Ковачевски: Работим върху това наследниците на Гоце Делчев да впишат в конституцията сънародниците и наследниците на Радев

Ковачевски: Работим върху това наследниците на Гоце Делчев да впишат в конституцията сънародниците и наследниците на Радев

"Това, върху което работим, означава, че наследниците на Гоце Делчев ще впишат в конституцията сънародниците и наследниците на Радев". Така премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски коментира думите на българския президент Румен Радев, че ръководството на Северна Македония може да претендира, че изгражда модерно, мултиетническо общество, когато намери сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята конституция, съобщава кореспондентът на БТА в Скопия Маринела Величкова.

На журналистически въпрос дали думите му в Рейкявик, че "дискурсът, използван от България към Северна Македония, е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна" означава, че Северна Македония се отказва от вписването на българите в конституцията, Ковачевски заяви, че Северна Македония не преговаря с България, а с Европейския съюз и конституционните промени са част от преговорната рамка с ЕС.

Това е нещо, което трябва да се случи, защото гражданите заслужават да живеят в държава член на ЕС, посочи Ковачевски, който уточни, че и в момента чрез създадената работна група по този въпрос се работи. 

По повод искането на Алианс на албанците при промяната на конституцията на страната формулировката, която се отнася до използването като официален език на езика, на който говори 20% от населението в страната, да бъде заменена с „албански”, Ковачевски посочи, че според него приоритет трябва да бъде вписаното в преговорната рамка, която е приета и в парламента, включително и Алианс на албанците, но все пак работната група е тази, която работи по конституционните промени. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • рукола Z

    18 Май 2023 15:23ч.

    Вие с наш кирча да не сте роднини по киряк стефчова линия? ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българските украинци нямат право на съществуване. Те са една измишльотина.

    18 Май 2023 15:26ч.

    Не бива изобщо да поддържаме дипломатически отношения с тези смешници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като сте улави,

    18 Май 2023 15:28ч.

    драпайте да влезете в ЕС. За разлика от вас, ние вече се готвим да излизаме. Там, накъдето сте се запътили, ние от там се връщаме. Да, ядохме им попарата на европейците и още повръщаме, но всичко е до време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    18 Май 2023 15:31ч.

    А кой изобщо се интересува, какво говори този дебил?... Но все пак, по едно си приличат украинците и македонците - сами си го набиват, все по-навътре! И ако приемем, че Македония за нас е това, което е Украйна за Русия, то явно следва да вземем примера на руснаците, как да справим с проблема!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наследник на българин от Дебър

    18 Май 2023 15:32ч.

    И ся к'во - помакедончени българи ще вписват непомакендочени българи в конституция, като ЕС е преговарящата страна? Поне е прав в искрената си тъпота, че ситуацията започва много да прилича на украинската.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румен Мустафа Радев

    18 Май 2023 15:46ч.

    Майкопродавците не са забравени: https://glasove.com/media/2022/06/24/112914/original.jpeg?_=1656068042

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гласове

    18 Май 2023 15:52ч.

    нека ни е и тия са по-свесни от нас,защитават си измислената държава а ние с 1300 години съществуване а подарихме на америка за шише уиски,а наздраве нещастници българи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    18 Май 2023 16:07ч.

    Изключително нагъл, рядко противен дори и визуално тип. България трябва да зачертае тия завинаги с най-дебелия възможен фулмастер (по ГГ).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кики

    18 Май 2023 21:48ч.

    ++++++++++++++++++++++++++!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мда, неевропейски сили тормозят населението на България, РСМакедония, Украйна и Русия, факт! Общото между 4-те държави е, че са много, много богати на природни ресурси!

    18 Май 2023 16:15ч.

    И този факт все по-ясно изкристализира пред очите на целия свят. Териториите на четирите държави притежават несметни богатства с огромен капацитет за 100-летие напред. Като отворим географските атласи на полезни изкопаеми, на горите и водите на България, РСМакедония, Украйна и Русия и .... ченето ни увисва от изумление. ................... Вражда между населението няма, понеже е един народ разделен. Враждата не могат да премахнат т.нар. политици, сравнени тези дни като "боклук", поради ПРОДАЖНИЯ НАГОН и липса на капацитет за държавническо мислене и действие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Утре откриват Консулство на Сърбия в Благоевград!

    18 Май 2023 16:22ч.

    Г-н Митко Солаков, който е назначен за консул в Благоевград, но в същото време изпълнява длъжността на почетен консул и на Казахстан! Воеводите от ВМРО ще протестират, ама защо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Феликс Едмундович

    19 Май 2023 8:04ч.

    Сякаш на някого в България му пука за Северна Македония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи