Костадинов: Референдум ще има, НС няма право да го отхвърля при 400 000 подписа

Костадинов: Референдум ще има, НС няма право да го отхвърля при 400 000 подписа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Референдум за българския лев ще има, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов на брифинг пред служебния вход на Народното събрание.

Според него депутатите нямат право да отхвърлят предложението за референдум, когато има повече от 400 хил. подписа. „Единственото основание, което имат, е, ако нарушава закона за провеждане на референдумите, който казва, че по вече влезли в сила международни договори, референдуми не могат да се произвеждат“, каза Костадинов.

Според него народните представители са "паднали жертва" на собствената си юридическа немощ, защото са нарушили закона и са създали юридически вакуум. „Единственото решение е президентът да насрочи референдум“ каза Костадин Костадинов.

Той попита какво се случва, когато едно решение за отхвърляне бъде отхвърлено, и си отговори, че това означава, че референдум ще има.

"Те се объркаха вчера, защото попаднаха в много непозната юридическа територия заради това, че всъщност нарушиха закона", коментира той, цитиран от БТА.

"Когато нарушаваш закона, създаваш юридически вакуум", заяви Костадинов. По думите му сега единственото решение е президентът да насрочи референдум.

Костадинов обясни, че "Възраждане" са попитали сто пъти ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС защо не сезират Конституционния съд, но те не искат, защото много добре знаят, че нашият въпрос не нарушава закона. Според Костадинов би било добре президентът да сезира Конституционния съд по отношение на въпроса за референдума и след като и той се произнесе, че законът не е нарушен, съответно такъв референдум да бъде произведен до края на годината.

Лидерът на "Възраждане" каза в отговор на въпрос, че няма интерес да обжалва решението на парламента пред Конституционния съд.

"Защо да жаля, аз съм съгласен с решението, което беше взето вчера. То е за отхвърляне на предложението на правна комисия да се отхвърли референдума", каза Костадинов. Конституционният съд е длъжен да се произнесе преди провеждането на самия референдум. "Когато той се произнесе, над него е само Господ", каза депутатът.

Той е на мнение, че Конституционният съд няма да погази закона, защото там има професионалисти, които ще защитят правото на 604 хил. българи да бъдат питани.

Костадинов каза, че няма намерение да обжалва пред Конституционния съд и изрази убеденост, че държавният глава ще насрочи референдум за запазване на българския лев.

Според "Възраждане" и ИТН при вчерашното гласуване мнозинството от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са отхвърлили решението на правната комисия, което пък предлагаше на Народното събрание да отхвърли референдума.

Преди самото гласуване водещата на заседанието Росица Кирова се обърна към депутатите: "Да поясня за всички, гласуваме предложението на " Възраждане", на организаторите на референдума, което не е подкрепено от комисия. Който гласува "за", ще гласува за провеждане на референдума. Който гласува "против", ще бъде против провеждане на референдума".

Възникна обаче юридически казус какъв точно документ е гласуван и веднага след вота председателят на НС Росен Желязков свика спешен Председателски съвет именно заради липса на яснота какво точно са гласували депутатите. Преди гласуването решението не беше и изчетено. За да се проведе референдумът, трябва президентът да го насрочи в едномесечен срок от обнародването. 

Източници: dariknews.bg, novini.bg, dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • майска

    08 Юли 2023 19:28ч.

    Утре 9.07- ми всички на шествието против войната и с оставка на правителството, в подкрепа на референдума! Предателите на съд и затвор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да не забравите памперсите и

    09 Юли 2023 2:10ч.

    Корегата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има право - няма право

    08 Юли 2023 19:53ч.

    при фашистки режим е без значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    08 Юли 2023 20:43ч.

    Ама къде се намираме, че някой продължават да разсъждават в юридически рамки ? Законите нямат никакво значение в едно безправно общество ! Всички видяхме пачките и златото на Борисов... Е и ? Всички чухме самопризнанията и как заговорничат от ПП ... Е и ? Парламента сгази волята на 604 хиляди гражданина ... Е и ? Скандалът е огромен а Президента не взима отношение. Мълчи и се ослушва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще има когато

    08 Юли 2023 22:31ч.

    замръзне ада и прасетата полетят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    08 Юли 2023 22:39ч.

    Малоумниците лъжат и от трибуната на Народното събрание. За да гласуваме в чужбина пътуваме километри, чакаме часове наред и накрая мамят с протоколите , че не подкрепяме никой. Пращахме писма от чужбина с подписи за референдума, за да ни обвиняват, че от Възраждане ни зомбирали. Ехооо, спрете се мутри от Козяк! Спрете да манипулирате гласа на българския народ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лельо, ти от коя западна държава гласуваш за Възраждане ?

    09 Юли 2023 2:11ч.

    Англия или Германия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hиколова

    09 Юли 2023 2:56ч.

    От Англия , момче. Надявам се да вземат властта , че да се прибера у дома. Докато тия педераси управляват няма да стъпя в България. Аз в мутренска държава нямам място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Надявам се след

    09 Юли 2023 11:36ч.

    Края на войната да те заселим в някое руско село при своите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    09 Юли 2023 13:53ч.

    Сигурно си малоумен, защото не разпознаваш българското от руското. Може би мислиш, че сме братски народи и културата ни е еднаква . Поздравления! Ще е прекрасно да получа като подарък къща в руско село, далеч от наркомани, педераси и отрепки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доживотно

    09 Юли 2023 14:41ч.

    Стой там, лельо, доживотно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЛЕВЪТ (ЛЪВЪТ) – БЪЛГАРСКАТА КРЕПОСТ

    09 Юли 2023 2:52ч.

    Вижда се взаимната обвързаност между заинтересованите европейски сили - яли, пили и се веселили на корем с невъзвращаеми заеми от собствени банки и международни финансови институти - да бъде унищожена БЪЛГАРСКАТА КРЕПОСТ - ЛЕВЪТ (докато ние, българите се хранехме с постната пица на Дянков) - и вътрешните продажници; местната финансова олигархия на банкерите и техните слуги в НС и в про-американското правителство на България, от типа на Данчо Ментата, жълтопаветният и силно малоумен умнокрасивитет на ПП-ДБ, мафиотите от ГЕРБ-СДС (Прости им, Господи! Tе не знаят какво правят!) и мафиотите, които са начело на ДПС! И европейците от фактически фалиралите държави-прасета PIGS (Portugal, Italy, Greece, Spain) +France +Ireland, и още нефалиралите държави от еврозоната, българските алчни банкери, и техните лобисти в НС и в правителството имат интерес да унищожат колкото се може по-скоро ЛЕВА - БЪЛГАРСКАТА КРЕПОСТ - за да може да ограбят и заробят българските граждани, като ги лишат от техния собствен ЛЕВ ("усвояване" на 20 милиарда лева от вътрешните български крадци - банкерите и техните лобисти) и ги накарат на наемат еврото в еврозоната, така че едновременно да станат солидарни длъжници с длъжниците на фалиралите европейски икономики, и роби на подготвеното за въвеждане ЕЛЕКТРОННО ЕВРО, без което никой няма да може да купува и да продава в близко бъдеще. ====> Това е бъдещето на българските граждани в ЕВРОЗОНАТА = ЕЛЕКТРОННИЯТ ЕВРОГЕЙСКИ КОНЦЛАГЕР. ====> НЕ ИСКАХТЕ КОМУНИЗЪМ, НАЛИ? ====> (Не че някога е имало, защото комунизмът е БЕЗДЪРЖАВНО глобално общество основано на обществената собственост върху средствата за производство; на труда, справедливостта и самосъзнанието; на принципа: "От всекиго според способностите - на всекиго според потребностите!" Комунизмът още означава и ОТПАДАНЕ НА ПАРИТЕ КАТО НЕНУЖНИ НА ОБЩЕСТВОТО.) ====> ПОЛУЧАВАТЕ САТАНИЗЪМ, СОДОМ И ГОМОР, РОБСТВО И СМЪРТ (ИЗЛИШНИ СТЕ, ДИШАТЕ ИМ ВЪЗДУХА) В ЕЛЕКТРОНЕН ПАРИЧЕН КОНЦЛАГЕР. ПОЛУЧАВАТЕ И СВОИТЕ ГЛОБАЛНИ РОБОВЛАДЕЛЦИ - СУПЕР ЧАСТНИЦИ, БАНКЕРИ, ГЛОБАЛНИ КОРПОРАЦИИ, УНИЩОЖЕНА ДЪРЖАВА, ЗЕЛЕНА ПОЛИТИКА ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА "ТЯХНАТА ПЛАНЕТА" - НА СВРЪХ БОГАТИТЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи