива за Германия" във Франкфурт. 20 януари 2024 г. Снимка: АП

Ръстът на влиянието на крайната десница не се ограничава единствено до Германия, както показват резултатите от проучване на „Портланд Комюникейшънс“, обхванало пет държави – освен Бундесрепубликата и Франция, Италия, Нидерландия и Полша. 

Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) може да удвои дела на гласовете си на изборите за Европейски парламент този юни според проучване, обхванало 2101 пълнолетни германци и публикувано вчера от социологическия институт ИНСА по поръчка на германския уебсайт T-online.  Според ДПА подобни тенденции се наблюдават и в други страни от Европейския съюз. Агенцията припомня, че на последните избори за ЕП през 2019 г. АзГ спечели 11% от гласовете, излизайки на четвърто място.

Сега „Алтернатива за Германия“ може да спечели 22%, което ще я постави на второ място след консервативните християндемократи, сочи проучването. Ако прогнозите се изпълнят през юни, АзГ ще получи повече гласове от която и да е от трите партии в управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц. Проучването, проведено между 8 и 12 февруари показва, че Зелените, които бяха втората по големина партия през 2019 година, може да отбележат двойно падане на гласовете. 

Второ проучване - на британската агенция за политически консултации и връзки с обществеността „Портланд Комюникейшънс“, дава подобни резултати в сравнение с това на ИНСА и T-online. АзГ би получила второ място на изборите за ЕП, макар и с по-нисък резултат от 17 на сто. 

Ръстът на влиянието на крайната десница не се ограничава единствено до Германия, както показват резултатите от проучването на „Портланд Комюникейшънс“, обхванало 5124 участници от пет държави – освен Бундесрепубликата и Франция, Италия, Нидерландия и Полша. 

Във Франция националистическата партия „Национален сбор“ води в проучването. В Италия партията на премиера Джорджа Мелони „Италиански братя“ е отбелязана като фаворит. Нидерландската антиислямска Партия на свободата, водена от Герт Вилдерс води в проучването там. 

От петте изследвани страни Полша е единствената, където начело излиза лявоцентристка партия. „Гражданската коалиция“ на премиера Доналд Туск би спечелила 35% от гласовете според проучването, проведено  през януари. 

Ръстът на АзГ в проучванията в Германия предизвика ожесточен дебат в обществото. През последната седмица десетки хиляди души се присъединиха към демонстрации против екстремизма по цялата страна. 


Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Интересно...

    14 Фев 2024 8:43ч.

    ...какво им е крайното и дясното на AfD??? Към момента партията се заявява и изявява като консервативно нормална за разлика от алтернативно умните зелени, социалдемократи и подобните им системни организации, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благ

    14 Фев 2024 9:52ч.

    Целта е като наречеш 1000 пъти свинята слон, накрая да я възприемат за слон. Така работи жалката западна пропаганда от около 100-на години насам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този път ще ги сполети синдрома на лъжливото овчарче

    14 Фев 2024 10:24ч.

    Жалкия Запад жалко ще умре жлакарската.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой

    14 Фев 2024 8:49ч.

    Детски хиляди били излезли на протест срещу екстремизма. Ми той, екстремизма, не е ли в редиците на управляващите? Дето направиха толкова много бели за държавата си, но в угода на САЩ. И да попитам, какво е екстремизъм? Всяка политика, която не отговаря на вижданията на инсталирания естаблишмънт?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крадецът вика Дръжте крадеца

    14 Фев 2024 8:55ч.

    Подобно, зелените екстремисти викат Дръжте екстремистите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    14 Фев 2024 9:49ч.

    Екстремизмът в Германия е само един - този на Шолц, Бербок и компания. Те успяха да провалят най-развитата държава в ЕС, като я подчиниха на американския експанзионизъм и буквално я предадоха на геронтократите от Вашингтон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благ

    14 Фев 2024 9:50ч.

    Колкото и да са скопени германците, не може да не им е останал някакъв инстинк за самосъхранение. Велик народ са, скопен, но велик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • семит

    14 Фев 2024 10:58ч.

    Велик е само тоя мит, който умее да се самодеструктивира; така и в-елик е само оня народ, който няма собствено (лице за пред хората).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ??...

    14 Фев 2024 9:53ч.

    А защо никой не посочва, колко точно "съвестни граждани" са излезли на този протест срещу АзГ?... А защо никой не отразява протестите срещу актуалното васално правителство на Шолц?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диван Лостов

    14 Фев 2024 10:15ч.

    Това германче на снимката доста тъмничко. Какво ли не прави глобалното затопляне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хиляди български цигани

    14 Фев 2024 10:53ч.

    живеят прекрасно там на издръжка на дисциплинираната германска раса. Жените не работят, защото детските помощи им стигат за всички разходи! Мъжете каквото изкарат от работа е чиста печалба с натрупване всеки месец и за една година печелят минимум 30 К

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диван Лостов

    14 Фев 2024 11:24ч.

    Разбирам, но колко дълго може да продължи това? Откъде пари?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    14 Фев 2024 10:32ч.

    Протестът срещу АзГ беше инспириран от ( лъжа поред АзГ) изказване на тяхно събрание за необходимост от екстрадация на всички чужденци. Ако наистина е лъжа и АзГ го докажат а не само отричат ще има силен обратен ефект.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо на патриотичните партии се лепи етикета - крайнодесни?!

    14 Фев 2024 11:04ч.

    "Алтернатива за Германия" защитава националният интерес на Германия и германците, обаче според управляващите Шолц и сие, не трябва да се защитава и отстоява интереса на германския народ, който германски народ държи държавата Германия. Пълно безумие у Шолц и сие, освен ако не ги държат управляващите с някакви компромати или зависимости от Биг Брадъра. Защо Германия не може да си върне и прибере 150 тона злато от САЩ, и защо САЩ не връщат чуждото злато, което достатъчно дълго съхраняват?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Меркел насърчаваше немския бизнес да изнесе заводи в Африка

    14 Фев 2024 11:08ч.

    и из Близкия Изток - хем да върви немската икономика, хем мургавото и черно местно население да имат работа и добър живот в родните си държави, вместо да идват в Европа. Провали ли се тази идея, умишлено ли я спряха..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Целта е: Русия вън, Германия на колене, САЩ вътре

    14 Фев 2024 11:11ч.

    Това са целите на НАТО изказани от първия генерален секретар при учредяването му в САЩ. Моля вижте новините и реализацията плана. Същата цел горе, важи и за ЕС, също замислен в САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи