Край на извънредната епидемична обстановка: Маските на закрито стават препоръчителни, остават добавките за медиците и ТЕЛК решенията

Край на извънредната епидемична обстановка: Маските на закрито стават препоръчителни, остават добавките за медиците и ТЕЛК решенията

„Време е да направим следващата крачка към живота такъв, какъвто го познавахме от преди 13 март 2020 г., когато за първи път бе обявена извънредната епидемична обстановка. Много държави вече го направиха“. Това каза на брифинг здравният министър проф. Асена Сербезова във връзка с отпадането на извънредната епидемична обстановка у нас.

"След близо две години от 1 април тази година България вече няма да е в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Това е решение на Министерския съвет, което бе формирано в резултат на едномесечни дискусии", уточни Сербезова. Тя цитира социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“, според което 70% от българите са „за“ по-леки мерки.

Това означава, че отпадат въведените противоепидемични мерки, отменят се всички заповеди - маски на закрито, онлайн обучение, ограничение за брой хора при събирания, спазване на физическа дистанция, но остават да действат за срок от 3 месеца следните мерки - добавката за медиците на първа линия, продължаване на действието на ТЕЛК и НЕЛК, уточни Сербезова.

"Животът след пандемията никога няма да бъде същият, връщането към нормалността е относително", подчерта още министърът.

"По отношение на носенето на защитни маски имаше редица спорове, но няма никакво съмнение в тяхната ефективност. Силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебни здравни заведения, при струпване на много хора на открито и при хора в рискови възрасти и такива със съпътстващи заболявания. Препоръчително остава и използването на дизенфектанти", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Няколко дни по-рано правителството реши след 31 март да не удължава срока на  въведената в страната извънредна епидемична обстановка.

Към момента тече договарянето на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, независимо от обявена епидемиологична обстановка.

Здравната комисия пък прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които извън извънредната епидемична обстановка министърът на здравеопазването, както и РЗИ ще могат да налагат мерки по райони като носене на маски, спазване на дистанция и т.н.

 

Източник: бТВ, dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Зодия Прасе

    30 Март 2022 17:30ч.

    Яко ще се живее! Чувалите с питиета няма да стигнат. Линейките няма да могат да насмогнат да извозят кьор-кютук пияните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Силно препоръчително ще остане носенето на маски

    30 Март 2022 19:04ч.

    в градския транспорт, в лечебни здравни заведения, при струпване на много хора на открито и при хора в рискови възрасти и такива със съпътстващи заболявания." Промени в Закона за здравето, с които извън извънредната епидемична обстановка министърът на здравеопазването, както и РЗИ ще могат да налагат мерки по райони като носене на маски, спазване на дистанция и т.н." - тука е заровено кучето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    30 Март 2022 20:24ч.

    А сега чакаме и съдебните дела за слугите на Дълбоката държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Данибус

    30 Март 2022 20:48ч.

    Иронията ти ще се окаже неуместна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    31 Март 2022 6:39ч.

    Значи маските спасиха 3 милиарда от сигурна смърт,зеления сертификат поне 2 милиарда,а ваксините спасиха живота на около 15 милиарда.Затова футболистите вече не могат да бягат,колоездачите не могат да карат коело,защото всички като Надал тенесиста се задъхват.Скоро на тая измет ще и бъде по искана сметка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи