Костов отказа да се покае за сделката с „Лукойл“

Костов отказа да се покае за сделката с „Лукойл“

Продажбата на „Нефтохим“ - Бургас била станала в честен търг срещу най-добра оферта

Иван Костов се смята невинен за поставянето на България в енергийна зависимост от Русия

Бившият премиер Иван Костов призова днес България да постигне "нулева енергийна зависимост" от Русия, но отказа да се покае за сделката през 1999 г. с руската компания "Лукойл", която купи "Нефтохим" Бургас на занижена цена от 101 млн. долара. На въпрос дали съжалява днес за тази сделка, той заяви в предаването на Би Ти Ви "Лице в лице": "Не съжалявам, защото "Лукойл" спечели честен търг с най-добра оферта".

По думите му руската компания била много лоялна към българската държава до 2007 г., като плащала всички данъци, но след това спряла, когато "начело на държавата беше Сергей Станишев". Както е известно от много публикации, "Лукойл" редовно отчиташе, че работи на загуба, и дълги години не плащаше данък печалба.

Сега според Костов "Лукойл" може да се справи без руски нефт, защото преработва и в момента чужд петрол. А един от аргументите при продажбата на "Нефтохим" на руснаци бе, че комбинатът е проектиран да преработва руски нефт сорт "Уралс". Бившият премиер пропусна този факт.

За да отклони темата, той насочи стрелите си в друга посока. "Виваком е руска фирма", каза Костов. "Тя е наследник на активите на БТК, а там е цялата система за аналогова връзка на българските служби и на българската армия, която не е дигитална и не може да бъде атакувана от хакери". Според него там трябва държавата да наложи надзор. 

Той препоръча и пълен преглед на работещите в специалните служби за тяхната лоялност и даде пример с грешните прогнози, които са давали дали Русия ще нападне Украйна и че войната ще свърши за 2-3 дни с руска победа.

Иван Костов: Службите заблудиха президента, че войната ще свърши бързо 

"Депутинизацията е понятие, което е близко до избирателите на "Демократична България", но не става много за анализ. Аз предпочитам да използвам по-конкретните прояви на феномена, който представлява голям риск за националната ни сигурност и за функционирането на политическата ни система.След като Русия със специален закон обяви и нашата страна за неприятелска виждаме истинска хибридна война срещу България, включително агресия в сферата на енергетиката под формата на прекъсване на договора, което е абсолютно недопустимо. Това, заедно с петата колона в страната, наистина представляват много сериозен риск за сигурността и затова политическата система, ако бъде така дестабилизирана, както беше дестабилизирана преди няколко месеца - да влиза от избори в избори, от служебно правителство в ново служебно и да не е в състояние да излъчи парламент, който да е способен да решава задачите, което силно ще увреди интересите на България"

Това каза бившият премиер Иван Костов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Всъщност скритата хибридна агресия срещу България аз я наблюдавам още от 2014-2014 година. Наистина тогава нямаше ухо, което да чуе тези неща. Нэо това не е нещо изненадващо. Въпросът е как се възприема това, че сме неприятелска държава от политическия елит в страната и от хората.. Мисля, че хората не си дават сметка какво значи да си неприятелска държава на Русия и подценяват малко. Да си така държава на Русия означава, че към тебе могат да бъдат предприети всякакви средства за действие и противодействие, както казва руският закон, за да бъде неутрализирана тази заплаха, която те считат, че България представлява. Примерно да бъде отровен оръжеен търговец, да бъдат взривани оръжейни складове, да бъдат убити скришно хора. И като минем през всички форми на аглесия в сферата на пропагандата, нападения върху сайтове и правителствени структури. На една конференция го представих като "доктрината на Герасимов" - елиминиране на противника, без да се прилагат военни средства", добави Костов.

Според него това би могло да се предотврати чрез национално съгласие, за да бъдат неутрализирани тези заплахи. Било необходима пълна проверка на лоялността на службите, които са подавали невярна информация преди началото на бойните действия, след началото убедили президента и доста други политици, че войната щяла да трае съвсем кратко и Русия ще превземе Украйна. Нулевата енергийна зависимост пък бил ключов термин за бившия премиер, защото "чрез енергетиката Русия би могла да предизвика големи вълнения, падане на правителство и какво ли не".

"Трябва да се намерят заместители на природния газ и още отдавна сме изчислили, че навлото през океана на втечнения газ няма да оскъпи цената на газа повече от тази, на която ни го продава "Газпром", каза още Костов. Той се обяви да предприемем и санкции срещу определени лица и фирми, които могат да навредят на сигурността на страната. Това го правели Великобритания, Германия и други страни. "Въпросът е не да бъдат национализирани фирмите, от които зависи националната сигурност, а да бъдат контролирани, за да не могат да саботират сигурността ни", заяви той. Той не съжалявал, че е продал "Лукойл" на руснаците:"Те спечелиха един честен търг, те дадоха най-добрата оферта. "Лукойл се държеше много лоялно към интересите на българската държава докъм 2007 г. След това те престанаха да плащат, а тогава начело на държавата беше Сергей Станишев. Тройната коалиция допусна това нещо. Румъния как ги накара да си плащат данъците?"

 


Източници: "24 часа", segabg.com

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    16 Май 2022 18:46ч.

    Ренета Инжова продаде " Загорка ", Костов не само Нефтохим . Загубите с нефта сая огромни, а Старозагорци спряха да пият от чуждата местна бира ...........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Великий Месийо с лилавите джуки

    16 Май 2022 19:13ч.

    ако знаехме какво ни готвите, не да скачаме като маймуни през 1997, ами с паветата приготвена за Парламента щяхме да те смажем като отровен гущер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    16 Май 2022 19:15ч.

    Г-н Костов остави партия ДСБ, твърдото ядро от онова СДС, което беше заляло през юни 1990 Цариградско шосе. Неговите наследници, особенно ген. Атанас Атанасов я превърнаха сборище на джендъри, байдънисти - троцкисти, пещерни русофоби и я проиграха на политически покер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    16 Май 2022 19:28ч.

    Никой не очаква от тоя некадърник и продажник да се покайва! Очакваме справедливост! Но понеже рядко влиза някой министър в затвора, очакваме поне да му бъде конфискувано престъпно придобитото имущество !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zaho47

    16 Май 2022 19:32ч.

    Великият държавник, големият мислител Иван Костов, благодарение на когото бяха убити хиляди невинни в бивша Югославия! Сега има наглостта да дава съвети и да определя кой е агент на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • франко

    16 Май 2022 19:56ч.

    Само дебилите не разбраха, че Нефтохим бе продаден след търг, проведен по всички български закони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дебил

    16 Май 2022 21:02ч.

    Разбрахме, разбрахме - разбойническата приватизация е по закон! Справка - Гешев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никого не си признава

    16 Май 2022 20:54ч.

    Костове сингал е всичко българско му е чуждо. Няма как да постигне национално съгласие с репресия над една част от българите,но сингал като него това не може да го разбере. Сингалът никога не си признава вината дори да го хванеш,че ти краде черешите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо вичо

    16 Май 2022 21:54ч.

    Г-н Дачков, Костов беше за Вас идол. На една маса седяхме в Кранево и 2-3 бутилки водка изпихме и с Люба почти ме убедихте, че ИК е политик от световен калибър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи