Ковачевски: Ако българската историческа комисия не политизира работата си, няма да има проблеми

Ковачевски: Ако българската историческа комисия не политизира работата си, няма да има проблеми

Снимка: пресцентър на правителството на Република Северна Македония

"Република Северна Македония има ясна цел – старт на преговори с Европейския съюз. Ако и този път има вето, то ще бъде продължение на ветото на предишното българско правителство, но заложник на разширяването на ЕС, освен нашата страна, е съседната Албания. Това трябва да е ясно за всички страни-членки на ЕС и затова Брюксел трябва да отвори възможно най-скоро преговорния процес за Северна Македония и Албания”, каза премиерът Ковачевски в интервю за „Ал Джазира”.

Той подчерта, че е знаел, че пътят към ЕС няма да е лесен и никога не се е обвързвал с дати, за да не подгрява ненужно очаквания в Северна Македония, за да няма и разочарования.

Попитан за твърденията на бившият президент на Северна Македония Бранко Цървенковски, че Договорът за приятелство с България не само не е затворил нито един въпрос, но е отворил кутията на Пандора, Ковачевски заяви, че оценява Цървенковски, заради опита му и като премиер, и като президент, и би искал да го чува по-често в публичното пространства, че в много отношения мненията им съвпадат, но и в много не съвпадат и Договорът с България е едно от тях. „Договорът за приятелство с България е основата за решаване на проблемите с България.  Съществуването на историческа комисия не е нещо ново, ние имаме такива историческа комисия и с Гърция, но в нейната работа няма проблем, защото историците не се занимават с политика, а водят исторически дебат. Ако българската историческа комисия не политизира работата си, а работи по темите от миналото, няма да има големи проблеми. Трябва да намерим решения с България, които да запазят достойнството на хората и институциите в двете държави”, каза Ковачевски.

По думите му, Северна Македония е изпълнила всички условия за започване на преговори, което е потвърдено от четири последователни положителни доклада на Европейската комисия.

„Нашето законодателство е хармонизирано над 45% с европейското. Ако погледнем анализа на страните, които от десет години преговарят с ЕС  много ясно ще се види, че в някои глави Северна Македония е по-напреднала от тях, а ние все още не сме започнали преговори. Имаме напълно хармонизирана с ЕС външна политика и от тази гледна точка решението зависи само от страните членки на ЕС и правителството на България“, каза Ковачевски.


Източник: БТА

 

 

Коментари

  • маларт

    11 Юни 2022 8:44ч.

    Блокирай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • elepaakiwuq

    11 Юни 2022 9:18ч.

    http://slkjfdf.net/ - Josehe <a href="http://slkjfdf.net/">Uciweey</a> qyp.bbnd.glasove.com.gny.qb http://slkjfdf.net/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Де-що е боклучаво по света и у нас,

    11 Юни 2022 8:51ч.

    Тръгна да раздава акъл на българските професори (ВАКовски, а не също тъй боклучавите игнатовски).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    11 Юни 2022 8:52ч.

    Никаква усРайна, пардон мАкедония в тоя и вид на злоба и ненавист. Това новият Нойски договор ли е?Вън от ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    11 Юни 2022 9:16ч.

    Същите претенции имат и жителите на колхоза им. Ленина УССР към днешната РФ, с тая разлика, че направо стреляха и убиваха собствения си народ в продължение на 8 г., както и забраниха руския език - пак за собствения си народ, който го говори като майчин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ковачевски: Ако българската историческа комисия не политизира работата си, няма да има проблеми

    11 Юни 2022 9:25ч.

    Ковачевски, с бюрм-овец шах не се играе, защото ще ти открадне царя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    11 Юни 2022 10:22ч.

    Алооуууу, ковачев, вие сте тия които политизирате цялата наша история, та на всичко отгоре и си я присвоявате! Бий си два шамара да се събудиш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    11 Юни 2022 10:52ч.

    Крайно време е Държ.департамент да обърне внимание и да вземе мерки. Рушат се брутално имиджът и авторитетът на САЩ. Не е смислено да подозираме, че само Харвард вади неадекватни типове, твърде вероятно е заразата да е плъзнала из цялата Ivy league. Ние тук - на Балканите, подчертано страдаме от работата на Харвард, но цялата картина си я знаят само американците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Не е смислено да подозираме, че само Харвард вади неадекватни типове, твърде вероятно е заразата да е плъзнала из цялата Ivy league. "

    11 Юни 2022 11:37ч.

    Трите качества на перфектният слуга са: послушание, лоялност и природна тъпота. Други не им трябват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванчо йотата

    11 Юни 2022 13:27ч.

    Тея баси и мъчениците дето се изкарват, а само лошите българи контра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи