Ковачевски пред евролидерите: България се отнася със Северна Македония както Русия с Украйна

Ковачевски пред евролидерите: България се отнася със Северна Македония както Русия с Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Горещ сблъсък на най-високо политическо ниво между София и Скопие. Напрежението между двете страни стана публично по време на четвъртата среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, на която присъстват президенти и представители на правителства на страни членки.

Изявление на вицепрезидента Илияна Йотова на форума на Съвета на Европа в Рейкявик ядоса северномакедонския премиер Димитър Ковачевски, който също участва в срещата на върха в Исландия. Той нападна България и я сравни с Руската федерация на събитието, посветено на войната в Украйна.

"Начинът на говорене, широко използван от България спрямо Северна Македония, за съжаление, много наподобява говоренето на Руската федерация за Украйна", заяви Ковачевски.

"Неприемливо е неверни и безпочвени обвинения да се използват злонамерено за политически цели в този решаващ момент за историята на Европа. Северна Македония е международно призната за успешен пример за функциониращо мултиетническо общество и демокрация. Всички международни правозащитници в докладите си потвърждават този факт", каза още македонецът, цитиран от БНТ.

"Обвиненията, отправени на тази среща от представителя на България, са напълно безпочвени и идват от страна, която проявява неуважение към решенията на Европейския съд за правата на човека и към стандартите на Съвета на Европа за човешки права", отрече той думите на Йотова пред европейските лидери.

Раздразнението на македонския министър-председател дойде след публичното заявление на българския вицепрезидент за това, че правата на българите в западната ни съседка са системно нарушавани.

"Искам да засегна въпроса за правата на българите в Република Северна Македония. Говоря за техните права, които са систематично нарушавани, непризнати, за българи, които са подложени на тормоз и ограничения. Бих искала да припомня, че Република Северна Македония е напът да започне преговори за членство в ЕС. Преди само няколко месеца един млад мъж в Република Северна Македония беше бит, защото беше декларирал своята етническа българска идентичност. Клубовете на българите са опожарявани, беше приет закон, който на практика забранява функционирането им", заяви Йотова.

Снимка: БТА

Тя разказа и за недопускането на българския евродепутат Андрей Ковачев от северомакедонските власти и заговори за тъй наречените "черни списъци"

"Само преди няколко дни, българин, член на Европейския парламент не беше допуснат да влезе в РСМ по повод историческо честване и за да почете военно гробище. Това показва тежка провокация спрямо нашите европейски ценности, като единство, солидарност и взаимно уважение. Най-опасната тенденция е речта на омразата, широко разпространена що се отнася до една съседна държава, която е член както на Европейския съюз, така и на Съвета на Европа - моята страна България.

Снимка: БТА

Говоря за тези факти, защото гарантирането на човешките права не може да остане единствено в документите и на думи. Всеки опит за нарушаване на правата на човека трябва да бъде победен от нашите категорични и решителни позиция и действия", заяви Йотова и с тези си думи предизвика гнева на Ковачевски.

"В Република Северна Македония има черни списъци на българи, които не се допускат на територията на страната. В тях без никакви аргумент е и български евродепутат. Това е груба провокация към общите европейски ценности и към всичко, което изгражда нашата общност - единство, солидарност, взаимно уважение. Най-опасната тенденция е широко разпространеният език на омразата към съседна държава, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз", подчерта още българският вицепрезидент пред всички европейски лидери, в това число и пред шефката на ЕК Урсула Фон дер Лайен.

Източник: dnes.dir.bg, dariknews.bg

 

 

 

 

Коментари

  • bai ivan

    17 Май 2023 19:51ч.

    Подлец, мръсник, предател!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 17 Май 2023 19:51ч. Подлец, мръсник, предател!!!

    18 Май 2023 7:15ч.

    Това алтернативно умните от ПППП, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    17 Май 2023 19:56ч.

    Отношението на България към тази квази държава Северна Македония наистина трябва да е като на Русия към Украйна. За съжаление нямаме военните възможности на Руската федерация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    17 Май 2023 23:25ч.

    Този некъпан северномакедонец (защото, като го изкъпеш ще видиш чист българин) БЕЗ ДА ИСКА Е КАЗАЛ ИСТИНАТА, ЧЕ С. МАКЕДОНИЯ Е БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ, НАСЕЛЕНА ПРЕДИМНО С БЪЛГАРИ, говорещи български диалект, точно, както Покрайна е руска земя населена с руснаци, част от които говори руско-полски диалект!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    17 Май 2023 20:01ч.

    Това е защото Баце си пазеше задника и клекна да гласува отмяната на ветото заедео с ПП с надеждата да го оставят на мира. Но както стана ясно криво си е направил сметките и пак трябва да кляка и кляка. Доживотно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    17 Май 2023 23:20ч.

    Баце само веднъж прекрачи заповедите на началниците, като разреши строителството на "Балкански поток" но те са злопаметни и го свалиха от власт. Той се надяваше да ги омилостиви и плати рекет за снимки на самолети Ф-16, но началниците от Вашингтон му спретнаха жалка цветна революцийка с един файтон пияни соросоиди, които той не смееше да пипне и те направиха луди цяла София, като затвориха Орлов мост! Затова без да му мигне окото, Баце предаде интересите на България и поде инициативата за приемането на тези сърбомани от С. Македония в ЕС! Предателският му плонж пред европептилите не ги омилостиви и те ще го изритат окончателно от властта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    18 Май 2023 7:26ч.

    А така наречения "договор" от 2017 г. чие дело е? Плод на което случващото се с Македония? Кой и в чия полза допусна да бъде подписан онзи "догумент".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    17 Май 2023 20:19ч.

    Ами да ги мятаме, те и без това дариха на Украйна, каквото имат ... Само футболните ни запалянковци ще ги завладея за няколко дни. Пък е целата не я щем, че си я поделим с албанците - те ще ударят едно рамо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    17 Май 2023 20:19ч.

    а как ви изглежда „неутралитета“ на Вучич, който не прави разлика между бандеровска Украйна и Русия, от която години наред е получавал евтини ресурси и провежда военни учения със своя унищожител - НАТО?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    17 Май 2023 20:52ч.

    "а как ви изглежда"? Изглежда ми като голяма глупост, казаното от Ваша милост. Вучич многократно е заявявал личната си позиция, която е антисанкционна. Но мен друг ми е въпросът - как така се сетихте за Вучич покрай тая македонска простотия? Да не би Вучич да подкокоросва макетата? Ъ? Да не би да искате да ни забъркате в некаква препирня и да забравим за същината на дописката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шчо така казуваш,бре Ковачевски

    17 Май 2023 20:21ч.

    "Северна Македония е международно призната за успешен пример за функциониращо мултиетническо общество и демокрация." И дека са българите в Македония?Kато водите антибългарска политика като украинците,ще си намерите майстора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много деликатен въпрос, ами сега?

    17 Май 2023 20:31ч.

    Какво изтропаха по въпроса нашите костовашки соросоидни грантаджии? По тая логика, давайки и долните си гащи за победата на Уркайна, би трябвало да подкрепят антибългарското изказване на с.македонския премиерин?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • приликата

    17 Май 2023 20:50ч.

    Добре, че сами си признахте за приликата с Украйна, която е измислена държава върху изконна руска територия, С. Македония - измислена държава върху изконна българска територия. И по поведение имате прилика с украинците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    17 Май 2023 20:55ч.

    Изобщо не ме интерсува дали сте живи и мърдате ли още... не се тревожете, отдавна не сте ни интересни ? мечтател!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво се е случило с ума на тези хора и кой им е причинил това? Истинските македонци са гърци, говорещи гръцки. От там е и гъркът Αλέξανδρος ο Μέγας (Александър Великия), завладял земите за Гръцката си империя, чак до Индия (да не им давам идеи).

    17 Май 2023 21:07ч.

    Защо си причиняват всичко това? en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Macedonians Essentially an ancient Greek people,[1] they gradually expanded from their homeland along the Haliacmon valley on the northern edge of the Greek world, absorbing or driving out neighbouring non-Greek tribes, primarily Thracian and Illyrian.[2][3] They spoke Ancient Macedonian, which was perhaps a sibling language to Ancient Greek,[note 1] but more commonly thought to have been a dialect of Northwest Doric Greek;[note 2] though, some have also suggested an Aeolic Greek classification.[note 3] However, the prestige language of the region during the Classical era was Attic Greek, replaced by Koine Greek during the Hellenistic era.[5]

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сандо Македонски е българин, бе!

    18 Май 2023 0:37ч.

    И гробът му ще бъде намерен около Рупите! Най-добрата в света феноменална българска пророчица Ванга го е казвала пред приятели. Земята ще се отвори и ще се разбере кои са българите! - едни от най-първите и многобройни народи на Земята! ............ Знаете ли, защо единствени в света българите имаме танца Нестинарка - танцуване върху жарава? Знаете ли? Ами защото сме населили Планетата, още от когато не е била изстинала напълно, така да се каже. ......... Всичко за нашия български произход и мисия ще излезе, както и това, което вече знаем - траките са древни българи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На Сорос пуделчетата се джавкат

    17 Май 2023 21:24ч.

    Страда народа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    17 Май 2023 21:29ч.

    Сев. Македония е заедно в групата конфликтни псевдо държави създадени за разпалване на конфликти. Те са пред очите ни: - Косово срещу Сърбия, Украйна срещу Русия, Сев.Македония срещу България! Нещо неверно? ... - Няма. Създадени са изкуствени конфликтни точки така, че да могат да се възпламеняват щом на световните Паразити им дотрябват да се активират!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно

    17 Май 2023 22:03ч.

    Тоя македонци си легнаха македонци, събудиха се северномакедонци. Сорос още с даването на пари да изградят оня паметник кич заложо бомбата на раздора. Жалко, жалко че толкова политици са късогледи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ицо

    17 Май 2023 22:32ч.

    Напълно си прав Ковачев. Всички сме съгласни с теб,малко или повече (много).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    17 Май 2023 22:34ч.

    Направо на Байдън да се оплаче, че на Урсула в печатницата й свърши хартията като плати на Пфайзер бустерите. Позакъснял е македонският Коломойски със съветите към кандидат-Зеленския, но има още малко време до 1 юни...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    17 Май 2023 22:54ч.

    Ковачевски, хисторията се базира на факти, а не по тоа что на некого му текнало и му се сака, айде чао.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    17 Май 2023 22:55ч.

    Бай Митре, Исландия е остров с активни вулкании, горещи гейзери и дълбоки вирове. Стъпвай внимателно и премерено да не стане сакатлък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    17 Май 2023 23:05ч.

    Димитър Ковачески ми прилича на Ам-Гъл, който току що е отхапал драгоценния пръстен заедно с пръста и танцува с него по ръба на вулкана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Долен, ляв и т.н.

    17 Май 2023 23:07ч.

    Друго не се и очаква от подобни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    17 Май 2023 23:19ч.

    Божидар Димитров още навремето каза че Украйна е руската Македония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    17 Май 2023 23:22ч.

    КОЯ МАКЕДОНИЯ БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ЗА СЕБЕ СИ? ''Тази Македония българите искат за себе си, тъй като имат права за нея. Погледнете географската карта на Шафарик, а ако ви изглежда остаряла, погледнете картата на Нидерле. Ще видите, че български са както Битоля, Охрид, Дебър, Прилеп, Гевгели и Кукуш, Дойран, Щип, така и Кочани, Велес, Кратово, Крива Паланка - всичко това сърби и гърци искат да отнемат от българите. Ще видите колко малко са сръбски както Скопие, така и Тетово и Куманово, и колко ''гръцки'' са Серес, Йенидже Вардар и Воден. Навсякъде там ще видите българското, а ако имате доверие на чешката наука, ще разберете, че правото е на страната на българите и няма да се учудвате, че българите бранят това свое право с оръжие в ръка. Но вие не искат да ви убеждават. Вие, които до неотдавна викахте: ''Осанна!“ за триумфа на победилите българи (при победите срещу Турция през Балканската война - 1912 г., б.м.), днес, поглеждайки границата, където се намира измъчена България, вие крещите язвително: - Ето го еретика! Поставете го в плен, запалете го, да не се чува неговият глас! Новият ''шести юли'' се повтаря…“ Из ''Критичните дни на България'', дневник на военния кореспондент, 1913г.- Владимир Сис

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Из ''Критичните дни на България'', дневник на военния кореспондент, 1913г.- Владимир Сис

    18 Май 2023 7:20ч.

    Правилно! Да се чете трябва, да се чете, а не да се говори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ///

    17 Май 2023 23:32ч.

    Много време им отне да ги кажат тия неща маке-политиците. Все пак са добре платени и поставени да говорят точно това, а те даже го правят късно и зле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е ли обратното?

    17 Май 2023 23:58ч.

    Северна Македония се отнася към България както Украйна към Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жена му е българка, но той не - грозноватичък е!

    18 Май 2023 0:49ч.

    Разбрахме вече - РСМ не иска да влиза в "оковите" на ЕС и си намериха удобна причина България, и не спират да ръсят глупости. Че и подпява срещу Русия: "Не трябва да се допуска влияние на трети страни и особено на Русия" И какво лошо му е направила Русия? Ми нищо лошо. Живееха си като царе на Балканите братята от СФРЮ при влиянието на Русия на Балканите. Тито хем ги вкара в съюза на Необвързаните държави (къде изчезна тоз съюз?!) и шетаха по целия свят, хем в добри отношения и ползи с Русия. Днес какво добро направи демокрацията за тях, ами нищо добро. Имат над 140 рудника с какви ли не богатства, като Рудниците на цар Соломон с хром, мед, злато, литий, цинк и т.н. и всичките са на концесия на брадърско-канадски компании. И ще забогатее народа на РСМ само от обещания. Лъжци и негодни политици, страдащи народи, пфу и на лакомията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наистина джавкане между соросови пудели

    18 Май 2023 6:05ч.

    Но за да го правят публичен цирк, значи са получили разрешение свише. Въпросът е защо ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За да държат разделени народите с манипулации, измислици, лъжи!

    18 Май 2023 10:37ч.

    Ако населението в двете държави не се караме, ще се обединим срещу общия крадец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • макетата са дегенерати

    18 Май 2023 12:42ч.

    Същите като укрите. Никой неща да има вземане-даване с тях..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи