Краставиците вече струват колкото свинското месо

Краставиците вече струват колкото свинското месо

Домати по 3,50 лева бройката се появиха на пазара, ще поскъпват още. Очаква се да поевтинят, чак в навечерието на Великден.

Краставицата на българския пазар вече достигна цената на свинското месо, установи проверка на “24 часа”.

Килограм краставици, независимо дали са вносни или произведени в родни оранжерии, се продават по борсите за 6 лева килото, а в магазините цената им е 7 лева, не липсват и случаи, в които се продават по 7,99 лв.

Средната цена на килограм свинско месо по магазините е около 11,50 лв., но почти няма уикенд, в който търговските вериги да не правят промоции, при които дори свинските котлети често струват по 7,90 или 8,40 лв. килото. А някои видове като например свинското за готвене, дори без да са на промоция, струват толкова.

Цената на краставиците на едро тръгна нагоре още преди две-три седмици, но само за последните 7 дни тя се е покачила с още 27%.

Според шефа на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов такива аномалии при оранжерийното производство винаги се случват през този сезон, само че досега не са биели на очи, защото като цяло цените са били по-ниски.

През февруари родното производство вече е свършило, а южните ни съседки Турция и Гърция все още не са извадили на пазара първите количества, отглеждани на полето.

“Към средата на март и още повече в навечерието на Великден зеленчуците ще започнат да поевтиняват. Аз обаче очаквам доматите през близките дни също да поскъпват”, каза Иванов в интервю за “24 часа”.

Междувременно в две от търговските вериги у нас през седмицата се появиха испански домати, които се продават на бройка. В едната верига един домат струва по 4,19 лв., а в другата – по 4,50 лв., но още на втория ден е обявено намаление и вече се продават по 3,50 лв. Самите домати не са особено големи – по около 200-250 грама е единият, т.е. един килограм излиза по над 14 лева. Все пак масовите домати са по около 4,20 до 5 лева килото.

В България за разлика от Великобритания в момента няма липса на домати, краставици и други зеленчуци. У нас и сега се внасят масово оранжерийни домати и краставици от Гърция, Турция и Албания. На Острова закъсаха заради намалелия внос от Испания и Мароко, където реколтата се провали заради лоши метеорологични условия. Но търговците в Англия решиха да не вдигат цените, а вместо това супермаркетите въведоха лимит при продажбата им.

Повечето основни хранителни стоки не са поскъпнали през последната седмица или са увеличили цените си на едро с много малко, но заради гигантския скок при оранжерийното производство тържищният индекс продължава да се покачва.

В същото време се оказва, че разликата между цените на едро и на дребно при яйцата е почти 50% (виж инфографиката).

Средната, по която се продават по тържищата, е 37 ст. бройката, докато в магазините стига до 55 ст. Това се отнася за яйцата размер М. При по-големия размер – L, особено ако са от свободни кокошки, цената е вече 70 ст., дори може да стигне 77 ст.

Голямата разлика се обяснява с това, че производителите на яйца и птици почти без изключение не се занимават сами с опаковането, съхранението и транспорта на тази продукция. Тези скъпи дейности са в ръцете на външни фирми и се получава така, че докато яйцата стигнат до рафта на магазина, те са минали през няколко ръце, което ги е оскъпило доста. Все пак големите търговски вериги вече изписват на етикетите с цените не само колко струва кутията с яйца, но и колко излиза една бройка и това улеснява клиентите да се ориентират дали да купуват.

От началото на годината до края на февруари цените на хранителните стоки на едро са се повишили с около 6%, като това се дължи най-вече на сезонните плодове и зеленчуци. Това засегна и зеленчуци като картофите, зелето, морковите и други подобни, които традиционно имат ниска цена.

Ябълките поскъпнаха само за последната седмица с нови 3%, като при тях има и рекордно високо оскъпяване, докато стигнат до рафтовете на магазините - от порядъка на 79-80 процента.

 

 

 

 

 

Коментари

  • ... и етиопски домати

    27 Фев 2023 7:30ч.

    само за шопски салати...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ай ся глезотии ?

    27 Фев 2023 7:49ч.

    Краставиците били скъпи ? Ами нали вместо краставици произвеждаме снаряди в Костенец . Важното не е да се ядат краставици, а на Путин да му е гадно !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    27 Фев 2023 7:57ч.

    не знам кой ги купува тези пластмасови зеленчуци посред зимата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сава

    27 Фев 2023 8:19ч.

    Краставиците гонят цената на вибраторите, както каза един съфорумец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    27 Фев 2023 8:28ч.

    ++++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    27 Фев 2023 8:52ч.

    Краставиците, ако не са нарязани, са продукт с двойно предназначение. Затова цената им е висока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свиленчо

    27 Фев 2023 9:41ч.

    Чета ориз - на картинката виждам бучки захар; чета кашкавал "Витоша" - виждам изобразена бутилка олио. С чертата шега не бива. Дори пътят на гуреливото школниче се чертае от неговите освинени образователи. Или пък: "под линията на бедността". Некадърници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "Каква ли е причината за всичките тези дивашки поскъпвания?!"

    27 Фев 2023 10:17ч.

    - Редно е да погледнем първопричините, а не само последствията. Защото разюзданата про-военна пропаганда и видното озверяване в противниците и най-вече - в Причинителите за кризата, сочат необзорими последствия! Цените са резултат на повече вектори - причини, като най-важният е "Системната криза" в Запада. Всяка една финансово-икономическа пирамида съществува докогато може да получава нескончаем поток ресурси на ниски цени. Разцвета е при директното ограбване. Уви, лошите рашки имат всякакви ресурси и несметни природни дадености и не искат да се разпаднат на няколко шепи Бантустани. Да, една част им се отцепи е тези сега се "радват" на крепката западна прегръдка... (балтийските "пудели", например). Докато Укро-404 получи почетната роля на Таран за разбиване на Сейфа със Съкровищата, така нужни на Пирамидата. .. Уви - сметките се оказаха криви. В резултат се получи предизвиканата от инициаторите огромна промишлена инфлация и многократно оскъпяване на енергийните потребности. Прелюдията бе стартирана с Пландемията. Не на последно място, с главен бенефициент и мотор иззад Океана. Самоназовалите се "елити", друга дума за колониална администрация по места, запретна ръкави да се "бори" с "Изконното зло". Е, бори' се, бори' се из всичките ЕС-та, а резултатите, все по-катастрофални. По някакъв странен начин, се оказа, че индустриалната им инфлация (в същност цялостната за една държава) скочи на няколко десетки проценти (!!!) - все неща предмет на Макро-икономиката. Но уви, тази във времената на джендърни и всякакви други разнообразия и горещи страсти, не е на почит и за нея не се обелва дори и един счупен зъб. Докато кучето е точно там заровено. Просто защото, потребителската инфлация, грубо казано - потребителската кошница, се формира на около 1/3 от икономическата инфлация. Горивото за нея се хвърля ежечасно, упорито в пещта на прокси войната между "Орките" и "Запада". Обобщено казано "Запад" или каквото там се измисля за по-лъскав имидж. ... На късо казано, винаги има ПРИЧИНА и СЛЕДСТВИЕ. Но причините официално се преиначават, игнорират, замитат - нека не тревожим плебса... Но последствията се изсипват винаги отгоре му. Те, не само тропат по вратите ни, дрънчат не само из тенджерите ни, но и най-лошото: Проявяват се в изпразваните интензивно от политикани-мошеници на дребно и едро, държавни и обществени ресурси, но вече и в ликвидацията дори на обикновеното ни живуркане без перспективи. Нещо повече - опасността напред става екзистенциална за самият Живот. Не само в някаква, отделна, дадена Територия. В опасност е дори самото съзидание. ... Странно, нали? - Краставици и Съзидание...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • краставичар

    27 Фев 2023 11:17ч.

    А бе стига с тия краставици, важното е Украйна да победи Русия. Зелето вече планира парада на немските котки на Червения площад за 9ти май.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    27 Фев 2023 11:23ч.

    При тези цени на краставиците е редно свинското месо незабавно да поскъпне! България е това, което е, защото винаги, още от времето на хан Корнишон, на българския пазар е царял закона за паритет между краставицата и прасето. Никак не случайно, че хан Кубрат е завещал на синовете си: "Правете, струвайте, но една краставица нивгаш не бива да струва повече от две свински уши, плюс опашка и задно краче".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евтино

    27 Фев 2023 19:37ч.

    Че някой копува ли зеленчуци все още аз заради тези ГМО картони забравих че съществува зеленчуци. от как видях че доматите за първи път одариха 5 лева предпочетох си зема цигари и забравих за салати усвен ако някой ме нагости иначе съм на картофи и пилешко от години вече не ми понасят много от храните даже и сиренето вече намалях и спрях стомаха не търпи боклуци а то няма нищо нормално.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Манол

    28 Фев 2023 22:04ч.

    Пилешко, пълно с фосфати и вода

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не мога да разбера,

    28 Фев 2023 15:27ч.

    защо трябва да си купя пластмасови краставици през февруари?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • исторически преглед

    03 Март 2023 17:16ч.

    Яйцата са по 0,44 лева. Бройката. Тези цени , които са публикувани от къде ги намирате ? Да не е от Луната ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи