Красимир Вълчев: Министър Христов потвърди, че въглищните ни централи са спазарени срещу лобисткия и нерентабилен проект за батериите

Красимир Вълчев: Министър Христов потвърди, че въглищните ни централи са спазарени срещу лобисткия и нерентабилен проект за батериите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Въглищните ни централи са спазарени срещу лобисткия, нелогично голям и нерентабилен проект за батериите. Националният ни интерес е предаден заради корупционни схеми", написа в профила си във фейсбук бившият министър на образованието Красимир Вълчев. Той публикува отговор на министъра на енергетиката Росен Христов на въпрос от Теменужка Петкова:

В отговор на въпрос на колегата Теменужка Петкова министърът на енергетиката Росен Христов разкрива кой и как е поел ангажимента за затваряне на въглищни мощности до 2026 година в Плана за възстановяване и устойчивост. Ето казва накратко писмото:

1. Преговорите са водени от Асен Василев;

2. В Министерството на енергетиката не е правен анализ на мярката и на това колко и кои въглищни мощности трябва да отпаднат;

3. Лисва анализ на алтернативните технологии и на необходимото време за внедряване;

4. Няма и анализи на адекватността на електроенергийната ни система, т.е. липсва оценка на последствията върху електроенергийната ни сигурност и обезпеченост.

Отговорът на министъра на енергетиката потвърждава съмненията ни, че въглищните ни централи са спазарени срещу лобисткия, нелогично голям и нерентабилен проект за батериите. Националният ни интерес е предаден заради корупционни схеми. Решението е взето в Министерството на финансите, а не в Министерството на енергетиката. Игнорирайки мнението на експертите. Без да има виждане как ще се изпълни ангажимента. 

Кирил Петков и Асен Василев са персонално отговорни. Единият е договорил ангажимента, другият го е парафирал. Национално предателство, което ще ни струва:

1. Преки загуби от 6,4 млрд. лева на година. Свиване на износа и на БВП с толкова. 4 % спад на БВП, съизмерим с ефекта на КОВИД кризата. 

2. Превръщането на България от нетен износител в нетен вносител на енергия. Недостиг на енергия в пиковите периоди.  Невъзможност да се пипнаха бизнеса при високи цени на енергията.

3. Загуба на над 20 000 работни места (пряко и косвено) и социално-икономически катаклизъм за четири район.

4. 1,9 млрд. лева изхарчени за батерии вместо за далеч по-ефективни алтернативи. Още толкова след 6-7 години за рециклирането им.

5. Загуба на минимум 1,0 млрд. лева от забавяне на Плана за възстановяване и устойчивост, заради прокарването на лобисткия проект за батериите.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Хм, хм, хм....

    04 Яну 2023 18:34ч.

    Тоз персон не беше ли в ресор наука и образование?! Вълчев, кои ваши другари разграбиха парите за образованието и науката в плана за възстановяване? Пак ли ще се правиш на ни лук ял, ни лук мирисал, както при предишното разграбване наедро при вашето правителство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Атанас Шалапатов

    04 Яну 2023 18:45ч.

    13 млрд. от плана за възстановяване от пЛандемията са ЗАЕМ теглен от ЕК който БЪЛГАРИЯ ще връща каза доц.Сарийски(след 6-минута) https://pogled.info/tv/alternativen-pogled/dots-grigor-sariiski-v-evrozonata-balgariya-shte-poeme-dosta-po-golyam-dalg-otkolkoto-e-izharchila.149443 тоест ЕС няма право да поставя условия по принцип за тези 13 млрд. и още по-малко свързани със СО2 това е рекет,измама - парите са КОМПЕНСАЦИЯ КЪМ ДЪРЖАВАТА КОЯТО ДАВАШЕ ПОМОЩИ ОТ ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Ставри

    04 Яну 2023 18:51ч.

    И "Лобистите" кога в затвора?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    05 Яну 2023 0:26ч.

    Да довършат магистрала "Хемус" на ръка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охи

    04 Яну 2023 19:03ч.

    Я,не може да бъде!Каква изненада!Ма нашите политици правят ли такива работи бе?Аз пък си мислех,че милеят само и единствено за националния ни интерес!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    04 Яну 2023 19:09ч.

    Този бързо забрави золумите си в Министерство на образованието!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • едното няма връзка с другото

    04 Яну 2023 19:41ч.

    за золумите си той трябва да отговаря, и то лично. За золумите на ПП трябва те персонално да отговарят, и браво на него, че не ни спестява тази информация, каквито и да са подбудите му. И всичко щеше да е поправимо ако имахме Прокуратура и читав главен прокурор на републиката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    04 Яну 2023 19:11ч.

    Сега, юе продължавате ли да циврите или ще направите нещо по въпроса? ... повече ми прилича на кухо джафкане, докато дойде 2026 г. и после дружна ви среща със създателя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нали затова

    04 Яну 2023 19:12ч.

    дойдоха Кирчовци и кОКОР

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ограбването на страната ни

    04 Яну 2023 19:20ч.

    е било предварително запланувано от Киро и Асен, с цел забогатяване в своя полза! А ние доброволно се оставихме да ни излъжат. А сега ще има ли наказание?? Какво мислят управляващите, или и те имат дял от ограбеното и затова ще си траят??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    04 Яну 2023 20:24ч.

    забогатяването на двамата "ходещи мъртви"( щото са за ликвидиране по правилата на Българската Държява) е "колатерал ишу"...готвят ни за плацдарм...с оскотяли провинции...и педерасти в столицата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами отменете им решенията бе. Библията даже я редактират по събори, предателствата не може ли?

    04 Яну 2023 19:22ч.

    Много кръв ще се пролее на прокълнатите жълти павета

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Националният ни интерес е предаден заради корупционни схеми",

    04 Яну 2023 19:40ч.

    И това поредно предателство този път на измекярите Кирчо§Кокорчо не е в състояние да събуди Каскетурата КАРЕНИН.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво значи "спазарени" бе ?

    04 Яну 2023 20:09ч.

    Няма ли прокуратура, съд, затвор ? Ако няма , или са под контрола на Окупаторите, къде блее народа ? Не разбирате ли какво идва ? ИДВА ЛИПСА НА ТОК ! Ще стоите на тъмно и студено ! Токът ще бъде ЛУКС само за избрани /боклуци/ , точно това искат сатанистите ! Що за овче примирение, що за стадо обитава територията, СРАМ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диктатор

    05 Яну 2023 0:11ч.

    Асен василев и прокопиев са за затвора само заради тази далавера! Заедно с целия замесен ВЕИ сектор, за чиито корупционен интерес е вкаран този план.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • веи-пирамидата е общоевропейска

    05 Яну 2023 9:21ч.

    и у нас може да бъде съборена,само като причина или следствие за нашето излизане от ЕС-сср.За съжаление, всички престъпления на ПП остават ненаказуеми в рамките на евроатлантическия консенсус, част от който са ... партия ГЕРБ. Затова приказките от 1001 нощ на ГЕРБ за търсене на отговорност от ПП са чиста проба лицемерие пред електората. Задачите, които ПП свърши, щяха да се изискат от ГЕРБ, ако бяха останали на власт, но те се изплашиха и навреме им дойде аферата с шкафчетата и кюлчетата, за да се изнижат по чорапи. А и безоблачните времена за еврофондовете свършиха - за какво ти е да управляваш тогава!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    05 Яну 2023 4:49ч.

    Трябва да уважавате "харвардските си светила" , а не да плюете по тях . Те не са виновни , виновни са гласоподавателите издигнали ги там .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питащ

    05 Яну 2023 10:01ч.

    Има ли прокуратура в България? Щом има национално предателство, трябва да има и наказание според българското законодателство. Има ли " политически чадър" над тези престъпници?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами

    05 Яну 2023 10:09ч.

    избирайте си ги пак, и Кирчо, и Кокорчо, и довелия ги...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пропуснахте Герб,

    05 Яну 2023 10:16ч.

    и него си го избирайте пак начело с Баце...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи