Крадец на творба на Банкси в Киев може да получи 12 г. затвор

Крадец на творба на Банкси в Киев може да получи 12 г. затвор

Прокуратурата в Киев образува производство срещу организатора на кражба на стенопис от Банкси, съобщиха Ройтерс и ДПА. Мъжът организира демонтирането на творбата от стена в киевското предградие Хостомел през декември миналата година. Обвиняем е само той - за кражба в условията на военно положение, а не неговите съучастници. Сега мъжът може да получи присъда от 12 години затвор, съобщава БТА. Рисунката е оценена на 243 900 долара.

"Той е знаел стойността на работата и е планирал да я продаде и да разполага със средствата, както намери за добре", обясниха от прокуратура. "За да направи това, той е привлякъл хора, които не са знаели за намеренията му, като им е казал, че има всички необходими разрешения за демонтиране на стенописа."

Хора в района са видели как демонтират творбата, на която е изобразена жена в пеньоар с ролки на косата, противогаз и пожарогасител, и са извикали полиция. Картината е иззета и Министерството на културата, което ще решава съдбата ѝ.

През ноември миналата година стана известно, че Банкси е нарисувал няколко творби в предградията на Киев, засегнати от войната, и в самата украинска столица.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

Напиши коментар

Откажи