КПКОНПИ проверява Сандов за 1,2 млн. лв.

КПКОНПИ проверява Сандов за 1,2 млн. лв.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бившият министър на околната среда и водите в правителството на Кирил Петков - Борислав Сандов, е обект на проверка от Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), научи “Труд” от източници от екоминистерството.

В началото на годината от МОСВ са изискани документи, свързани с възложено от Сандов задание за преброяване на птици.

От години партията на Сандов - “Зелено движение”, и свитата от неправителствени екоорганизации около нея, калкулират значителни по обем финансови приходи от подобни дейности, контролът върху изпълнението на които на практика е невъзможен.

Антикорупционната комисия проверява Сандов за 1,2 млн. лв., които е трябвало да се платят на Националния природонаучен музей за поредното преброяване на пернати миналото лято. Подозренията са, че парите е трябвало да стигнат до лица, които може да са свързани с бившия екоминистър и съпредседател на партия “Зелено движение”, част от коалиция “Демократична България”. Сандов е възложил преброяването през май 2022 г., като усвояването на средствата е трябвало да приключи до септември. Това означава, че МОСВ е трябвало да плаща по 250 000-300 000 лв. на месец. Проверката на КПКОНПИ трябва да установи и дали с възложеното от Борислав Сандов задание, не дублира друг, финансиран от държавата проект за броене на диви птици.

Въпреки краткия му мандат като министър, това е поне третата проверка спрямо Борислав Сандов, която е стартирала през последните месеци. Предходните две също са за изясняване на сигнали за нередности допуснати от Сандов, който не успя да стане депутат в настоящия парламент. През декември стана ясно, че Агенция “Държавна финансова инспекция” (АДФИ) проверява Сандов заради сключен от него договор с неправителствена организация, която е трябвало да охранява защитени територии. Оказва се, че НПО-то, което получава поръчката от МОСВ, е създадено само месец по-рано. АДФИ проверява Борислав Сандов и заради девет договора, които МОСВ е сключило с различни структури на Българската академия на науките (БАН) на обща стойност 4,7 млн. лв., но без да е провеждало обществени поръчки. Един от тези договори е и този за броенето на птици.

От Софийската градска прокуратура оставиха без коментар въпроса - дали и кога проверките срещу Сандов ще прераснат в досъдебни производства.

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

 • Политсексолог

  18 Яну 2023 6:19ч.

  Толкоз млади,а вече истински демокрадци!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоналд Дръмп

  18 Яну 2023 8:28ч.

  Каво го заяждат, просто обича "мекото на хляба". Обикаля си човека из горите, пътува по семинари, конференции, протести, взима някой и друг лев, дет колкото капне, задява млади активистки, разцъква готини каузи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гриша

  18 Яну 2023 12:21ч.

  Леле, измекяр, уж все другите са криви, а какво излиза, че хич не е света вода ненапита.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ради

  18 Яну 2023 13:13ч.

  Така, така, да му изкарат кирливите ризи на тоз!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи