Ковачевски: Няма договорено съвместно решение, което може да бъде основа на споразумение с България

Ковачевски: Няма договорено съвместно решение, което може да бъде основа на споразумение с България

„От встъпването си в длъжност казах, че решение с България е възможно, само ако то е на базата на европейските ценности, на принципите за запазване на достойнството на гражданите на двете страни и на взаимното уважение между политици, институции и граждани. Докато няма такова решение, нямаме и основа за споразумение, което да представим пред институциите в двете държави”, каза в Прилеп премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщава БТА.

В момента външните министерства обменят идеи, но няма хармонизирано съвместно решение, което да бъде основа за взаимно съгласие, каза днес премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Решението с България, според Ковачевски, е възможно само ако се основава на европейски ценности, на принципите за запазване на достойнството на гражданите на двете страни и на взаимното уважение между политици, институции и граждани. 

"Докато няма такова решение, което да се базира на тези ценности, няма да има решение. В момента, както и в предишния период, външните министерства обменят идеи, но не е гласувано съвместно решение, което да е основа за взаимно съгласие и споделяне с институциите в едната или другата страна", каза Ковачевски и допълни, че разговорите продължават.

Запитан за честванията на 24 май, Ковачевски каза, че ще води македонската делегация в Рим. 

"На 24-ти ще имаме наша делегация в Рим, която ще бъде съставена от министри и в нея ще бъде ректорът на университета "Св. Кирил и Методий" в Скопие. Аз ще водя тази делегация и тя ще бъде македонска делегация в Рим", каза Ковачевски, отговаряйки на журналистически въпроси по време на посещението си в Прилеп.

 

 

 

Коментари

 • Христо

  14 Май 2022 17:36ч.

  абе аман от досадници като вас...я вето! ...аре къш

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мъката

  14 Май 2022 18:23ч.

  Отново празни и безсъдържателни мантри, които целят да прикрият факта, че по най-левашки начин "македонците" предадоха кире, който зад гърба на външно министерство и парламента на РБ води лично преговори със Скопие, заради обещания, които е давал някъде, някому. А вземете най-накрая да ги опишете и разграничите тези европейски и атлантически ценности, че мъка голяма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Галицин

  14 Май 2022 18:47ч.

  Ех, Ковачев, ех Ковачев, ех Маке, ква стана тя сега тая работа, А?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  14 Май 2022 19:32ч.

  Тоя групов секс от атлантически ценности, отдавна ни писна, пък и рискът от венерини болести и вируси е глобално голям.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Който не вярва на краниологията

  14 Май 2022 20:30ч.

  да види типичната четвъртита илирийска кратуна на комшията. Шиптар е помагал за сътворението му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фрустрациите им

  15 Май 2022 8:44ч.

  Аре чиба бе келеши. То световна война се пече,те ни занимават с фрустрациите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи