Ковачевски: Имаме план за спокойното отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев

Ковачевски: Имаме план за спокойното отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев

Правителството и МВР в Република Северна Македония ще направят необходимото за спокойно отбелязване на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев, каза и днес премиерът на страната Димитър Ковачевски. По думите му, отбелязването на годишнината на Гоце Делчев е било обявено като събитие с висок риск за сигурността заради единици и групи граждани, „които възнамеряват да правят провокации, на което трябва да се попречи”, съобщава кореспондентът на БТА в Скопие.

На въпрос за обявената от Патриотичния институт на ВМРО-ДПМНЕ стража на гроба на Делчев в двора на църквата „Св. Спас” в Скопие и броя на пристигащите от България хора, Ковачевски отговори, че МВР има разработен план за действие, а по отношение на това кой влиза в държавата, той посочи, че МВР се придържа към Закона за чужденците, където е посочено при какви условия е възможно някой да не бъде допуснат в страната. 

Министерствата на външните работи в България и Република Северна Македония, както и  службите обменят информация. Информация се обменя и с партньорите от НАТО, каза Ковачевски.

По думите му, отбелязването на годишнината на Гоце Делчев е било обявено като събитие с висок риск за сигурността заради единици и групи граждани, „които възнамеряват да правят провокации, на което трябва да се попречи”. И САЩ смятат, че ситуацията трябва да бъде деескалирана, а държавите да комуникират на институционално ниво, посочи Ковачевски, отбелязвайки като пример за това вчерашното посещение в Скопие на българския министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, както и своя разговор с българския премиер Гълъб Донев през миналата седмица. 

Днес от секцията на Северна Македония в Гласът на Америка информираха, че в отговор на техен въпрос говорител на Държавния департамент на САЩ е посочил, че призовава България и Северна Македония да деескалират своята реторика и бързо да разрешат двустранните си спорове.

„Бъдещето на Северна Македония е в ЕС. Съединените щати продължават да подкрепят пълната евроатлантическа интеграция на страната", се казва в изявлението на Държавния департамент”, пише изданието.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    31 Яну 2023 17:33ч.

    Това става, защото България отдавна предаде костите на Делчев на тези родоотстъпници !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    31 Яну 2023 18:14ч.

    Акцент в тържеството за отбелязване на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев, е възстановката на неговото раждане, сподели македонският премиер Ковачевски. Тя ще се състои на 4-ти фев. от 9 часа във Втора АГ болинца Шейново, Скопие. Израждането ще стане чрез Цезарово сечениеи ще бъде водено от директора на болницата д-р Румен Велев. Ще му асистират д-р Гергана Петрова, началник на първо родилно отделениe и Емилия Баалбаки, главна акушерка.За майката Султана Делчева това ще е първо раждане. Екипът на цялата болинца е инструктиран особено внимание да се обърна върху пресичане на всякакви опити за подмяна на новороденото. Според македонската Управа за безбедност и контраразузнавање се очаква провокация с подмяна на Гоце с българско или сръбско новородено, целяща да да се преобърне историята на балканските държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в знак на добра воля

    31 Яну 2023 19:06ч.

    Сдобряването на народа между двете държави трябва да се възложи на православната църква - общение, съвместно отбелязване на светите празници, обмен на свещеници и проповедници, обмен по линия на православната младеж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безплатна Енергия

    31 Яну 2023 22:50ч.

    Значи ние трябва да се сдобрим с простаци, които не само, че не търсят прошка ами активно и целенасочено са срещу нашите национални интереси? Така ли? "Не хвърляйте бисерите си пред прасетата, защото. . ." Проверете от къде е това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безплатна Енергия

    31 Яну 2023 20:15ч.

    Северомакедонци, кой иска да празнува с вас? Вижте се какви боклуци сте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    01 Фев 2023 5:47ч.

    Българският цар Борис трети бил голям културен деец известен в Европа, нацистка Германия и света. Точно и поради това България има културен център в Северна македония .Така тя пръска културните въжделения на Цар Борис трети навред въпреки ,че една значителна част от човечеството го смята не само за военнопрестъпник довел България до национална катастрофа но и никакъв културен и духовен деец, освен съюзник на Хитлер и неговата нацистка престъпна държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи