Ковачевски: Забележките на РСМ се съдържат в окончателното френско предложение

Ковачевски: Забележките на РСМ се съдържат в окончателното френско предложение

„Забележките на Република Северна Македония се съдържат в предложението, което пристигна в Министерството на външните работи в Република Северна Македония. Историческите въпроси не са част от преговорната рамка“, заяви премиерът на страната Димитър Ковачевски. Той уточни, че официално подробности ще бъдат обявени в рамките на днешния ден, след като окончателното предложение на френското председателство премине всички консултации. Искам да уверя гражданите, че имаме план и стратегия, които дават резултат, каза в кратко изявление Ковачевски, докато в сградата на правителството се провеждаше извънредно заседание на правителството, съобщава кореспондентът на БТА в Скопие.

По-рано вече беше обявено, че предстоят задълбочени консултации с партии, организации на гражданското общество и експерти. Ковачевски призова всички политически партии и медиите да се въздържат от спекулации и обеща прозрачност на процеса. 

Що се отнася до сроковете за вписването на българите в конституцията на Република Северна Македония, Ковачевски заяви: "За гражданите, които се самоопределят по начин различен от включените в Конституцията имаме изявление, че всички партии ще подкрепят вписването им в основния закон. Мисля, че това трябва да се случи с най-широк консенсус, защото така ще направим крачка към първата междуправителствена конференция с ЕС". 

Междувременно от правителствената информационна служба съобщиха, че на извънредното заседание Ковачевски е информирал членовете на правителството за постъпилото предложение от френското председателство "с решения за публично заявените позиции на Република Северна Македония, по отношение на спора с Република България".

Предложението се разглежда от експерти в Министерството на външните работи и от утре ще бъде осъществен процес на консултации с коалиционните партньори от правителството, президента, парламента, както и с гражданския сектор, експертите и останалите страната, след което се очаква решение по предложението.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Немезида Никта Ереб

    01 Юли 2022 8:36ч.

    Честито на умнокрасивитета! Българската история вече е македонска. Макрон умело ви изпързаля. Как беше: Гаранция - Франция? Хайде сега обяснявайте, защо допуснахте ветото да падне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Юли 2022 8:38ч.

    Значи, не е партенка и не е измишльотина на Пендаровски. Не може така да продължава - предлагаш на едната страна нещо, която тя приема, след това променяш така, че да е изгодно на другата, която не е одобрявала първото предложение. И мълчанието на България е странно. Дано това се дължи на краткото време от научаването. Ама следва да е обица на ухото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Не може така да продължава - предлагаш на едната страна нещо, която тя приема, след това променяш така, че да е изгодно на другата, която не е одобрявала първото предложение."

    01 Юли 2022 9:58ч.

    Това е съвсем нормално и естествено, когато просветеният Запад се пазари с 5-те си колонии. Европейската им традиция го повелява да се държат така със слугите и ибрикчиите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иновация за балъци. Двустранен договор по френски

    01 Юли 2022 8:55ч.

    Двете високо договарящи се страни подписват два различни договора и воала - всички са доволни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде честито

    01 Юли 2022 9:03ч.

    Айде честито,изпързаляха ни както винаги.На всеки трезвомислещ човек резултатът му беше ясен още от самото начало.Така е с геополитиката-нищо лично,само интереси.Предлагам юродите от управляващата клика,тези дни официално да обявят война на Русия и да се свършва вече с тази тъжна държавица.Като гледам територията,не ни трябва "Сармат".Два "Искандер" ще свършат работа.Жалко,но факт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    01 Юли 2022 9:11ч.

    Ето един достатъчен и обоснован повод България ДА СКЪСА ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ СИ ОТНОШЕНИЯ с БЮРМ ( сега със смешното географско название РСМ ). Ми да видим , к'во бе дееб@ ще ни направят евроатлантическите педер@сти и разните там Макрончета и танте Лайненки. Ай сиктир , бе , на война като на война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    01 Юли 2022 9:22ч.

    Да се скъсат дипломатическите отношения не само с Македонистката република, но и с Франция, която така нагло се подигра с нас. Беше ясно и отпреди, чр така ще стане, но отсега - само бой по чутурата, докато започнат да ни се извиняват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ковачевски: Забележките на РСМ се съдържат в окончателното френско предложение

    01 Юли 2022 9:56ч.

    Генчовска: Няма второ френско предложение за Северна Македония

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма и да има,

    01 Юли 2022 10:10ч.

    Предложението е едно, за всеки в различна редакция

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    01 Юли 2022 10:59ч.

    Ние няма да се занимаваме само с вашите прищевки до безкрайност. Няма второ френско предложение, чакайте за чешкото. Пак вето, разумеш !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи