КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси Това Белев и шефове на АЕЦ „Козлодуй“

КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси Това Белев и шефове на АЕЦ „Козлодуй“

Сред проверяваните е заместник-министърът на околната среда Тома Белев


Антикорупционната комисия проверява за конфликт на интереси заместник-министърът на околната среда Тома Белев, изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов и заместникът му Александър Николов, както и бившият директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов.

 

Само по отношение на Галин Николов проверката е приключила и е установен конфликт на интереси.

 

Сигналът срещу Тома Белев е, че все още е председател на Управителния съвет на Сдружение „Асоциация на парковете в България“, тоест, че е в несъвместимост.

 

Производството за конфликт на интереси по отношение на ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ е по сигнал за неправомерно облагодетелстване - сключване на договори с дружества, косвено свързани с тях. Проверката заварва шефа на дружеството Наско Михов в САЩ, а лаконичният коментар на заместника му Александър Николов беше, че ще коментира, когато се запознае с проверката.

 

Галин Николов, който буквално преди две седмици беше отстранен като изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, е глобен от оглавяваната все още от Сотир Цацаров комисия с 5000 лева, защото назначил брата на своята съпруга на по-висока длъжност и срещу по-голямо месечно възнаграждение, вместо да си направи самоотвод. Николов може да обжалва пред съда.

 

С друго свое решение Антикорупционната комисия е взела решение за внасяне в различни съдилища в страната на искове за отнемане на незаконно придобито имущество за над 25 милиона лева.

 

Едната от исковите молби е срещу  Георги Попов, обвинен, че е част от престъпната група на намиращия се в Дубай Васил Божков, и е за 19 милиона лева.

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи