Ковачевски: Осъждам откриването на културен клуб с име "Цар Борис III", това е провокация

Ковачевски: Осъждам откриването на културен клуб с име "Цар Борис III", това е провокация

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

„Осъждам откриването на културен център с име Цар Борис III, въпреки че е открит от граждани на Република Северна Македония. Смятам го за провокация, която не носи никаква полза. Смятам, че откриването на културен център трябва да носи името на някой, който обединява, а не на някой, към когото гражданите на тази страна имат негативни чувства, не само македонците, но предимно евреите, защото знаем какво се случи на еврейската общност у нас през Втората световна война”. Това каза в интервю за ТВ 21 премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщава кореспондентът на БТА в Скопие.

Създаването на такива клубове е дело на малки групи хора, които имат лични интереси да създават клубове с такива имена, смята Ковачевски.

Според него законодателството на страната е „твърде либерално” по отношение на създаването на неправителствени организации и сдружения, както и по отношение на наименованията, „дори на търговски сдружения и фирми”. 

„Подготвя се нов закон за сдруженията на гражданите, който трябва да предотврати това. Призовавам всички политически партии да участват във финализирането на това законово решение, защото трябва да се сложи край на такива групи и лица, които за втори или трети път злоупотребяват с чувствата на гражданите на тази страна, по лични причини”, подчерта Ковачевски.

 

Министърът на вътрешните работи на Северна Македония също осъди откриването на клуб „Цар Борис III” в Охрид.

Протестът в Охрид, срещу откриването на клуба на сдружение „Цар Борис III”  е приключил без особени нарушения на обществения ред и противно на твърденията, не е имало опити за сблъсък с полицията, заяви в интервю за "Макфакс" министърът на вътрешните работи  на Република Северна Македония Оливер Спасовски.

„Разбирам гражданския протест като най-силното право гражданите да изразят това, което мислят. Лично аз осъждам откриването на такъв клуб в Република Северна Македония, особено в Охрид. Защото сме държава, изградена върху придобивките на национално освободителната борба. Ние пазим тези придобивки и ги ценим, защото така пазим държавата. В идеологически смисъл аз съм последовател на тези политики и смятам, че е абсолютно недопустимо да се пропагандира чрез персонажи, които са били част от фашизма“, каза Спасовски, цитиран от пресцентъра на МВР на Северна Македония.

На въпрос „как ще се отразят сегашната ситуация и постоянните провокации от българска страна с компрометирани имена от българската история на ситуацията със сигурността в страната” Спасовски е заявил, че по отношение на сигурността не може да има сериозни сътресения, „защото това са маргинални групи, които заради някакви лични и финансови интереси, успяват да бъдат ангажирани да бъдат част от едни процеси тук (в Република Северна Македония). Голямото мнозинство от македонските граждани не подкрепят това, а придобивките, които са основата на македонската държава”, е заявил Спасовски, добавяйки, че е „нелогично България да иска да не бъде наричана фашистка, противно на историческите факти, че в определен период от историята е била на страната на фашизма, което от друга страна не кореспондира със такива събития, които промотира в Северна Македония”.

„Ретроградните процеси няма да допринесат с нищо добро за никой, който живее в Република Северна Македония. Просто трябва да имаме визия за бъдещето на страната и на гражданите “, е казал Оливер Спасовски, пише в съобщението.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Сърбо-македонец равно на хохол

    08 Окт 2022 9:16ч.

    Можеше Самуил да го кръстят, можеше Гавраил Радомир. Можеше и Гоце или Яне, ама на - нашите монархо-фашисти в тъпотата си, гледат да наливат вода в мелничката на сърбо-македонизма. Толко не разбраха, че с макетата след 100 години мозъчна промивка с убийства и пропаганда, трябва да се отнасят внимателно като с душевно болни шизофреници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    08 Окт 2022 12:18ч.

    Монархо-фашистите кръстиха и един друг културен център на фашизоида Ванче Михайлов. Какво се учудвате, явно тренда е да се докажем като исторически фашисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    08 Окт 2022 12:47ч.

    Рене, не им се връзвайте, след две-три поколения ще подгонят внуците ви, че са русофоби, понеже Кирчо през 2022 лето е изгонил 70 руски дипломати. Сценаристите, които раздават ролите и на стражарите, и на апашите, са си все същите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Градски Либераст

    08 Окт 2022 13:53ч.

    Кумунягиету трябва да се унижават където и както може ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    08 Окт 2022 9:40ч.

    Ахахаха, украински сценарий с братчедите с дружни усилия от двете страни? Е, никой не се е съмнявал, че след „Трето полувреме“ /2012/ ще има четвърто, пето... а на финала дузпи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    08 Окт 2022 9:53ч.

    Те и евреите протестираха, когиш укрите си кръстиха стадиона на Степан Бандера, а те им отговориха: Д.Г.Д.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    08 Окт 2022 12:21ч.

    Оставете Бановината да се вари в собствения си сос. Няма шанс елитът на страната да си спомни и припознае българските си корени и същност. Те затова и са елит там, защото са били купени, дадена им е власт, на това основание са придобили цялата страна. Всички техни идиотщини да се документират, оф. искане към Брюксел за намеса. Ако някога дойдат, но сгънати в кръста, може да поговорим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи