Костадинов: Защо Factcheck.bg все още не е оповестил, че Ивайло Мирчев излъга? 

Костадинов: Защо Factcheck.bg все още не е оповестил, че Ивайло Мирчев излъга? 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Преди няколко седмици в един сутрешен блок по една от националните телевизии ми зададоха "гениалния" въпрос защо ползвам американския фейсбук, след като критикувам американците. Отвърнах с досада, че по същата логика трябва да питаме американците защо ползват компютри, след като компютърът е българско изобретение, имайки предвид неговия създател Джон Атанасов“, коментира Костадин Костадинов в своя профил в социалната мрежа Фейсбук. Ето какво написа още той:  

"Знаете ли какво последва след това? От американската страница Фактчек създадоха огромна публикация със заглавие "Защо Джон Атанасов не е бащата на компютъра". Тази публикация беше надлежно преписана във всички американски медии в България. Вторачени във фиксидеята си на всяка цена да ме изкарат лъжец, американците посегнаха на един от поводите за гордост на всеки съвременен българин. 

Че Джон Атанасов е бащата на компютъра го знае всеки нормален човек, с изключение на фактчекаджиите, разбира се. Но тези дни се случи още нещо интересно, касаещо тази страница за разпространение на фалшиви новини, наречена иронично "проверка на фактите".

"Единствената платформа в България, която се занимава ексклузивно с проверка на фактите - инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България“, както нагло и лъжливо се самоопределя американската страница, вече почти седмица мълчи за лъжата на Ивайло Мирчев, депутат от Демократична България. Припомням, че в петък той излъга, че Холандия щяла да ни даде подарък самолети Ф-16, ако ние на свой ред сме си били подарили нашите МиГ-29 на Украйна. Освен това изпрати и запитване до Министерството на отбраната, откъдето излезе официална информация, че Холандия няма никакво намерение да ни дава каквито и да било самолети.

Разбира се, всеки може да се обърка, въпреки че не се очаква от народните представители да са объркани, защото те са натоварени от избирателите с отговорността да взимат важни за страната ни решения. Въпросът е защо екипът на Фактчек, които представят себе си като „професионални журналисти без партийни обвързаности с цел да се борят с нарастващото количество дезинформация в българската медийна среда“, все още не са ни уведомили за тази лъжа. 

Какъв е отговорът на въпроса защо фактчекаджиите, които представят себе си „като екипът прави това винаги според най-високите журналистически стандарти и с професионализъм“ някак угодно пропускат звучно да оповестят тази лъжа. 

Самите автори на сайта в раздел „Прозрачност на финансирането“ с много думи разказват кой и как ги финансира. Донорите на „независимите журналисти“ са: Програма за малки грантове на американското посолство в България, Финансиране от Европейския парламент, Фонд Активни Граждани, Програма „Публична дипломация“ на НАТО, Фонд за иновации срещу дезинформацията, Държавен департамент на САЩ.

И тук задавам въпроса: част от един холдинг, приближен до Американското посолство, ли са „Демократична България“ и сайтът Фактчек, че последните премълчават за лъжите на първите? Отговора оставям на вас", написа още Костадин Костадинов. 

Прилагаме и илюстрация  на „Прозрачното финансиране“ на сайта Factcheck.bg.

 

Източник: "Възраждане"

 

 

 

 

Коментари

  • Ами

    15 Ное 2022 12:40ч.

    Абсолютно по същата логика защо проверителите на фактите не маркираха ,,евакуацията" (реална капитулация) на ,,Азов" като фалшива новина? Или пък, че Путин умира от рак? Или че е имало държавен преврат срещу Си Дзинпин?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фак да чекс

    15 Ное 2022 12:40ч.

    С малки букви най-отдолу в общите ни условия си пише, че проверяваме само някои факти, както когато и доколкото преценим, че изнася на спонсорите ни. В крайна сметка, неслучайно сме се събрали само добре проверени и доказано правоверни бивши журналистки и настоящи уонаби-цензорки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    15 Ное 2022 12:45ч.

    Фактчек ми прилича на фашистко горене на книги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!!

    15 Ное 2022 13:04ч.

    Най-смешното е, че Костадинов дори в тази позиция лъже. Между "В Министерството на отбраната не е получавано предложение от Нидерландия за предоставяне на самолети F-16 MLU, при предоставяне на МиГ-29 и Су-25 на Украйна. .. Министерството на отбраната разглежда всички възможни опции, включително и тази", и "Холандия няма никакво намерение да ни дава никакви самолети" има все пак разлика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    15 Ное 2022 13:42ч.

    Смешният си ти, тролчо. Очевидно изказването на И. Мирчев е лъжа, след като няма получено предложение в МО. И твоите словесни еквилибристики няма да убедят никого в обратното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво козяче, печелиш дъвка с косъмче

    15 Ное 2022 15:03ч.

    Бягай сега в "Дневник" да се похвалиш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Косъмчето е срамно

    16 Ное 2022 0:08ч.

    В "Дневник" ще се избият за него...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    15 Ное 2022 13:13ч.

    Не знаех, че имало и такъв сайт. Сега, като знам вече, ще продължа да го игнорирам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • относно Джон Атанасов

    15 Ное 2022 13:27ч.

    Съвременният компютър е резултат от работата на много хора, един от които несъмнено е Джон Атанасов. Но, разбира се, има и още много други - Чарлз Бабидж, Алан Тюринг, Джон фон Нойман, създателите на радиолампата, създателите на транзистора, откривателите на електричеството и т.н. Просто всеки стъпва "на раменете на гиганти" и издига другите след него още по-високо. Но приносът на Джон Атанасов е много важен, две от идеите му (използване на двоична бройна система и регенеративната памет - използване на кондензатори за съхраняване на информация) се използват и до днес от всички компютри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • относно Джон Атанасов

    15 Ное 2022 13:30ч.

    Истинският въпрос относно Джон Атанасов е доколко е българин, тъй като той е роден и израстнал в САЩ, там е получил образованието си, и всъщност се води американец. Баща му е българин, следователно той е българин само на половина. Но от друга страна, самият Джон Атанасов се гордееше с българския си произход, идвал е в България и ние си го почитаме като българин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lindentown

    15 Ное 2022 13:41ч.

    Конрад Цузе е човекът, който през 30-те пръв е използвал двоичната система ( за чиято създател се смята Лайбниц) в създадения от него компютър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    15 Ное 2022 14:43ч.

    Баща му е от село Бояджик, Ямболско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • относно Джон Атанасов

    15 Ное 2022 14:44ч.

    Може би Конрад Цузе би могъл да претендира за това, да, но не е доказано. Дори да е вярно, на Джон Атанасов му е хрумнала идеята да ползва двоична система независимо от него. Има случаи, когато двама души независимо един от друг изобретяват или откриват едно и също. Освен това идеята за регенеративна си остава само на Джон Атанасов, така че RAM паметта на компютъра ти реализира неговата идея за съхранение на информация в кондензатори и периодичното им опресняване (което е било механично в Atansoff-Berry computer, а сега е електронно).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джон Атанасов е признат за автор на компютъра при патентен спор в средата на миналия век...

    16 Ное 2022 12:33ч.

    между тогавашния монопол IBM и консорциум от 6 други производители на компютри. Ако не беше това признание днешния свят трабваше да плаща половината си доходи на някой патентен собственик. И нямаше да има нито Микрософт, нито "сурат-тефтер"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lindentown

    15 Ное 2022 13:33ч.

    Когато направиш елементарно търсене в Гугъл с "father of the computer", ще получиш Чарлз Бабидж- известно е кой и какъв е бил. Джон Атанасов,който е американец, а не българин, е създал някаква единична версия на специализирана изчислителна система, която може да решава диференциални уравнения. Това не е универсален компютър. Стига сме избивали български комплекси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    15 Ное 2022 13:51ч.

    Проблемът не е какъв е Джон Атанасов, а в тъпия въпрос към Костадинов - "защо използва FB, след като е американски". Подтекстът е "ние трябва да козируваме за всичко на американците", тъй като използваме техни продукти. По същата логика трябва да приемаме безкритично всичко, което Китай иска от нас, защото ползваме маса китайски продукти в ежедневието. Същото се отнася и за Русия, защото много хора ползват Telegram.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • относно Джон Атанасов

    15 Ное 2022 13:59ч.

    Чарлз Бабидж го споменах по-горе. Но той никога не успява да реализира машината си ("Analytical Engine"), която между другото трябвало да е механична, а не електрическа. Всъщност, никой до ден днешен не е успял да я реализира механично. От друга страна, чисто *теоретично* това е първият компютър, да, просто се оказа, че е нереализируем на практика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до:читател

    15 Ное 2022 14:01ч.

    Да, въпросът "защо ползва FB, след като е американски" е изключително глупав. Но беше ясно, че ще бъде атакувано твърдението му за Джон Атанасов, затова исках да внеса някои пояснения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    15 Ное 2022 14:11ч.

    Подтекст е, че рубладжиите сте толкова пропаднали, че публично водите война със Запада, а тайно искате благата му. Като др. Ви Соловьов, който громи Запада до петък и през уикенда отива във вилата си на езерото Комо. Като децата на Путин, Айфончик, Лавров и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до:Ким Чен Ун

    15 Ное 2022 14:15ч.

    Подтекст е, че центаджиите сте толкова пропаднали, че публично водите война със Изтока, а тайно искате благата му. Виждаш ли какво става, като вземем първото изречение от поста ти и го обърнем на обратно? Така става, като не разбираш какво е казал "читател".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Машината на Бабидж е направена

    15 Ное 2022 14:44ч.

    и тя работи, в голям английски музей, има фипмче в тубата. Само че тя естествено не е универсален компютър, а компютърът на Джон Атанасов е направен да решава системи от линейни уравнения, което е много повече. Просто на Атанасов това му трябвало за да си направи сметките за дипломната работа, но приложените решения са универсални, затова и са използвани за първия универсален компютър. Създателят му посетил Атанасов в къщата му един уикенд и всичко копирал. Това е описано подробно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    15 Ное 2022 14:55ч.

    до: Ким Чен Ун - пак не си разбрал. Костадинов не води война със Запада, а с безкритичното подчинение на българските му слуги във вреда на България. Но слуга на Козяк като теб няма как да го разбере.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как лъщи кой не е ходил на лекции и не знае що е туй компютър...

    16 Ное 2022 12:41ч.

    А формално математически компютъра е "машина на Тюринг" с памет, чрез която може да се извършват математически операции... И елементи на тази "машина" съществуват от дълбока древност... ДжонАтанасов е бил един от първите успешни РЕАЛИЗАТОРИ на Машината на Тюринг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За елементарното търсене в Гугъл

    16 Ное 2022 15:03ч.

    Та Гугъл системно се прочиства по поръчка от всичко, което е неудобно на задокенаци и ония от малкото островче. Да четеш Гугъл само и да се опираш на него е върховна глупост. забелязали ли сте, колко важни статии изчезнаха, колко ги измениха, колко много статии са откровена лъжа! ....... Гугъл! Айде бе! Гугъл! световен маниполатор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    15 Ное 2022 14:08ч.

    Няма откривател на компютъра, заслугата е на няколко души.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • относно Джон Атанасов

    15 Ное 2022 14:20ч.

    Това казвам и аз по-горе. Само не разбирам защо трябва да се отрича приносът на Джон Атанасов, както и българският му произход. Сериозно, не го разбирам това. Аз горе казвам, че е американец от български произход (баща му е българин). Отговорят ми "не", американец бил, и точка по въпроса, сякаш не трябва да се споменава българският му произход, защото да не сме били избивали български комплекси?!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lindentown

    15 Ное 2022 14:56ч.

    Всеки американец е с някакъв произход - германски, ирландски, италиански, британски, смесен и т.н. Не съм забелязал ирландците да се напъват и да правят упражнения на тема Джон Атанасов, въпреки че майка му е ирландка. Само комплексарите в България се опитват да вкарат името на Джон Атанасов в някакви дискусии за произход.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • относно Джон Атанасов

    15 Ное 2022 15:13ч.

    Майка му е родена в Ню Йорк, САЩ. Баща му е роден в с. Бояджик, Ямболско, България. Т.е. роднините му по майчина линия са емигрирали в САЩ много по-рано. И произходът на майка му не е чисто ирландски, а е смесен, френско-ирландски, ако може да се вярва на Wikipedia, така че да е ирландец най-много 1/4.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    15 Ное 2022 14:11ч.

    Моля, приложете човешко, съчувствено и съпричастно отношение към Мирчев. Вижда се, че човекът се е заел да реши един драматичен личен проблем - проблемът с телесната маса. Да, нечестно е, отвратително е, но светът и човешката цивилизация като цяло са жестоки към дебелите хора. Ужасна дамга е! Отслабването (вътреки ширещите се магически средства и твърдения) винаги е свързано и с жесток глад. А Гладът е нещо, което вкарва човека в един коренно различен режим, модифицира и изкривява личността!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    15 Ное 2022 14:14ч.

    Казано в директен изказ: Мирчев буквално не знае какво приказва, когнитивните му способности са вероятно сериозно деформирани и способността за реалистична преценка е занижена. Цялато заявление за "подаряването" още на пръв прочит си беше смахнато, но регистрирането на този факт е трудно при посочените обстоятелства!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все пак

    16 Ное 2022 1:56ч.

    Независимо от "посочените обстоятелства" и с цялото ни съчувствие, пардон, емпатия към госп. Мирчев, човек на неговата обществена позиция трябва да знае какво говори и да носи отговорност за това. Все пак за оръжия става дума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    15 Ное 2022 14:25ч.

    Каква хубава нова дума "фактчекаджия". Когато някой използва чуждици, трябва да си дава сметка как те звучат на съответния език. Има и примери с обратен знак. Невзрачното австрийско селце Фукинг, което в оригинал се пише със "ck" бива впоследствие преименувано на "Fugging", тъй като процесия зевзеци са се изредили да се снимат пред табелата. Имало е и случаи на кражба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    15 Ное 2022 15:29ч.

    Тази хубава и звучна нова дума трябва непременно да намери място в предстоящото издание на Речника на чуждите думи в българския език и за да не се налага после да си придиряме за правопис, предлагам да бъде записана като "фактчекиджия". Но трябва и пояснителен текст към новата дума. Може би - подгонен със сексуална злоумисъл обикновен чекиджия, финансиран /най-често/ от САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    15 Ное 2022 18:10ч.

    Оооох! Живке, смял съм се с глас! Когато мощното раздрусване от смях поотмина, представих си този акт много картинно! Подгоненият със сексуална злоумисъл обикновен чекиджия, решил да напакости на някой неудобен и направо нетърпим факт и го изпоцапал! След това всичко било опаковано в документи, снимки, съпроводено от текстова част, озаглавена ПРОЕКТ и изпратено за финансиране от сащ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АртиШок

    15 Ное 2022 20:40ч.

    Живке, бъди здрава! Не мога да спра да се смея!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    15 Ное 2022 21:00ч.

    Авторството все пак е на Костадин Костадинов, който очевидно я е употребил съвсем умишлено (поздравления за което).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    15 Ное 2022 14:31ч.

    Не мий ясно, защо Костадинов се занимава с глупостите на некви факчекиджии. Вместо да организира референдум за еврото и за лустрация на депутатите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    15 Ное 2022 14:31ч.

    И доколкото по-горе намесих цивилизационните особености на модерността, изявени чрез публично изричане и заявяване в медийна среда, подходящо ретранслирани от удачни "говорещи глави", предназначени за упражняване на въздействие и контрол върху определени обекти, май тук е мястото да предложа на общността една моя формула за отразяването на модерната либерална и глобална демокрация. Фактчекърите могат да я вземат, респективно по обратен път да стигнат до истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    15 Ное 2022 14:33ч.

    Форматът на форума не ми разрешава да я изпиша директно като формула, налага се частично да я преразкажа. Това е една величина, която е обратно пропорцинална. В числителя стои 1 /единица/, а в знаменателя имаме следния израз: [(лъжа+безбожие+лицемерие+двуличие)⁴ + (корист)ᴺ ]˟ , където факторът N е пропорционален на гранта (приноса на спонсори, финансиращи под различна форма), а факторът "х" отразява степента на отчинане на евроатлантическите ценности. По-голямото като финален резултат е по-добре!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • факдъию

    15 Ное 2022 14:39ч.

    А Вики Нюланд е откривателка на КУРабийки с бял крем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма фак без чек

    15 Ное 2022 14:46ч.

    те са взаимно свързани и следват едно след друго

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    15 Ное 2022 14:48ч.

    Този спор за Джон Атанасов много ми прилича на спора дали Св. Павел е бил в Пловдив, а не във гръцкия Филипи. На идеята, че е бил в Пловдив подкрепена от логически заключения се противопостави българин, който с невероятен хъс оборваше хипотезата все едно, че е грък! Та същото е и с Джон Атанасов. Колкото до Уикипедия, това не е надежден източник на информация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те от България се отказаха за пари

    15 Ное 2022 14:51ч.

    че за Джон Атанасов ли ще им пука? Наивността не е грях, но също се наказва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lindentown

    15 Ное 2022 15:17ч.

    Още през 70-те в сп. Математика имаше поредица на ст.н.с. Петър Бърнев за историята на компютрите. Винаги е било известно, че първият електронен програмируем компютър е ENIAC на Моукли и Екърт. Винаги! Бл. Сендов популяризира името на Дж.Атанасов в БГ и това е всичко - поради някакви патриотарски подбуди. Нито Джон Атанасов е българин, нито е изобретател на първия универсален електронен програмируем компютър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • относно Джон Атанасов

    15 Ное 2022 15:25ч.

    Да, Atanasoff-Berry computer изпълнява фиксирана програма (решаване на система от уравнения), а ENIAC изпълнява универсална програма, записана в паметта. Само че създателите на ENIAC са се срещали с Джон Атанасов и са използвали неговите идеи, което той доказва и в съда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lindentown

    15 Ное 2022 15:34ч.

    Това, че някакъв местен американски съдия присъдил нещо някъде си не означава нищо . Въпросът е какво мисли световната и научната общност. То и в Конгреса на САЩ наскоро отбелязаха 500 години македонско присъствие в Америка, без това да означава нищо съществено. https://trud.bg/%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D1%89/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • относно Джон Атанасов

    15 Ное 2022 15:51ч.

    Не "някакъв местен американски съдия", а най-голямото до този момент дело във *федерален* съд: https://en.wikipedia.org/wiki/Honeywell,_Inc._v._Sperry_Rand_Corp. А това с "македонското присъствие" е някакво чисто политическо решение на конгреса, т.е. нещо като изгонването на Митрофанова и посланикът на Беларус от откриването на нашия парламент. Няма нищо общо със съдебната система и има нулево законово основание. Докато въпросното дело за американците няма политически смисъл, те считат Джон Атанасов също за американец, т.е. за тях въпросът е дали един или друг американец е изобретил първият цифров електронен компютър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lindetown

    15 Ное 2022 16:06ч.

    Федералните съдии също са "местни", т.е. покриват някоя територия, а не са на едно "централно място" - Д.С. например. Само в Калифорния има няколко федерални съдебни окръга ( т.н. court districts). Но смисълът на това, което казвам е, че подобни научни спорове се решават в научната общност, а не в съда. Някой съдия в САЩ рано или късно ще излезе с решение, че македонският език е самостоятелен, възникнал преди няколко века - просто не са се сетили да принесат спора там, но и това ще направят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • относно Джон Атанасов

    15 Ное 2022 16:16ч.

    Кое точно не ти е ясно? Създателите на ENIAC са се *срещали* с Джон Атанасов и той им е споделил идеите си, виждали са и прототипа на машината му, обсъждали са електронни схеми. Има свидетели, има кореспонденция, има огромно количество материали по делото, които са публични, има и книги (от американски автори) издадени за това. Не разбирам защо толкова държиш да омаловажиш всичко това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lindentown

    15 Ное 2022 16:22ч.

    ENIAC е друг тип, изцяло програмируема, универсална машина. Може само да се спекулира дали това, върху което е работил Джон Атанасов, е използвано в сериозна степен oт Моуклъ и Екърт. Така някой може да използва всяка дискусия и обмяна на мнения на научни срещи и да се афишира за автор на нещо си, направено от другите. Щото някога се срещнал с тях. Ако не беше Бл. Сендов, нито в света, нито в България някой щеше да знае нещо за Джон Атанасов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • относно Джон Атанасов

    15 Ное 2022 16:29ч.

    Ми естествено, че работата му по ABC е използвана в ENIAC, нали точно това е доказал в американски съд. Джон Атанасов е най-малкото съавтор на ENIAC. Да, ENIAC е по-мощен и по-универсален от ABC, поради това, че изпълнява произволна, а не фиксирана програма, и създателите му имат принос за това, както и много други хора, които вече споменах - Чарлз Бабидж, Алан Тюринг и много други. Благовест Сендов имаше принос ние българите да научим за Джон Атанасов и българския му произход, но не знам с какво основание твърдиш, че е помогнал за популяризирането му по света. Не мисля, че Благовест Сендов е световно известен и не мисля, че е можел да популяризира който и да е, извън България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • относно Джон Атанасов

    15 Ное 2022 16:31ч.

    Тънкият момент е, че аз признавам приносът на всички в изобретяването на компютъра, а ти признаваш всички, освен един, който има български произход, и освен това нарочно отричаш българския му произход изцяло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lindentown

    15 Ное 2022 16:35ч.

    Това, че Джон Атанасов е неизвестен в света, е факт. Но Сендов се опитваше да популяризира името му по научни конференции, срещи и т.н. - поне в Източна Европа. И какво като Джон Атанасов има български произход - това има ли някакво отношение към работата му?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Двлото от 1967 г. до 1973 г. Сендов ли го е водил?

    15 Ное 2022 16:36ч.

    четете поне малко преди да се изказвате, ако искате някой да си губи времето за да ви отговаря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lindentown

    15 Ное 2022 16:42ч.

    Баща му е заминал като дете в САЩ, минал е през цялата им система, завършил е там, оженил се е там, станал е на практика 100% американец - така е, когато отидеш като дете или се родиш там. Синът му се родил в американско семейство, а някои в България избиват комплекси, че бил българин. Моята дъщеря е родена в Канада, аз и майка и сме българи-имигранти от 25 години, но въпреки това но тя си се чувства 100% канадка - заради определения път, който е изминала. Така става и така работи "системата", независимо какво искаме и мислим ние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lindentown

    15 Ное 2022 16:53ч.

    Аз не отричам нищо такова - нито че баща му е роден в България, и поради това Атанасов има някакви български корени. Нито че има някакъв принос в развитието на изчислителната техника. Отричам това, което повечето патриотари твърдят - че щом като баща му е роден в България, и той, Джон Атанасов е българин.И че е изобретател на съвременния компютър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой

    16 Ное 2022 3:21ч.

    Не е съвсем независимо какво искате и мислите вие. Ако човек иска, може да запази и да помни бълг. си корени, може да го предаде и на детето си. Ако иска!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой

    16 Ное 2022 3:25ч.

    Освен това не знам дали комплексари не са и тези, които непременно отричат и се срамуват от всичко българско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А кой е Асен Йорданов?

    16 Ное 2022 15:00ч.

    Та в Америка е пълно с българи допринесли за развитието на САЩ в техническо и инженерно направление! Корените са важни, и затова такива като Мирчев ги режат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лично за - lindentown 15 Ное 2022 16:42ч.

    16 Ное 2022 15:12ч.

    Моите съболезнования, Господине, че вашата дъщеря се чувства канадка на 100%. Тъжно е, когато българи възпитават децата си единствено и само като чужди граждани. Значи и български не знае вашата дъщеря. Много тъжно е да си без корени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дядо Мраз

    15 Ное 2022 15:35ч.

    Ще има подаръци, споко

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    15 Ное 2022 15:57ч.

    И.Мирчев имаше изказване към края на Август, че половината от службите ни са под руско влияние, след което го викнаха в гдбоп за половин час да се обясни и му се дръпна гомното, веднага след това от b(осфор)ТВ му взеха интервю, пребледнял се извини с някакъв доклад от намсикой и обясни, че всъщност част от разузнаването не напълно но частично не е убеден, че работи в интересите на България и че това е негово лично мнение...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Албански реотан

    15 Ное 2022 17:05ч.

    Умело разводняване на дискусията от платените соросоидни тролове - как хитро успяха да отклонят вниманието от истинския проблем до Джон Атанасов и историята! Иначе, нито дума за истинските проблеми. Дори да бъдат подарени тези самолети, колко ще струва техния ремонт и за колко време ще бъде извършен? Второ, бойните самолети не служат само за хвърчене - колко ще струва въоражението към тях като ракети и боеприпаси. Трето, какво наземно оборудване ще трябва да бъде закупено. Четвърто, построяване на писти за Ф-16. Пето, обучение на пилоти, инженери и наземен персонал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козяк 16

    15 Ное 2022 19:40ч.

    Спокойно, докато ви доставим поръчаните F-16, НАТО сигурно ще се е разпаднало и ще се чудите какво да ги правите, както сега се чудите какво да правите с МиГ-29-ките. Ние ще гледаме да ви осигурим някоя прокси война, в която да ги дарите, но не гарантираме, че тогава ще сте от "правилната страна на историята", както сега, затова ви съветваме да поръчате още самолети сега, докато са на промоция - плащаш 8, получаваш 0.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисля, че

    15 Ное 2022 22:10ч.

    проблемът е ясен на всички, под каквито и претенциозни думи да го маскират неговите създатели. В България има политическа ЦЕНЗУРА, която действа в полза на чужда държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    16 Ное 2022 3:04ч.

    Най- общо казано, опитват се да ни подкупват, за да дадем оръжие на Украйна. И то даже не да ни подкупват, а да ни заблуждават, че ни подкупват. Целта е оръжието за Украйна, а не модернизацията на нашата армия. И даже не оръжието за Украйна, а нашето козируване на Запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    16 Ное 2022 12:58ч.

    Казуса с И.Мирчев има съвсем прагматичен , а не интелектуален аспект. Един депутат бе обявил по телевизията, че приема съвете по отбрана само от хора, които различават пистолет от зенитно оръдие. А Мирчев не може! За него самолетите са картинки на стената. А не боен инструмент, който трябва да се обучаваш да ползваш. Българските пилоти МОГАТ да заменят сегашните с Ф16 най-малко след ПОЛОВИН ГОДИНА ОБУЧЕНИЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наистина въпросът е тъп

    16 Ное 2022 14:57ч.

    Та американците са доказани крадци на мозъци. Тесла кой е? Дори в момента в американските университети основно са не американци по произход преподаватели. В момента за НАСА работи Димитър Съселов, българин, ако не се лъжа 1961 роден, мозък абсолютен. Като падна стената Кнада го отхапа, а после Харвард. От цял свят след падането на соца десетки хиляди учени получиха зелени карти и бяха замъкнати зад океана. Почти няма отрасъл от който да не са изсмукани хора с капацитет, точно предлагайки им зелени карти. Зелената карта не е само лотария. тя е пряк инструмент да се изтеглят професионалисти. Така, че САЩ са крадци и нищо повече. ВСВ защо американците бързат да влязат в Берлин? Чий екип прибраха оттатък? ..................................................... Въпросът не е само тъп, той е недостоен! А бащата на Джон Атанасов, щом го е възпитал в дух да уважава родината си по баща, значи е българин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още повече, че бащата на Джон Атанасов е отишъл там дете, изнесен от вуйчо си, след голямото клане в този район

    16 Ное 2022 15:16ч.

    Българите са бягали по принуда, клани са. А необетованата земя, за която са тръгнали на времето е била Южна Америка, по-точно Бразилия, а корабите по-погрешка за акостирали в Северна Америка. Още време оно тая държава е ползвала лъжата и измамата, за да се сдобие с работна ръка и мозъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    19 Ное 2022 2:08ч.

    Все пак хората тогава са бягали и са намирали в САЩ убежище, не са се продавали за пари. Сегашните "мозъци" да не би по принуда да заминават? Що не допринесат нещо тука?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи